ACTUALITATEIstoricul Marius Oprea dă de înțeles că dosarul de urmărire al lui...

Istoricul Marius Oprea dă de înțeles că dosarul de urmărire al lui Ion Iliescu, în care sunt documentate relațiile sale cu rușii, încă există și ar putea reapărea

Istoricul Marius Oprea a scris într-un articol publicat pe siteul agenției Mediafax că dosarul de urmărire a lui Ion Iliescu, în care fosta Securitate a documentat legăturile acestuia cu rușii, ar putea încă să existe și ar putea fi făcut public.

Oprea își bazează supozițiile pe cercetările pe care le-a făcut asupra vechii Securități și în special, a fostei unități 0110, denumită „anti-KGB”.

Fostul comandant al unității, generalul Victor Neculicioiu, i-a povestit lui Marius Oprea, în 1992, că „aceia pe care îi urmăream eu înainte de 1989, acum conduc România. Și au avut grijă să-și rescrie trecutul, ascuzându-și colaborarea cu rușii”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Marius Oprea a scris că dosarele realizate de către UM 0110, unitatea anti-KGB, au fost microfilmate și nimeni nu știe câte exemplare s-au păstrat.

Mai mult, conform declarațiilor primului șef al SRI, Virgil Măgureanu, un exemplar din aceste microfilme s-ar afla în arhivele instituției conduse de Eduard Hellvig.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„E evident că imediat după ce s-a văzut la putere, noua echipă a ”conspiratorilor” în frunte cu Ion Iliescu a inclus, ca prioritate, odată cu operaţiunile de gestionare atentă a „moştenirii Securităţii”, propriul interes pentru dosarele care le-au fost făcute de Securitate. De partea cealaltă, ofiţerii de la UM 0110 se pregătiseră să-şi asigure adăpostul, la această schimbare de putere: cei urmăriţi de ei au obţinut ceea ce doreau. Adică dosarele lor. Dar în acelaşi timp, ofiţerii UM 0110 au lăsat loc suspiciunilor că au avut tot timpul din lume, să copieze documente pe care oricum ei le întocmiseră

Astfel încît, înainte de episodul ”microfilmelor” din tavanul biroului generalului Neculicioiu (aceea fiind ”combinaţia” care i-a asigurat succesiunea şi ascensiunea generalului Lupu în SRI şi inclusiv protecţia fostului său superior), a mai avut loc un altul. Încă un perete din sediul UM 0110 a fost garnisit cu documente microfilmate, de astă dată privind ”cadre” care lucraseră pe ”extern”, în special din ”reţeaua Caraman”. Şi aceste dosare au fost ”găsite” de cei interesaţi, care şi le au primit

Un singur lucru n-am reuşit să aflu, de la generalul Neculicioiu, veşnic surîzător şi împăcat cu soarta sa, desi a traversat după 1989 cel puţin cinci ani, în care nimeni n-ar fi dat doi bani pe viaţa sa, ca fost şef al UM 0110. ”Trădările” lui Lupu şi Ştefan Costică au fost planificate sau nu, de către el? Şi, mai ales, cîte găuri a mai dat comandantul UM 0110, în pereţii clădirii din strada Roma, ca să supravieţuiască venirii la putere a celor pe care-I urmărise, cît şi să scape de mîna şi mai lungă a Moscovei? Ca, atunci cînd se schimbă roata, să rămînă neatinse spiţele ei? Cum-necum, jocul s-a încheiat şi generalul Neculicioiu a cîştigat prima rundă: a murit liniştit, cu gradul de general de brigadă, pensionar SRI, iar subalternii săi au avut cariere frumoase. Jocul final îl va cîştiga generalul de la Braşov cînd vor ieşi la iveală dosarele agenţilor sovietici din România socialistă, ”dispărute” în decembrie 1989 – printre ele, cel al lui Ion Iliescu. E timpul ca ele să reapară şi meciul să ia sfîrşit”, a scris Oprea pe siteul agenției Mediafax.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate