vineri, martie 29, 2024
OPINIIIntransigență selectivă

Intransigență selectivă

În aceste zile Putin ordonă comiterea de crime prin declanșarea unui război împotriva unui stat independent, iar asta nu poate fi justificat cu toate că, siderat, observ cum mulți români îi găsesc scuze, ba chiar sunt pe față de partea lui, se bucură de uciderea unor frați ortodocși și de drama sutelor de mii, milioanelor de ucrainieni care caută să se refugieze din calea prăpădului.

Cei care-l îndreptățesc pe Putin pleacă de la premisa că pretenția lui ca NATO să nu se extindă până la granițele Rusiei este legitimă. Sunt două blocuri militare nucleare între care trebuie să existe respect, zic ei. Dacă unul dintre blocuri se extinde, în speță NATO, se extinde în dauna celuilalt, adică a lui Putin, care are tot dreptul să intervină, inclusiv prin declanșarea unui război împotriva unei țări care vrea să adere la NATO. Iar acest echilibru trebuie păstrat ca să nu se ajungă la un război nuclear. Condiția păcii este păstrarea unei zone tampon. Dar NATO a încălcat înțelegerea, iar atunci devine vinovată de războiul declanșat de Putin. Ucraina trebuie să rămână neutră pentru că are o mare minoritate rusă care nu ar vrea să intre în NATO.

Hai să vedem cum e cu acest argument. Nu trebuie să fim simetrici de dragul simetriei, o alianță militară se poate extinde, mai ales dacă asta este și voința popoarelor care vor să adere la ea. Exact asimetria ar descuraja un război, pe când echilibrul de forțe ar menține tensiunea permanent la maxim.De ce am dori neapărat o zonă tampon, fără să ținem cont de intenția oamenilor? Ca să fie hrănit orgoliul lui Putin, că e președintele unei mari puteri? De ce nu ar accepta Putin că Rusia nu mai are puterea și influența din timpul URSS? Că Rusia este cea mai întinsă țară de pe glob, o putere nucleară, are resurse naturale, dar un PIB la nivelul Italiei sau Spaniei și că n-ar trebui să mai emită atâtea pretenții.

Și apoi, de ce credeți că au vrut țările est-europene, din fostul bloc sovietic, de ce vrea Ucraina acum, să intre în NATO? Oare nu pentru că au văzut cum este să trăiască sub dominație rusească, sub pretext comunist în perioada sovietică? Crimele făcute de comuniștii ruși sau de reprezentanții lor locali încă nu au fost uitate, iar dacă pot să aleagă liber între Occident și Rusia, majoritatea oamenilor aleg Occidentul. De aceea cred că mai mulți susținători are Putin pe facebookul românesc decât ruși care chiar cred sincer în el. Sau oricum nu știm câți sunt exact, că la dictatura de acolo nu cred că cineva poate face măsurători exacte.

Ambițiile imperialiste ale lui Putin trebuie oprite. E complet fals raționamentul că dacă va primi ceea ce cere, țări tampon, alte și alte garanții, se va opri. Rusia este o putere agresivă, iar pretențiile ei vor deveni tot mai mari pe măsură ce vor fi satisfăcute. E la fel ca cu Hitler. Lumea civilizată i-a făcut concesii gândind că astfel ambițiile lui vor fi potolite, dar tot a pornit un mare și sângeros război mondial. Diferența acum este că Rusia din 2022 nu e la fel de puternică precum Germania din 1939, dar ambițiile delirante ale liderilor sunt la fel de mari. Să ne amintim că deja Putin a cerut ca NATO să-și retragă trupele și armamentul din România. Fiți siguri că dacă i se va satisface pretenția referitoare la Ucraina, va veni rândul României, al țărilor baltice, al Poloniei. Așa că mai bine să fie oprit acum, căci mai târziu poate fi prea târziu.

Încă ceva aici. Văzând ce se întâmplă în Ucraina, finlandezii au început și ei o dezbatere internă dacă nu ar fi bine ca țara lor să adere la NATO, căpătând astfel garanții de securitate. La această intenție Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a declarat că aderarea țării la NATO ar putea avea „consecințe nefaste”, că vor fi repercusiuni politice și militare. Adică o declarație fermă că vor porni atacuri armate și împotriva Finlandei. Iar această situație e valabilă și pentru Suedia care, și ea, a încercat timid să își afirme intenția de aderare la blocul militar nord-atlantic.

E important de făcut o distincție clară între Putin, dictatorul în delir, și poporul rus. Dacă mă întrebi care sunt cei mai mari scriitori, voi spune Dostoievski și Tolstoi, în ce ordine vreți, iar alături de ei sunt Pușkin, Gogol, Cehov sau, contemporan cu noi, extraordinarul Evgheni Vodolazkin, ca să nu mai spun de teologi, filosofi, muzicieni, pictori. Dar una sunt marii oameni de cultură ruși, și altceva conducătorii demenți pe care îi au, începând de la instaurarea bolșevismului și până acum.

Ce mai zic apărătorii lui Putin. Am văzut repetat obsesiv exemplul cu bombardamentele americane din Kosovo. Situația nu e chiar similară. Acolo era deja un război nemilos între sârbi și albanezi, motivat etnic și religios, s-au comis genocide și de o parte și de alta. Au încercat să oprească un conflict, făcând alte victime și nedreptăți dar, repet, au intervenit într-un război unde deja combatanții se ucideau între ei, și au creat artificial un stat, Kosovo, pentru ca uciderile să înceteze. Dar să zicem la fel ca apărătorii lui Putin, că a fost greșit. Și ei ce fac? Justifică atacul lui Putin împotriva unui stat suveran, creând artificial un război, printr-un act reprobabil?  Adică bombardamentele NATO din Serbia din 1999 justifică atacul lui Putin împotriva Ucrainei din 2022? Un act ilegal și imoral devine corect dacă invoci un alt act pe care-l consideri ilegal și imoral?

Cu logica asta justifici orice. Putin invoca, în discursul de dinaintea invadării Ucrainei, diverse motive istorice. Istoria e complexă, mereu au fost teritorii care au trecut de la o stăpânire la alta în decursul sutelor de ani. Să invoci acum momente trecute ca să îndreptățești un război poate face oricine. Iar Putin, cu perfidie, invita România, Ungaria și Polonia să-și revendice teritorii care aparțin Ucrainei, pe care i le-a oferit Uniunea Sovietică, încercând să formeze o alianță. Bine că nu au căzut în această capcană, și toate au declarat că trebuie recunoscută integritatea teritorială a Ucrainei. Mi se pare ciudat cum atâția români merg pe îndemnul lui Putin, să cerem de la Ucraina teritoriile care ne aparțin. Cred că să intrăm în acest soi de revizionism este extrem de periculos. Să ne amintim că România există de 100 de ani în forma actuală, că o parte a teritoriului nostru, foarte însemnată, a aparținut de alte imperii și state vecine. Dacă intrăm în spirala revizionismului s-ar putea să câștigăm ceva, extrem de problematic, dar avem, tot ipotetic, mult mai mult de pierdut. Dacă avem în vedere interesul nostru, atunci cea mai bună soluție este păstrarea granițelor actuale.

Alt motiv invocat în sprijinul lui Putin este tratamentul românilor din Ucraina. Sunt peste 500000 de români acolo, lipsiți de dreptul de a folosi limba maternă în școli, biserici, în viața publică, așa cum sunt lipsiți de manuale și cărți în limba română. Dar situația asta există deja de mulți ani. De ce nu s-a înfoiat nimeni până acum, sau cei care au reclamat situația nu erau băgați în seamă, iar acum este repetată obsesiv? Situația românilor e una, amenințările de război ale lui Putin sunt alta. Nu cumva dacă autoritățile ucrainene nu acordă drepturi firești minorităților, atunci invazia lui Putin devine de înțeles?

Am impresia că foarte mulți caută și găsesc mii de scuze și înțelegere agresiunii rusești, și nu înțeleg de ce. Chiar nu ne dăm seama că dacă Putin este lăsat să-și facă de cap, chiar sprijinit, la un moment dat vom intra și noi în raza lui de acțiune? Am mai fost sub bocancul rusesc, chiar își dorește cineva să ajungă din nou astfel? Situația etnicilor români din Ucraina merită discutată. Dacă îi interesa pe cei care se plâng acum de asta, o făceau de când au aflat de ea, că are câțiva ani buni în spate. Dar acum mi se pare că este folosită exclusiv ca să slăbească atenția și compasiunea față de suferința poporului ucrainean în fața atacurilor lui Putin.

Dar, dincolo de toate acestea, cred că principala cauză  pentru care este susținut Putin este ce se întâmplă acum în SUA și în UE. Occidentul este în cea mai proastă situație posibilă, dominat de o ideologie totalitară de extracție neomarxistă, corectitudine politică, promovare lgbtq+, cancel culture, sunt gata să-și arunce peste bord tradiția, cultura și credința. Sunt chestiuni grave, care deja au început să fie implementate și la noi. Pentru români este și mai grav că avem o clasă politică extrem de mediocră (iar când spun mediocră exagerez în plus) care  pare sau chiar este extrem de servilă față de Bruxelles, gata să execute orice ordine venite de acolo, indiferent dacă sunt în favoarea sau în defavoarea noastră. Mulți români au sentimentul că țara nu le mai aparține, că străinii sunt stăpâni aici și alte chestii asemănătoare. Iar atunci sunt gata să ia de bun orice scelerat care se opune occidentului. Numai că, dacă e să alegem între Rusia și Occident, nu avem cum să nu preferăm Occidentul. Așa decrepit   și dictatorial cum este, tot mai poți să spui ceva contra, iar sancțiunea este că nu mai poți posta pe facebook, nu că ești băgat la închisoare sau ucis.

Sunt o mulțime de comentatori care văd infinite nuanțe, orice judecată tranșantă li se pare incorectă pentru că nu surprinde bogăția de nuanțe a realității istorice, politice, culturale etc. Serios? De când am ajuns noi un popor de dilematici subtili și dialecticieni care cântăresc cu grijă toate nuanțele, exact când trebuie să condamnăm barbaria unui război dus de un dictator agresiv, în timp ce despre alte situații, la fel de complexe, cât de rău o ducem în UE sau că suntem o colonie,  nu avem nici cel mai mic dubiu. Văd deseori oameni care spun: nu sunt cu Putin, dar admir verticalitatea cu care se comportă în fața dușmanilor țării. Serios? Nu-l susții pe Putin dar îl admiri? NATO sunt dușmanii țării lui, printre care și noi, ca membri ai alianței. Probabil o să-l admire și mai mult când va da ordinul de invadare a României, și va face și aici prăpădul din Ucraina.

În momentul acesta să ne bucurăm că suntem în UE și NATO, ceea ce ne oferă garanții de securitate, nu totale cum zicea Iohannis, dar oricum mari față de situația că am fi fost în afara lor. Iar singura opțiune rezonabilă este să fim alături de poporul ucrainean, să acordăm sprijin umanitar, să-i primim pe refugiați și să ajutăm cu tot ce putem la înfrângerea unui dictator sângeros.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. Stimate autor,

    Spuneti lucruri adevarate ( inclusiv necesitatea de oprire a lui Putin ) dar chestiile care nu va convin le bagati sub presh:
    – situatia romanilor din Ucraina de care oficialitatilor romane nu le pasa
    – Kosovo. Kosovo nu scuza Ucraina dar tot o ticalosie ramane
    Numai bine va urez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE