sâmbătă, decembrie 2, 2023
ACTUALITATEPortret: Ivan Claudian, omul care îi învață pe copii să găsească lumina...

Portret: Ivan Claudian, omul care îi învață pe copii să găsească lumina în întunericul absolut

Se spune că, înainte de a fi un om de succes, mult mai important este să fii un om de valoare. Om în adevăratul sens al cuvântului. OM! Succesul poate lipsi din ecuație cât timp nu ai această calitate morală deosebită. Dar mai sunt cazuri în care succesul și calitatea umană se îmbină armonios. Un asemenea om este și Ivan Claudian, subofițer operativ la Detașamentul Antiterorist din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

Pe lângă disciplina interioară specifică unui practicant al artelor marțiale și rezultatele sportive deosebite, el se distinge și prin dorința lui neobosită de a face bine celor mai puțin norocoși și de a încerca să facă lumea mai bună. Are centura neagră la Jiu-jitsu și, în timpul lui liber, antrenează copii nevăzători. Și asta fără nicio recompensă financiară, ci doar pentru a oferi puțină bucurie unor copii cu probleme. Nimic nu îi aduce mai multă satisfacție decât atunci când își vede elevii fericiți, fie și pentru o clipă pentru că asemenea momente nu pot fi cumpărate cu toți banii din lumea asta.

Fiul unui fost campion european de canoe din Periprava, județul Tulcea, eroul nostru nu avea cum să primească un alt nume decât cel al marelui Ivan Patzaichin, mândria tuturor lipovenilor din Delta Dunării. Și el lipovean, Ivan Claudian a început cu canoe, apoi a continuat cu rugby-ul și, într-un final, s-a oprit la arte marțiale.

De opt ani, el pregătește copii nevăzători și cu sindromul Down, dar nu le este doar antrenor, ci și un prieten apropiat și un ajutor de nădejde, fiindu-le aproape cu sfaturi când au nevoie, cu medicamente și alimente. Ivan se poate mândri și cu faptul că l-a ajutat pe Vasile Pop Tinu să devină primul român vicecampion european la arte marțiale pentru nevăzători.

„Sunt atât de buni, încât am convingerea că în orice competiție vor fi pe podium!”, spune mereu Ivan Claudian despre elevii lui, cărora le-a insuflat setea de performanță și dorința de a se autodepăși și de a trece peste toate greutățile. Recent, el a reușit să califice doi sportivi la Campionatul Mondial din 2022, dar bucuria nu este deplină. Și asta pentru că, din cauza lipsei fondurilor, există riscul de a nu putea efectua deplasarea.

Claudian nu a capitulat și încearcă acum să strângă banii necesari participării la Campionatele Mondiale, motivat tocmai de ambiția sportivilor săi de a lupta și de a câștiga împotriva curentului, împotriva tuturor obstacolelor ieșite în cale. Pentru că dacă s-au prăbușit de 100 de ori, ei s-au ridicat de 101 ori și au mers mai departe.

Și deși poate mulți dintre noi consideră că acești copii sunt permanent în întuneric, ei, de fapt, au găsit lumina adevărată. Și totul a fost posibil datorită lui Ivan Claudian, jandarmul cu suflet de copil.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate