ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care este președintele Comisiei pentru Învățământ din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România (CER), susține necesitatea acordului părinților pentru orele de educație sexuală.
ÎPS Aurel Percă este de părere că este necesar ca părinții trebuie să fie informați cu privire la conținutul orelor de educație sexuală.
„Considerăm că este necesar ca părinții să fie informați cu privire la conținutul orelor de educație sanitară care includ componente de educație sexuală. Educația copiilor nu începe odată cu programa școlară, părinții fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor și respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, școala le poate pune la dispoziție astfel de cursuri”, spune Mitropolitul.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Acesta solicită reprezentanților Parlamentului să dezbată și să adopte legea în aceeași formă, adică adoptându-se modificările din 2020 care prevăd acordul scris al părinților pentru programele de educație sanitară care includ componente de educație sexuală.
„Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinților și în cazul orelor de religie. Constituția României garantează dreptul oricărui părinte de a-și forma copiii conform convingerilor lor etice și religioase. Cum putem pregăti generația tânără pentru perioada post-Covid-19, în care sunt necesare simțul civic și solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simț de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forțelor, atât din partea confesiunilor, dar și printr-o susținere a educației de către Stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, susține ÎPS Aurel Percă.
Conferința Episcopilor Catolici din România a emis un mesaj în acest sens și la sfârșitul lunii aprilie 2020, când a semnalat că „obligativitatea orelor de educație sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinților, garantate de Constituția României”.
După modificările adoptate în 2020 la Legea 272/2004 care prevedea ca amendament ca programele de educație sanitară, desfășurate ca activități extracurriculare, să se facă doar cu acordul scris al părinților, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului s-a întors în Parlament prin cererea de reexaminare înaintată de președintele Klaus Iohannis pe 4 noiembrie 2020, chiar dacă Curtea Constituțională a României a confirmat natura constituțională a Legii în 29 octombrie 2020.
Parlamentul a aprobat cererea Președintelui Iohannis.
O petiție online pentru păstrarea acordului parental a fost semnată deja de peste 27.000 de oameni.
O cerere asemănătoare a semnat și Alianța Părinților din România. Biserica Ortodoxă Română s-a exprimat și ea, vehement, împotriva obligativității orei de educație sexuală în școli.