ACTUALITATEIstoricul George Damian, despre declarația lui Zelenski privind drepturile lingvistice ale minorităților...

Istoricul George Damian, despre declarația lui Zelenski privind drepturile lingvistice ale minorităților din Ucraina: Ori habar nu are despre ce vorbește, ori minte cu seninătate

Istoricul și ziaristul George Damian susține că declarația președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, privind încheierea unui acord cu România pentru protejarea limbii române în Ucraina, nu este niciun motiv de bucurie.

Președintele de la Kiev ar fi spus că-și dorește acest lucru, în cadrul unui interviu acordat presei de la Moscova, conform Viva.

George Damian atrage atenția că acest acord nu este nimic nou, pentru că Ucraina a ratificat deja două tratate în acest sens, dar pe care nu le respectă. El îl acuză de ipocrizie pe liderul de la Kiev.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Câteva vorbe despre ipocrizia (sau prostia?) lui Zelensky, dar și despre ipocrizia (sau prostia?) experților și jurnaliștilor români. Văd la noi un entuziasm general la declarația lui Zelensky că își dorește încheierea de acorduri cu țările care au minorități naționale în Ucraina pentru protejarea drepturilor lingvistice ale acestor comunități. Mulți au sărit ca proștii din baie zbierând că este pentru prima oară când Ucraina face așa ceva.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Zelensky ori habar nu are despre ce vorbește, ori minte cu seninătate. Ucraina a ratificat în 1998 Convenția Cadru privind Protecția Minorităților Naționale în cadrul Consiliului Europei, iar în 2005 a ratificat Carta Europeană a Limbilor Regionale și Minoritare, tot în cadrul Consiliului Europei.

Cele două tratate la care Ucraina este parte alături de toți vecinii săi conțin toate prevederile necesare pentru protecția drepturilor minorităților naționale, inclusiv drepturile lingvistice. Problema este că guvernele de la Kiev au ignorat cu seninătate aceste prevederi în ultimii 20 de ani, găsiți pe pagina CoE rapoartele de monitorizare. Nu mai amintesc de pachetul de documente bilaterale româno-ucrainene, la fel ignorat de Kiev de un sfert de secol.
De aici înțelegem că jurnaliștii și experții noștri sunt fie proști, fie ticăloși – ori habar nu au care este arhitectura europeană de protecție a minorităților naționale, ori știu – dar preferă să-i sufle în pupă lui Zelensky chiar când acesta zice tâmpenii.

Și nu în ultimul rând ce să mai înțelegem după spusa lui Zelensky? Dacă vrea noi acorduri cu țările vecine înseamnă că Ucraina se retrage din tratatele amintite mai sus? Dacă Ucraina nu a respectat tratatele din 1998 și 2005, ce garanții există că vor fi respectate noile acorduri promise?
În sfârșit, înțeleg că Ucraina a fost atacată de Rusia care face praf și pulbere tot ce-i iese în cale, dar povestea asta cu niște noi acorduri este o aiureală fără cap și fără coadă”, a explicat George Damian.

Jurnalistul român din Cernăuți, Marian Gherman, a intervenit în discuție și a spus că totul pleacă de la atitudinea politicienilor de la Kiev. El crede că declarația lui Zelenski este doar o modalitate de a câștiga timp în războiul cu Rusia.

Totul pornește premiza că politicienii din Ucraina consideră că nu există niciun fel de probleme, că problemele lingvistice sunt invenții și că nu există. De asta, se va semna un acord care să constate acest lucru că totul e ok ș.a.m.d. Același Zelenski a spus in același interviu că rușii nu au avut vreo problemă niciodată….. E război, trebuie să se câștige timp și ……… noi susținători cu orice preț. Toate metodele se acceptă acum pentru a se salva”, a comentat Gherman.

Reamintim, în context, că în ultimii patru ani, Ucraina a adoptat trei legi care restricționează, până la dispariție, limba minorităților în școli. O analiză pe acest subiect găsiți aici.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

  1. Nu este vina lui ca se intampla ce se intampla (este doar prost sau manipulat de altii), ci este vina noastra, a romanilor, ca acceptam ce se intampla fara sa reactionam si sa luptam pentru drepturile noastre

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate