ACTUALITATEIon Cristoiu: ÎPS Teodosie s-a aflat în prima linie a luptei pentru...

Ion Cristoiu: ÎPS Teodosie s-a aflat în prima linie a luptei pentru apărarea Bisericii Ortodoxe, cînd Statul s-a lansat într-o hărțuire fără precedent împotriva ei, la ordinul lui Iohannis

Publicistul Ion Cristoiu ne reamintește despre „hărțuirea fără precedent” a Statului asupra Bisericii din ultima perioadă. Acesta a discutat despre această temă atât în emisiuni televizate, cât și în jurnalele sale video, postate pe canalul de YouTube.

Editorialul publicat luni pe cristoublog amintește despre necazurile îndurate de Biserică în pandemie și-l acuză pe Klaus Iohannis de orchestrarea lor.

„Arhiepiscopul Teodosie e una dintre puţinele Înalte feţe Bisericeşti care s-au aflat în prima linie a Luptei pentru apărarea Bisericii Ortodoxe Române în vremurile de restrişte ale lui 2020, cînd Statul s-a lansat într-o hărţuire fără precedent în Istoria noastră modernă a Bisericii.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În Jurnalul meu video din 29 noiembrie 2020, sintetizam numeroase intervenţii de-ale mele despre relaţia Stat-Biserică în timpul Pandemiei:

<Eu am abordat acest conflict unic în istoria României moderne, nu în istoria postdecembristă, dintre Biserică şi stat. De fapt asistăm, la cel mai mare atac din istoria României împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Nu sunt bigot, sunt creştin, am criticat uneori Patriarhia. Dar, atenţie, asistăm la cea mai jegoasă campanie. Nu e o campanie de atei. Ateii sunt oameni care sunt indiferenţi faţă de religie. Nu cred. Noi asistăm la o campanie de ură împotriva Bisericii. Această campanie de ură este dusă de presă şi de USRPLUS. E treaba lor. Un domn numit Klaus Iohanns a dat dispoziţie PNL-ului să fie mai rău decît USRPLUS în această hărţuire a Bisericii Ortodoxe Române. Este opera nemijlocită a lui Klaus Iohannis>.

Nu mai e nevoie, cred, să reamintesc momentele de referinţă ale Hărţuirii Bisericii Ortodoxe Române de către Statul Român sub pretextul restricţiilor impuse de Pandemie. Folosind un conflict arbitrar Credinţă versus Sănătate, o născocire de minţi analfabete, pentru că Sănătatea are drept aliat Credinţa fie şi pentru că starea sufletească a omului e unul dintre cele mai puternice medicamente din lume (Soljeniţîn s-a vindecat de cancer în lagăr datorită puterilor nebănuite pe care i le-a dat credinţa că va supravieţui încercării), Statul, condus de Klaus Iohannis, a închis bisericile, a interzis pelerinajele, a cerut preoţilor să simplifice şi să falsifice ritualuri bisericeşti de veacuri, dar mai ales a năpustit asupra celor care pledau pentru respectarea dreptului individual la religie o propagandă de mameluci”, a scris Ion Cristoiu.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Jurnalistul a scris că până la urmă, președintele s-a recunoscut învins, după ce a observat opoziția clerului și a credincioșilor.

„În atmosfera de umilire a clerului, cînd Statul mai avea un pic şi asemenea Puterii bolşevice, bătea în cuie uşile bisericilor pentru a le transforma în depozite de trotinete şi biciclete pentru TeFeLişti, s-a ridicat glasul lui Teodosie. Aşa cum am mai precizat, eu nu sînt un credincios fanatic, un habotnic. Sînt însă un fan al statului de drept şi în această ipostază am susţinut şi susţin că nici un Pericol intern sau extern nu justifică încălcarea dreptului individual la exprimarea credinţei. De pe această poziţie, am denunţat hăituirea Bisericii şi am salutat pe toţi cei care din interiorul Bisericii s-au ridicat la luptă pentru apărarea Libertăţilor religioase, asumîndu-şi multe riscuri, între care s-a situat terfelirea imaginii, cum s-a întîmplat în cazul lui Teodosie, de către Unităţile Militare din Presă.

După ce Dumnezeu l-a bătut cu votul pe Klaus Iohannis – Partidul Lui, PNL, cel care a hăituit Biserica a pierdut alegerile din decembrie 2020, preşedintele s-a declarat învins.

Vizita sa la Patriarhie a căpătat simbolul mersului în genunchi la Canossa.

Ca urmare a acestei vizite, atitudinea Statului faţă de Biserică s-a schimbat spectaculos.

Libertatea de care s-a bucurat BOR de Paştele lui 2021 exprimă această schimbare.

Despre acest lucru am discutat cu Înalt Prea Sfinţia Sa în cadrul interviului:

<IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veşnică, puterea Statului este vremelnică. (…) Nu există niciun temei să închizi bisericile. Doar Biserica are dreptul să închidă bisericile. Altcineva, nu. Nu s-a cuvenit să fie închise, spun şi acum. Dacă ştiam ce se pregăteşte, începeam înainte de a se închide să iau atitudine, dar după ce s-a luat, am luat această dorinţă de jertfă să fiu aproape. Bine că suntem în vremurile în care suntem, că avem mijloace de comunicare şi putem să ajungem în casele credincioşilor, chiar de la distanţă.(…) Sincer nu m-aş mai fi supus unei hotărîri de felul acesta, că nu este temei.>

Victoria BOR şi-a avut cauza şi în tresărirea de demnitate de dinainte de alegeri a Patriarhului Daniel. Şi Preafericitul a plătit această tresărire. Păduchii din presă ai Sistemului au vînturat de îndată un dosar.

Poartă simbolurile naționale aproape de suflet. La propriu! Cumpără un tricou cu stema României și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Tresărirea Patriarhului n-ar fi fost posibilă dacă asupra Patriarhiei nu s-ar fi exercitat presiunea uriaşă de jos în sus a slujitorilor Bisericii.

Lui Teodosie i s-au alăturat şi alte Înalte Feţe Bisericeşti.

Patriarhul Daniel şi-a dat seama că nu mai poate accepta tacit hăituirea Bisericii.

Pentru mine, un interviu luat unei personalităţi e ca o hîrtie de turnesol pentru personalitatea respectivă.

Interviul luat IPS Teodosie mi-a confirmat ceea ce am scris şi zis pînă acum de arhiepiscopul Tomisului:

I.P.S. provoacă paralizii în lumea laică prin afirmaţiile sale.

Chiar şi interviul de la Aleph News a stîrnit scandal prin atacarea Bisericii Catolice.

De aici eticheta pusă Înalt Prea Sfinţiei Sale de personaj controversat. Evident, am abordat cu ÎPS în interviu şi această poreclă dată de presă:

<IPS Teodosie: Degeaba, că nu sunt controversat. Toate pe care le am de spus, le spun pe faţă şi le spun după regulile canonice ale Bisericii. Nu mă abat niciodată de la aceste reguli. Să spună ce-o spune, nu mă simt controversat pentru că nu mă abat cu nimic de la învăţătura bisericii (…) Nu a fost conflict cu autorităţile, nici dispută. Cu autorităţile sunt într-o relaţie foarte bună. De aceea când am făcut nişte acţiuni ale Bisericii, pelerinaje, l-am invitat şi pe preşedinte, şi pe premier, pentru că respect autoritatea. Că nu înţeleg oamenii limbajul Bisericii, asta e altceva.>

Afirmaţiile lui Teodosie sînt însă şocante, scandaloase pentru cei din afara Bisericii.

Pentru cei care nu cred, Învierea lui Lazăr e imposibilă din punct de vedere medical.

Pentru cei care cred Învierea lui Lazăr e posibilă.

Ba chiar şi a lor la A doua venire!”, a încheiat el.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...