marți, ianuarie 31, 2023
ACTUALITATEIoan-Aurel Pop: Nicolae Iorga face parte din generația făuritorilor României întregite

Ioan-Aurel Pop: Nicolae Iorga face parte din generația făuritorilor României întregite

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a subliniat, miercuri, la o sesiune omagială în cinstea lui Nicolae Iorga, că acesta face parte din generația făuritorilor României întregite și de afirmare europeană, lăsând posterității o lucrare intelectuală de o „amplitudine nemaiîntâlnită”, conform Agerpres.

„Nicolae Iorga face parte, indiscutabil, din generația făuritorilor României întregite și de afirmare europeană de natură să stârnească multe controverse. Opera sa imensă este inegală. George Călinescu afirmă că Iorga este masiv privit de departe, dar minor în fiecare din activitățile sale luate separat. Criticii săi i-au găsit destule lipsuri, inadvertențe, idei greu sustenabile și în creația sa de căpătâi chiar, adică în istoriografie. O lucrare intelectuală de asemenea amplitudine nemaiîntâlnită nu putea să fie mereu egală cu sine și nici menținută mereu la nivelul cel mai înalt.

Iorga a creat și condus reviste, de la «Sămănătorul» și «Neamul Românesc», până la revista istorică «Revue historique du Sud-Est européen», buletinul Comisiunii Monumentelor Istorice. A creat mișcări ca sămănătorismul, instituții, de la Școala Română din Paris și Casa Română din Veneția, la Universitatea Populară de la Vălenii de Munte. Toate acestea le-a făcut până a devenit el însuși o instituție. Viața și opera sa l-au determinat pe un critic destul de sever, pomenit deja de mine, George Călinescu, să-l declare, totuși, drept «Voltaire al României», ceea ce nu este deloc măgulitor, ci este realist și concordant cu adevărul. Iorga a fost un om a cărui vigoare n-a fost niciodată depășită în profesiunea de istoric. Dincolo de contingent și de cotidian, opera lui Nicolae Iorga străbate timpul, adică demonstrează la modul sublim, cum spuneau anticii, că arta este lungă, iar viața este scurtă – «Ars longa, vita brevis».

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În ciuda deosebirilor individuale, pe cei trei istorici i-au caracterizat spiritul critic, cultul izvoarelor și patriotismul luminat, toate particularități ale unei școli istorice noi. Spre finalul carierei și vieții, Nicolae Iorga a încadrat istoria națiunilor într-o viziune largă, general umană, întemeiată, pe «unicitatea absolută a vieții omenești în orice margine de spațiu și timp». Această concepție de istoriologie umană, prin care, precum titanii Renașterii, plasa omul ca măsură a tuturor lucrurilor, această concepție urma să producă, prin mintea și pana savantului, o nouă istorie universală, pomenită și primenită de noianul de fapte cotidiene și construită din faptul caracteristic, expresiv și comentat de istoric, care este magistrul vieții, pentru că istoria era din vechime magistra sau învățătoarea vieții.”, a precizat președintele Academiei Române în discursul său.

Sesiunea omagială a avut loc în cadrul Adunării Generale a Academiei Române, organizată cu prilejul sărbătoririi a 155 ani de la înființare (1 aprilie 1866 Societatea Literară Română, un an mai târziu se reorganizează în cadrul Societății Academice Români, care devine, din 30 martie 1879, Academia Română; Ziua Academiei Române este sărbătorită anual, în data de 4 aprilie).

Nicolae Iorga (1871-1940), membru marcant al Academiei Române, teoretician al istoriei, medievist de prestigiu, promotor al studiilor sud-est europene, traducător, scriitor, jurnalist, diplomat și om politic rămâne o figură emblematică a vieții românești. În calitatea sa de președinte al Secțiunii istorice a Academiei, Iorga a elaborat o operă monumentală, integrând istoriografia spațiului românesc în cea universală.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate