marți, ianuarie 31, 2023
ACTUALITATEIon Cristoiu: Nicolae Ciucă a fost pus de Klaus Iohannis în fruntea...

Ion Cristoiu: Nicolae Ciucă a fost pus de Klaus Iohannis în fruntea PNL ca un garant al Marii Coaliții PNL- PSD

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu a scris pe siteul său că Nicolae Ciucă a fost pus în fruntea Partidului Național Liberal (PNL), de către președintele Klaus Iohannis.

În opinia lui Cristoiu, motivul este legat de faptul că Nicolae Ciucă ar fi „garanția existenței Marii Coaliții și a depășirii rivalităților istorice între PNL și PSD”.

Reamintim că Nicolae Ciucă a fost ales, duminică, în fruntea PNL, fără niciun vot împotrivă sau vreo abținere.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

„Sîmbătă, 2 aprilie 2022, Florin Cîțu demisionează din fruntea PNL.
Cum spunea Poetul:

„Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.”

Straniu a fost faptul că în cele patru zile care au trecut de la declanșarea Operațiunii Debarcarea rapidă a lui Cîțu, nimeni din PNL, nici măcar susținătorii acestuia, n-au întrebat, Da, de ce nu mai e bun, după ce ne-am strofocat atît de tare să-l plantăm în fruntea PNL? N-a fost nici măcar o întrebare. Că de apărarea lui Florin Cîțu, nici vorbă. Astfel că sîmbătă, 2 aprilie 2022, cînd a ieșit pe treptele scării de la sediul PNL pentru a-și anunța demisia, Florin Cîțu n-a avut pe nimeni alături. Pe NIMENI, scriu eu cu majuscule, pentru a-mi exprima astfel stupefacția. Consiliul național, convocat pentru duminică, 3 aprilie, l-a ales președinte interimar pe Gheorghe Flutur. Se putea rămîne cu o conducere interimară încă vreo cîteva luni. USR trece prin această situație de ceva timp.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Miercuri, 6 aprilie 2022, Nicolae Ciucă și-a anunțat candidatura la șefia PNL. Pînă duminică, 10 aprilie 2022 mai erau patru zile. Zile în care altcineva din PNL își putea depune candidatura. Așa, de dragul democrației interne. N-a îndrăznit nimeni s-o facă. Gîndul unui contracandidaturi a apărut membrilor PNL de neconceput. Ar fi fost ca și cum înainte de Congresul PCR cineva din partid să-și anunțe candidatura la funcția de Secretar general. Dacă nu, în Scînteia, atunci măcar la Europa liberă. În cele patru zile, ar fi fost posibil ca în PNL să apară întrebări publice gen:
De ce e un singur candidat?
Prin ce e mai bun Nicolae Ciucă decît Florin Cîțu?
Cum să alegem șef pe cineva care are la dosar Chestiunea Plagiatului în orice moment pusă în mișcare din înțepenirea în care se află acum?

Nu s-a întîmplat asta. Cele patru zile au trecut atît de liniștite în PNL de parcă n-ar fi fost vorba de alegerea unui nou președinte, ci de văruirea unei încăperi a sediului din Modrogan. Această liniște, catastrofală pentru un partid nu numai în democrație, dar și în dictatură, a fost apreciată de Gheorghe Flutur în deschiderea Congresului extraordinar.

Duminică, 10 aprilie 2022, cel care și-a depus candidatura pe 6 aprilie 2022 a fost ales președinte în unanimitate de peste 1000 de delegați.
Operațiunii Debarcarea lui Florin Cîțu cît ai clipi i-a succedat Operațiunea Alegerea lui Nicolae Ciucă în doi timpi și trei mișcări.

Întrebarea ridicată de aceste întîmplări e următoarea:
De ce atîta grabă?

Moțiunea lui Nicolae Ciucă are 25 de pagini. În nici un loc documentul nu invocă, așa cum suna tradiția PNL, drept dușman politic PSD. Dimpotrivă. Moțiunea proclamă drept condiție a Devenirii noastre drept model în tot Flancul Estic existența Marii Coaliții PNL-PSD:

România are acum șansa de a deveni un model în tot Flancul Estic
Fundamentul politic pentru această devenire și pentru o Românie puternică este dat de existența unui Președinte al României ce provine din PNL, a unui parteneriat între partid, Premier și Președinte și o Mare Coaliție care poate susține proiectele majore în momentele complicate pe care le traversăm. Înțelegerea depășirii rivalităților istorice între cele două mari partide de stânga și de dreapta este o dovadă de responsabilitate față de români și poate crea oportunitățile pentru un sprijin politic larg, prin stabilitate și echilibru. ”

Discursul lui Nicolae Ciucă de la Congres a reiterat teza din Moțiune. Cel puțin așa se înțelege din aserțiunea că românii nu mai vor gîlceavă, ci împăcare:

„Cetăţenii români aşteaptă de la noi soluţii, aşteaptă de la noi măsuri, aşteaptă de la noi să fie protejaţi. Cetăţenii români s-au săturat de gâlcevă şi de toate aceste discordii care apar în spaţiul public. Important este să avem stabilitatea necesară să putem să guvernăm ţara”.

De ce a fost debarcat Florin Cîțu?
Ne-a răspuns el într-o declarație făcută jurnaliștilor înainte de începerea Congresului:

„Din primul moment nu am fost confortabil cu această alianţă cu PSD. Echipa care m-a votat, m-a votat pentru că eram cel mai mare adversar al PSD”.

De ce a fost înlocuit el cu Nicolae Ciucă?
Pentru că Nicolae Ciucă e garanția existenței Marii Coaliții și a depășirii rivalităților istorice între PNL și PSD.

– Bine, bine, vom replica unii, adevărul că Nicolae Ciucă garantează Marea Coaliție nu explică graba.
Răspunsul ni-l dă atmosfera în care s-a desfășurat Operațiunea.

Războiul din Ucraina a acaparat atenția românilor. Caracterul excepțional al evenimentului a împins în plan secund orice altă preocupare decît Războiul. În aceste condiții, nimeni din PNL, dar și din electoratul de Dreapta, n-a mai tresărit la Operațiunea de pecetluire a Marii Coaliții PSD-PNL prin punerea în fruntea PNL a unui președinte care și-a mărturisit drept principal obiectiv transformarea PNL din adversar în concubin al PSD”, a scris Ion Cristoiu.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

  1. rivalitatile psd pnl sunt doar in mintea noastra, daca le dai un ciolan suficient de carnos incat sa le ajunga tuturor, vor manca impreuna ca fratii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate