marți, mai 21, 2024
ACTUALITATEIon Iliescu nu va face nicio zi de închisoare. Decizie definitivă: Dosarul...

Ion Iliescu nu va face nicio zi de închisoare. Decizie definitivă: Dosarul Revoluției din 1989 e întors la Parchetul Militar. Ancheta trebuie refăcută de la zero, la 32 de ani de la evenimente

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis miercuri, printr-o sentință definitivă, ca dosarul Revoluției din decembrie 1989 să se întoarcă la Parchetul Militar, potrivit minutei de ședință. În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90.

Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari. Procurorii vor fi nevoiți să refacă ancheta la 32 de ani de la evenimentele din 1989, care s-au soldat cu peste 1.100 de morți.

Parchetul Militar îl inculpase de Ion Iliescu și pe alți demnitari post-decembriști în dosarul Revoluției.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Jurnalistul Mihai Șomănescu, redactor-șef al publicației R3media, a comentat astfel acest deznodământ, afirmând că era de așteptat.

„Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție de a retrimite dosarul „Revolutiei” din decembrie 1989 la Parchet, practic de a-l lua de la ZERO, dovedește încă o dată că evenimentele de-atunci n-au fost spontane, iar organizatorii „trebii” n-au fost români.
Se confirmă ce-au spus oameni mai bătrâni și mai inteligenți decât mine: Ion Iliescu a fost pus șef al României prin înțelegerea Marilor Puteri – ceea ce dovește importanța pe care o avea țara noastră atunci! – și în consecință, are imunitate pe viață.
Pentru că nimeni nu ar fi acceptat să fie liderul unei lovituri de stat sângeroase, pedepsibilă cu plutonul de execuție, dacă nu ar fi avut garanția imunității. Nu de alta, dar dacă Iliescu ar fi ajuns în pușcărie, condamnat cu ajutorul unei sau alteia dintre marile puteri, exista riscul să ciripească. Și nimeni n-avea chef de așa ceva.
Ceea ce se întâmplă acum cu Iliescu și conducerea vremii trebuie să fie un avertisment pentru ofițerii de poliție și armată din ziua de azi: pentru crimele din 89 au plătit doar „peștii mici”, nu cei care au dat ordinele.
Așa că, înainte să executați ordine criminale împotriva propriului popor, gândiți-vă de10 ori: nu vor plăti cei care v-au ordonat, ci întotdeauna veți plăti voi, dragi membri a Ministerului de Interne și ai Ministerului Apărării Naționale.
Spun asta în contextul vremurilor tulburi care se apropie și al previzibilelor mișcări sociale de protest.
Deci, dragi români în uniformă,
nu abuzați de apartenența la o instituție. Voi nu aveți imunitatea pe care o au șefii voștri, asigurată de străinii care i-au pus acolo. Voi trebuie să trăiți printre rudele și prietenii celor pe care vi se ordonă să-i amendați, schingiuți, ucideți. Unde vă veți ascunde?”, a scris el pe pagina sa publică de facebook.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE