ACTUALITATEÎPS Calinic al Argeșului anunță recomandări suplimentare pentru slujba botezului. Cea mai...

ÎPS Calinic al Argeșului anunță recomandări suplimentare pentru slujba botezului. Cea mai importantă: copiii care plâng sau sunt agitați pot să nu fie botezați prin cufundare

ÎPS Calinic, arhiepisopul Argeșului și Muscelului, a anunțat o serie de îndrumări practice pentru preoții din eparhia sa, ce trebuie să săvârșite în cazul unui botez.

Prima și cea mai importantă măsură este obligativitatea ca preoții nou hirotoniți și numiți să solicite sprijinul unui preot cu experiență, acesta fiind cel care va introduce copilul în apa sfințită.

„Concret, preoţii nou hirotoniţi şi de curând numiţi vor solicita sprijinul unui preot cu experienţă clericală, din cuprinsul protoieriei de care aparţin, preot care împreună cu preotul novice va oficia Taina Sfântului Botez. Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă. Niciun botez de prunc nu va putea fi oficiat fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală”, scrie Adevărul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3Media.

De asemenea, preoții vor solicita familiei bebelușului informații despre starea acestuia de sănătate, dacă este născut prematur și dacă are anumite anumite sensibilități care i-ar putea pune viața în pericol.

„Înainte de fiecare botez, preotul oficiant va solicita familiei bebeluşului informaţii despre starea de sănătate a pruncului, dacă este născut prematur, dacă suferă de anumite boli sau sensibilităţi care i-ar pune în pericol viaţa în timpul afundării în cristelniţă. În cazul în care există menţiuni în acest sens, preotul va scrie în registrul botezaţilor, la capitolul menţiuni, aceste informaţii”, menționează sursa citată.

În plus, ÎPS Calinic a decis ca un copil care plânge, este agitat sau foarte speriat, să poată fi botezat prin „poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniţă, pe creştetul copilului. Procedura va consta în introducerea pruncului în apa sfinţită din cristelniţă până în zona gâtului, iar apoi preotul va turna apa sfinţită, de trei ori, peste capul copilului”.

Anunțul vine după cazul de la Suceava, în care un copilaș de șase săptămâni a murit la scurt timp după slujba Botezului. Preotul care a oficiat slujba este cercetat în acest caz, dar deocamdată nu există niciun raport oficial privind cauzele decesului.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...