luni, iunie 23, 2025
ACTUALITATEInterviul Tucker Carlson - Vladimir Putin: cele mai importante puncte. Menționarea României,...

Interviul Tucker Carlson – Vladimir Putin: cele mai importante puncte. Menționarea României, Transilvaniei, pacea în Ucraina și o eventuală extindere a războiului în Europa

Vineri dimineață, la ora 01:00, jurnalistul american Tucker Carlson a publicat interviul pe care l-a realizat pe 6 ianuarie, la Kremlin cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Interviul a fost publicat pe siteul său, TuckerCarlson.com și apoi pe pagina de Twitter (X).

Am selectat cele mai importante replici și subiecte din interviul de două ore și șapte minute.

Despre România

România este menționată la începutul interviului, atunci când Vladimir Putin vorbește despre formarea actualului stat ucrainean.

Vladimir Putin: „După cel de-al doilea război mondial, Ucraina a primit, în plus față de pământurile care au aparținut Poloniei înainte de război, o parte dintre teritoriile care au aparținut Ungariei și României. Așa că România și Ungaria s-au trezit cu o parte din teritorii luate și date Ucrainei sovietice și așa au rămas până azi.”

Transilvania

Ulterior, Tucker Carlson îl întreabă pe Putin dacă ar fi normal ca toate țările care sunt „frustrate” de granițele trasate în urma celor două războaie mondiale din secolul XX.

Tucker Carlson: „Sunt multe asemenea situații. Multe națiuni… Sunt nemulțumiți din cauza Transilvaniei, după cum bine știți. Multe state sunt nemulțumite de retrasarea granițelor după războaiele din secolul 20. Însă problema este că nu ați spus aceste lucruri in public acum doi ani, în momentul invaziei. Am înțeles din ce ați spus acum că simțiți o amenințare fizică din Vest, din partea NATO, inclusiv o amenințare nucleară și asta v-a făcut să recurgeți la această mișcare”.

Vladimir Putin: „Văd că discursul meu despre istorie iese din cadrul interviului. De aceea vă întreb ce v-am întrebat și la început. Vom avea o discuție serioasă sau un show? Ați spus că va fi o discuție serioasă. Deci, îngăduie-mi, te rog”.

China, mai periculoasă pentru Vest decât Rusia

Vladimir Putin: Occidentul se teme de o Chină puternică mai mult decât de o Rusie puternică, deoarece Rusia are 150 de milioane de oameni, iar China are o populație de 1,5 miliarde de locuitori. Iar economia sa crește cu pași repezi, adică 5% pe an. Înainte era chiar mai mult, dar asta este suficient pentru China. După cum spunea Bismarck, potențialul este cel mai important. Potențialul Chinei este enorm. Este cea mai mare economie din lume în prezent în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare și dimensiunea economiei. Depășește deja de mult timp Statele Unite și crește într-un ritm rapid.

Rusia a întrebat dacă poate fi primită în NATO, SUA au spus NU

Vladimir Putin: La o întâlnire aici, la Kremlin, cu președintele Bill Clinton, chiar aici, în camera alăturată, i-am spus, l-am întrebat: „Bill, crezi că dacă Rusia ar cere să adere la NATO, crezi că acest lucru s-ar întâmpla?”. Dintr-o dată, el a spus: “Știți, este interesant. Cred că da”. Dar seara, când ne-am întâlnit la cină, a spus: Știți, am vorbit cu echipa mea, nu, nu este posibil acum”. Îl puteți întreba. Cred că se va uita la interviul nostru și va confirma. Nu aș fi spus așa ceva dacă nu s-ar fi întâmplat. Bine, păi, acum e imposibil.

Tucker: Ați fost sincer? Chiar voiați să intrați în NATO?

Vladimir Putin: Uite, am pus întrebarea: este posibil sau nu? Iar răspunsul pe care l-am primit a fost nu. Dacă am fost nesincer în dorința mea de a afla care este poziția conducerii…

Tucker: Dar dacă ar fi spus da, ați fi aderat la NATO?

Vladimir Putin: Dacă ar fi spus da, procesul de apropiere ar fi început și, în cele din urmă, s-ar fi putut întâmpla dacă am fi văzut o dorință sinceră din partea partenerilor noștri. Dar nu s-a întâmplat așa ceva. Ei bine, nu înseamnă nu, bine.

Summitul NATO de la București

Vladimir Putin: În 2008, la Summitul de la București, au declarat că porțile NATO sunt deschise pentru Georgia și Ucraina. Germania și Franța păreau să fie împotrivă, ca și alte țări europene. Dar, mi-au spus mai târziu, președintele Bush, care este un tip foarte dur (ironic), a exercitat presiune asupra lor și au trebuit să fie de acord. E ridicol. E ca la grădiniță. Unde sunt garanțiile? Ce grădiniță este asta? Ce fel de oameni sunt ăștia? Cine sunt ei? Au fost presați și au fost de acord. Și apoi au spus că Ucraina nu va fi, totuși, în NATO. Dar le-am spus că ar putea fie de acord și cu asta, așa cum au fost de acord în 2008. Un nonsens. Eram pregătiți să discutam, dar cu cine? Unde sunt garanțiile?

Pacea negociată la Istanbul, dinamitată de Boris Johnson

Tucker: Dar credeți că, în acest moment, începând cu februarie 2024, Zelenski are libertatea de a vorbi cu dumneavoastră sau cu guvernul dumneavoastră direct pentru a pune capăt acestei situații, care, în mod clar, nu ajută nici țara sa, nici lumea. Credeți că poate face acest lucru?

Putin: De ce nu? El se consideră șef de stat. A câștigat alegerile. Deși în Rusia credem că lovitura de stat este sursa principală de putere pentru tot ceea ce s-a întâmplat după 2014.

Și, în acest sens, chiar și astăzi, guvernul este imperfect. Dar el se consideră președinte și este recunoscut de Statele Unite, de toată Europa și, practic, de restul lumii într-o astfel de calitate. De ce nu? El poate. Am negociat cu Ucraina la Istanbul. Am căzut de acord.
El era conștient de acest lucru. Mai mult, liderul grupului de negociere, dl Arakhamia, cred că numele său de familie, conduce încă fracțiunea partidului de guvernământ, partidul președintelui în Rada. El conduce în continuare fracțiunea prezidențială în Rada, parlamentul țării. El încă mai stă acolo. Și-a pus chiar semnătura preliminară pe document.

Vă spun eu. Dar apoi a declarat public în fața întregii lumi: eram gata să semnăm acest document, dar domnul Johnson, pe atunci prim-ministru, a venit și ne-a descurajat să facem acest lucru, spunând că este mai bine să ne luptăm cu Rusia. Ei ar fi dat tot ce era necesar pentru ca noi să returnăm ceea ce s-a pierdut în timpul confruntărilor cu Rusia. Iar noi am fost de acord cu această propunere.

Uite, declarația sa a fost publicată. A spus-o în mod public. Se poate reveni la asta sau nu? Întrebarea este dacă vor sau nu? Mai departe, președintele Ucrainei a emis un decret care interzice negocierile cu noi. Să anuleze acest decret. Și asta e tot.

Noi nu am refuzat niciodată negocierile, într-adevăr. Auzim tot timpul: este Rusia pregătită? Da. Noi nu am refuzat. Ei au fost cei care au refuzat în mod public. Ei bine, să își anuleze decretul și să intre în negocieri.

Noi nu am refuzat niciodată. Iar faptul că se supun cererii sau convingerii domnului Johnson, fostul prim-ministru al Marii Britanii, pare ridicol. Și este foarte trist pentru mine, deoarece, așa cum a spus domnul Arakhamia, am fi putut opri aceste ostilități cu război cu un an și jumătate în urmă deja. Dar britanicii ne-au convins și noi am refuzat acest lucru. Unde este domnul Johnson acum? Iar războiul continuă.

Sabotarea Nord-Stream

Tucker: Cine a aruncat în aer Nord Stream?

Putin: Tu.

Carlson (râde): Am fost ocupat în ziua aceea.

Putin (râde): Tu ai un alibi, însă CIA nu are.

Carlson: Aveți dovezi?

Putin: Nu voi intra în detalii, dar, în asemenea cazuri, oamenii zic să cauți pe care are  interesul ca asta să se întâmpe Trebuie să căutăm pe cineva care nu este doar interesat, ci care are și capabilitățile necesare.

Carlson: De ce nu spuneți cine a făcut-o? În felul acesta puteți câștiga un război al propagandei.

Putin: (Râde) E greu să înfrângi SUA la capitolul propagandă, pentru că SUA controlează presa lumii și presa europeană. Beneficiarii presei europene sunt instituțiile financiare americane. Știai asta? Este limpede pentru toată lumea ce s-a întâmplat cu Nord Stream. Până și analiștii americani o spun direct.

Carlson: Germanii știu cu siguranță că partenerul lor din NATO a făcut asta. Le-a afectat economia grav. De ce nu spun nimic?

Putin: Și mie mi se pare ciudat. Însă liderii germani de azi sunt ghidați de interesele Vestului Colectiv, nu de cele naționale. Nord Stream 1 a fost aruncat în aer. Nord Stream 2 are o conductă operațională, însă Germania a închis-o. Noi suntem gata să trimitem gaz. Prin Polonia trece conducta Yamal Europa, dar polonezii au închis-o. Dar polonezii primesc bani de la germani, prin fondurile UE. Germanii îi hrănesc pe polonezi, într-un fel sau altul, iar polonezii le închid gazele germanilor. De ce? Nu înțeleg.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. poate lobby-ul unguresc de peste ocean l-a pus pe reporter sa intrebe de Transilvania, sau poate se vrea a fi o amenintare in cazul in care Romania nu sta in banca ei in acest conflict, sau indrazneste sa anexeze Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE