Naşterea Domnului este un prilej de mare bucurie pentru noi, pentru că în fiecare an la acest praznic împărătesc vedem şi simțim în sufletele noastre că Iubirea Celui Preaînalt a venit la noi şi a pus fericirea şi bucuria noastră veșnică în mâinile noastre, a spus, în Pastorala de Crăciun, ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Praznicul Naşterii Domnului, a explicat ÎPS Laurențiu, ne arată nouă tuturor ce Dumnezeu nespus de bun şi de iubitor avem, ca Unul care, fiind Stăpânul a toate, al vieţii şi al morţii, al tuturor făpturilor, a suferit prigoana răutăţii umane, pentru a ne arăta nouă respectul cel mare pe care îl are faţă de noi şi preţuirea infinită pe care o acordă libertăţii noastre.
Ca să fim noi liberi, El a suferit atât de mult. Ca noi să păzim poruncile Lui, El a ales să moară. Preţul libertăţii noastre este preţ de sânge şi de aceea libertatea este darul cel mai de preţ pe care El ni-l dăruieşte, a subliniat ÎPS Laurențiu.
„Sfintele Evanghelii ne prezintă în mod lămurit cum evenimentul Naşterii Domnului Dumnezeu se raportează la istorie, la faptele şi actele oamenilor. Dumnezeu este Stăpânul absolut al tuturor făpturilor, El conduce istoria lumii, El proniază şi poartă de grijă de întreaga făptură, însă într-un mod unic: plin de iubire şi de respect faţă de libertatea umană.
El, Făcătorul cerului şi al pământului, alege să Se ascundă sub haina trupului, să vină în lume în chipul smerit al unui Prunc nevinovat, pentru a atrage prin iubire pe om la Sine, şi nu prin forţă, prin frică şi prin tiranie, aşa cum au făcut mai marii lumii acesteia. Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al iubirii şi al infinitului respect faţă de om şi faţă de libertatea coroanei creației Sale.
Este un Dumnezeu care din acest motiv ne arată că existența răului în istorie este o consecință a alegerilor pe care le face omul, un Dumnezeu care, respectând libertatea noastră, a fost prigonit încă din primele clipe ale venirii Sale în lume, un Dumnezeu care alege să fugă din calea lui Irod, un Dumnezeu care din iubire moare pe cruce pentru a reda cu adevărat omului libertatea pe care a pierdut-o prin păcat.
An de an, praznicul Naşterii Domnului ne arată nouă tuturor ce Dumnezeu nespus de bun şi de iubitor avem, ca Unul care, fiind Stăpânul a toate, al vieţii şi al morţii, al tuturor făpturilor, a ales, din dragoste nemărginită pentru oameni, să intre în istorie, fiind în același timp mai presus de timp, şi S-a supus vicisitudinilor ei suferind prigoana răutăţii umane, pentru a ne arăta nouă respectul cel mare pe care îl are faţă de noi şi preţuirea infinită pe care o acordă libertăţii noastre.
Pentru mintea umană e greu de înţeles această dragoste negrăită a lui Dumnezeu. Ca să fim noi liberi, El a suferit atât de mult. Ca noi să păzim poruncile Lui, El a ales să moară. Preţul libertăţii noastre este preţ de sânge şi de aceea libertatea este darul cel mai de preţ pe care El ni-l dăruieşte”, a transmis ÎPS Laurențiu în Pastorala de Crăciun.