luni, noiembrie 4, 2024
ACTUALITATEIoan-Aurel Pop despre fenomenul Woke: Să știți că ceea ce se întâmplă...

Ioan-Aurel Pop despre fenomenul Woke: Să știți că ceea ce se întâmplă e mărturie de dictatură / Au ajuns acum să interzică iarăși, precum au făcut comuniștii, poezia „Doină” a lui Eminescu

Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a comentat fenomenul „cancel culture” care se manifestă în Occident și care a început să-și facă apariția și-n țara noastră.

Conform președintelui Academiei, acest fenomen – manifestat prin dărâmarea unor statui sau interzicerea unor cărți – este dictatorial. Ioan-Aurel Pop a explicat că dictaturile se manifestă prin încercarea de control al societății.

Domnia sa a mai spus că pentru ca o democrație să funcționeze, minoritatea trebuie să se supună majorității.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Cel mai frumos răspuns la acest val de cancel culture, care înseamnă de fapt „anularea culturii” [nu „cultura anulării”, cum se traduce mot-à-mot – n. ed.], ar trebui să fie democrația. Dar vedeți că democrația acum se află în criză. Nu există o persoană sau un curent care să o înlocuiască cu ceva mai bun, dar democrația se află în criză.

Democrația are o regulă de aur: în democrație libertatea este garantată, oricine este liber să gândească și să spună ce dorește, dar minoritatea se supune majorității.

Aceasta este regula și, de mai bine de două mii cinci sute de ani, de când la Atena Pericle a reușit să facă să înflorească democrația (diferită de cea modernă, firește), oamenii s-au descurcat aplicând această regulă. Altfel, democrația degenerează în anarhie, pentru că nici democrația nu este perfectă, la fel ca orice altceva din lumea aceasta.

De pildă, monarhia poate să degenereze, zicea Polibios acum două mii și de ani, în tiranie. Monarhia înseamnă puterea unui uns al lui Dumnezeu, monarh, care conduce înțelept. Tirania înseamnă aplicarea voinței unei persoane asupra celorlalți.

 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Deci și democrația are defecte. Democrația, ca să funcționeze, are nevoie de niște reguli. Iar una este aceasta: minoritatea se supune majorității.

Astăzi, minoritățile fac liste, indexuri de cărți interzise, distrug și profanează statui, interzic conferințe care să vorbească despre anumite personalități. Și personalitățile nu sunt în primul rând românești. Sunt și românești acum la noi, dar, dacă am ajuns să-l condamnăm pe Cristofor Columb pentru că era alb și s-a dus în ținutul Pieilor Roșii și a deschis distrugerea Americii, dacă am ajuns să-i condamnăm pe Miguel de Cervantes, pe William Shakespeare că promovează crima, pe Beethoven, că are muzică elitistă și albă (știați că muzica are culoare?), sau pe Margaret Mitchell, care a scris romanul vieții ei, Pe aripile vântului, pentru că Mammy și alți sclavi negri sunt portretizați acolo în mod edulcorat, ca și cum s-ar fi legat de propriii lor stăpâni (ca și cum nu ar fi fost sclavi care s-au legat de propriii stăpâni!)”, scrie agenția Basilica.

Președintele Academiei a făcut referire și la situația din țara noastră, unde Eminescu a fost luat la țintă de corectitudinea politică.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„Trecem din democrație în dictatură și ni se spune ce să citim, cum să citim, ce statui să facem, pe care să le dărâmăm.

Or, oamenii mai bătrâni de aici știu că dictaturile – că-s de stânga sau de dreapta – ajung la controlul societății, la restrângerea societăților, la cenzură. Repet: indiferent că sunt de stânga sau de dreapta. [Despre cancel culture] se spune că este o mișcare neomarxistă și are orientări neomarxiste categorice.

Răspunsul nostru ar trebui să fie apărarea democrației în forma în care democrația s-a manifestat până acum, care este o formă imperfectă, până când vom ajunge noi sau urmașii noștri la o formă mai bună. Altminteri, cred că vor degenera toate în anarhie dacă nu mai avem capacitatea să distingem binele de rău și să acceptăm, cum ne învață Sfânta Biserică, faptul că omul este supus greșelii. Oamenii greșesc.

Eminescu a fost acuzat de xenofobie. Nu vă mai spun de altele. Are cuvinte aspre față de străini. Și au ajuns acum să interzică iarăși, precum au făcut comuniștii, poezia Doină. „Vin moscalii de-a călare”… Păi dacă veneau? Păi dacă țara era luată de ei jumătate? Ce să fi zis Eminescu: să ne înfrățim cu „moscalii”?

Am avut curiozitatea să văd cât de „înapoiat” este Eminescu. Și am luat toți marii scriitori ai secolului al XIX-lea de la diferite popoare, de la Pușkin până la Sienkiewicz, laureat al Premiului Nobel, care a scris multe dar este în special apreciat pentru romanul Quo vadis?

L-am luat pe Petőfi Sándor, pe Taras Șevcenco. Și ce am descoperit? Toți, în felul lor, au cuvinte rele față de anumiți străini. Nimeni nu-i perfect. Dacă vă uitați ce spune Petőfi despre slovaci și despre români… Și el era sârb sau… pentru că-l chema Petrovici înainte de a-l chema Petőfi.

Dacă ajungem să ne orientăm în felul acesta, vom șterge din istoria lumii și din istoria noastră toate valorile, pentru că oameni creatori de valori care să fi fost perfecți nu există. Și care să fi spus lucrurilor de acum o mie de ani cum ne-ar plăcea nouă astăzi să fi spus”, a continuat el.

Președintele Academiei a făcut aceste afirmații ca răspuns la întrebarea unui student, în cadrul Congresului Studențesc Aniversar al Serbării de la Putna, după cum explică agenția Basilica.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

11 COMENTARII

  1. Toate se întâmplă pt ca TOTUL ESTE EDUCAȚIE sau ratarea ei , din prostie sau, cu metodă, din perversitate și ticăloșie!!!

  2. Uitați ce scrie extremistul anarhist Cornel Vîlcu pe profilul său de Facebook:

    ”În atenţia “domnului” Bănescu şi a altor (vai, tot mai mulţi) reprezentanţi ai BOR:
    Nu-mi mai mânjiţi, nătărăilor, credinţa cu ura voastră, că n-o să renunţ la ea. Nu mai ideologizaţi spre dreapta conservatoare, ticăloşilor, iubirea universală a lui Hristos, că, dac-o să vi se măsoare, la Judecată, păcatul trufiei de a administra voi dumnezeirea, chiar o s-o păţiţi mai rău ca orice necreştin. Nu-mi mai vindeţi şi nu mai vindeţi nimănui, intoleranţilor, gogoaşa unui Dumnezeu tot veterotestamentar după Fiu şi după Duh, ca şi când venirea acestora din urmă în istorie şi-n lume ar fi apă de ploaie şi lipsă de sens.
    Ferească Dumnezeu să meargă ţara, cu atât mai puţin lumea, înainte prin bărbaţi ca voi – prin indivizi ca voi totul nu poate decât să se întoarcă în întunericul prostiei cu damf şi al pestilenţialelor aere de pretinşi luminaţi.
    N-aţi înţeles nimic, impostorilor, aţi confiscat doar politic un sens eminamente uman(ist) şi îngăduitor-dumnezeiesc. Sunteţi doar o adunătură de vechili tiranici pe o moşie care nu vă aparţine şi ale cărei trasee/ principii de funcţionare nu le înţelegeţi (doar le proclamaţi, scoase din burtă, din burdihanele voastre de îngrăşaţi cu privilegii şi putere).
    Sunt creştin şi n-o să-mi pierd credinţa, speranţa, mai ales iubirea pentru că voi încercaţi să confiscaţi şi să dictaţi, după marile ambiţii şi micile puteri ale minţilor voastre, ce şi cum trebuie să gândească, să valideze şi să iubească Dumnezeu.
    Fariseilor.”

    Poate că ar trebui scrise niște articole despre astfel de indivizi gen Vîlcu care manipulează ideologic studenții și promovează ura în societate. Vîlcu este lector la UBB Litere, deci este plătit din impozitele noastre. Primește și bani de la Open Society pentru propagandă ”activistă”. Împreună cu Doru Pop și Ciprian Mihali sunt vocile cele mai fanatice ale extremei stângi din mediul universitar clujean.

  3. Caramels, bonbons et chocolat, vorba poetului…

    Democrația nu se află în criză, democrația e în pârg. Tocmai dânsa a dat naștere “anulării culturii”, fix prin necesitatea de a reduce totul la numitorul comun, ca să atragă pulimea (scuzați franceza, sunt de la țară). Nu mai trebuie omul ridicat la un nivel superior, se coboară politicul la nivelul lui.

    Majoritatea se îndobitocește tocmai fiindcă fiecare are libertatea să spună ce dorește. Oricărei mizerii îi sunt oferite acum condițiile propice să se dezvolte și să prindă. O generație de vechi dilematici au distrus prin dezbateri intelectuale reperele unui neam. Dar important e să fie libertate de expresie și să nu fie cenzură, fară discriminări. N-aș vrea să ratez cumva apologia degenerării sexuale la copiii în școli sau următoarea emisiune a lui Capatos.

    Sigur, era diferită democrația ateniană de cea modernă, firește, dar nici vorbă de concret în ce fel. E până la urmă nesemnificativ că nu avea nicidecum la bază principiul egalitarianist, fundamental și comunismul, că am fi toți egali, deci votul tău cântărește fix la fel ca al ăluia care aruncă gunoi pe stradă sau pur și simplu se pricepe la cultivat cartofi, nu la analizat piața politică pentru decizii pertinente. Ne-am născut, deci votăm, nu ca atenienii ăia proști care lăsau doar bărbații adulți militari cu experiență să voteze, adică maxim 20% din popor.

    Important e să nu fie dictatură. Sau monarhie. N-ar fi european și civilizat. Dictatura majorității e perfect acceptabilă. La fel și a fi condus de o entitate vagă birocratico-globalisto-financiară, făra formă. Dar să ai un monarh, al cărui cap poate să cadă, la o adică, spre atenționarea urmașilor, e inacceptabil. Mai bine agiți pumnul către nori, supărat că nimeni ales pe 4 ani n-a fost fraier să-și asume un proiect amplu de reasfaltare pe care nici timp n-ar avea să-l ducă la capăt, că următorul l-ar și anula ca să pună firma lui executor, și populația vrea șosele dar nu vrea șantier și nu te mai votează.
    Și părinții sunt, în fond, tiranici, căci aplica voința proprie asupra copiilor. Ce, ăștia mici n-au drepturi, nu știu ei mai bine? Să-și decidă singuri sexul și dacă vor doar înghețată la prânz și cină.

    Și da, firește că gânditorii secolelor trecute vorbeau altfel, dar nu-i ca și cum ei știau mai bine și noi ne-am tâmpit. Nu, pur și simplu au mai și greșit, nu erau perfecți. Nu trebuie să-i cenzurăm, firește, dar nici să-i citim cu prea mare atenție și să-i înțelegem, sunt învechiți și nu mai e deloc de actualitate ce zic. Era așa o prostie pe vremea aia că fiecare îi prefera pe-ai lui și voia să aibă de-ai lui în propria țară, ce să le faci…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE