RECOMANDĂRIInterviu Dr. Cristina Aoșan, comisia de medicină alternativă a Ministerului Sănătății: Putem...

Interviu Dr. Cristina Aoșan, comisia de medicină alternativă a Ministerului Sănătății: Putem trata virozele respiratorii și fortifia imunitatea cu propolis. Câteva principii pentru o alimentație și o viață sănătoasă

Dr. Cristina Aoșan este absolventă (1994) a Facultății de Medicină Generală din Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, specializată în Medicină Generală, atestată în Apifitoterapie, absolventă a numeroase cursuri internaționale de  Apiterapie, Micro-Apipunctură (în Japonia, 2005), Acupunctură, Ecografie Abdominală, Electrocardiografie, Presopunctură, Api-fito-aromaterapie. A lucrat la spitalul din Timişoara şi la cabinetul medical din satul unde s-a mutat.În prezent, la Vârlezi, un sat din judeţul Galați, într-un conac vechi înconjurat de un teren de şaptesprezece hectare, Cristina Aoşan, împreună cu soţul său, Gabriel Aoşan, a pus bazele unui proiect al unui centru de medicină naturistă şi educaţie pentru sănătate numit Melidava.

Cristina Aoșan este membru în comisia de medicină alternativă a Ministerului Sănătății și lector la seminarii de apiterapie organizate în Franța, Chile, Japonia, Finlanda și România.

Doamna doctor a avut amabilitatea de a oferi un interviu publicației noastre, R3media.

R3media: Stimată doamnă doctor, spuneți-ne vă rugăm, ce v-a terminat să vă concentrați eforturile pe medicina naturistă și în special pe Apifitoterapie?

Dr. Cristina Aoșan: Eram studentă în primii ani la facultatea de medicină, când am observat că ce ni se preda acolo despre arsenalul terapeutic medical, e departe de ce așteptam eu. Gândul cu care pornisem pe acest drum, era să învăț cum se vindecă tot și orice. Dar dezamăgirea a venit în anii de început, când am înțeles că medicamentele nu oferă această perspectivă, și în schimb determină numeroase efecte adverse.

Așa că am pornit să caut altceva, încă de prin anii 2-3 de facultate. Mai întâi am găsit cărți despre plante. Am început să le folosesc, observînd cum pot rezolva unele probleme care nu-și aflau soluție prin medicamente.

Apoi am citit despre albine. Propolisul îł folosesc de prin anii 4-5 de facultate. Adică sîntem prieteni buni de vreo 30 de ani. Actual împreună zilnic, cu începere de la micul dejun. Trăiesc cu produsele albinelor, iau zilnic polen, lăptișor de matcă, apilarnil, propolis, miere.

R3media: Ne puteți spune, pe înțelesul tuturor, care ar fi câteva dintre beneficiile mierii pentru organismul uman?

Dr.Cristina Aoșan: Foarte greu să vorbești pe scurt despre un subiect atât de vast. Dar aleg câteva aspecte semnificative și de actualitate științifică.

 1. Deja mai toți cunoașteți importanța florei bacteriene intestinale, pentru o bună imunitate și pentru sănătate în general. Ei bine, mierea în intestine selectează bacteriile benefice și le întreține în bună stare, totodată înlăturîndu-le pe cele nefolositoare. Adică echilibrează și fortifică flora intestinală.

S-a demonstrat deja clinic, că cine consumă 1-2 lingurițe de miere pe zi, în special luată dimineața pe stomacul gol, trăiește mai mult și mai bine decât cine nu ia.

Un alt beneficiu, dovedit prin studii genetice, este că mierea întreține în bună stare telomerii cromozomiali. Telomerul este terminația de la capătul cromozomului, care îl menține integru. Este precum capătul plastifiat al unui șiret de pantof, care îl păstrează întreg, avînd rolul de a nu-i permite să se deșire.

Pe parcursul vieții omului, telomerii scad în dimensiuni, se consumă, datorită expunerii omului la variați factori degradanți. Iar când s-au consumat prea mult, cromozomii încep să se “deșire” de la capete. Acest lucru se asociază cu degradarea biologică și îmbatrânirea.

Dar cu cât telomerii sînt mai integri, cu atât cromozomii și respectiv informația genetică se păstrează normale, iar omul este mai tânăr, mai sănătos, mai longeviv. Tocmai acest efect s-a determinat că îl are mierea.

Și reprezintă una dintre explicațiile că, față de populația generală, apicultorii sînt mai longevivi și mai sanătoși.

R3media: Știm că laboratorul coordonat de dvs, „Melidava”, este localizat în Vârlezi, județul Galați. Anterior, ați activat în zona de munte a Banatului. De ce ați ales mereu să lucrați în satul românesc, nu la oraș?

Dr. Cristina Aoșan: Am iubit de mic copil aerul de libertate și de viață ce pulsa în fiecare colțișor din curtea bunicilor, cu cățelul cu care ne jucam, purcelul pe care ne amuzam să-l delectăm cu coji de pepene, găinile care cotcodăceau pretutindeni, grădina cu roșiile gustoase ele bunicii, mărul văratic, vișinii de la poartă, vița de vie ce îmbrăca toată prispa, vrăbiile care se băteau pe grăunțele găinilor,…  De fiecare dată când reveneam acasă la bloc, tânjeam prin apartament câteva zile, până mă reincludeam în cele ale orașului. Mai târziu am înțeles de ce acest dor, prin diferența dintre viața la curte, respectiv în natură și libertate, și viața între betoane, mașini, în aglomerație și agitație.

Așa că am ales satul. Cel din Banat nu era chiar la munte, ci în zona de câmpie înaltă, delurită, din vest. Iar acum în domoala Moldovă trăim direct în natură, pe un deal frumos aferent comunei Vârlezi.

R3media: A venit primăvara. Ce produse Melidava recomandați cititorilor nostri, pentru a se trata de afecțiunile de sezon? Atât pentru adulți cât și pentru copii.

Dr. Cristina Aoșan: Ar fi doua lucruri mai importante de reamintit.

 1. La revenirea de la anotimpul rece către sezonul cald, ne putem trata virozele respiratorii și fortifia imunitatea cu propolis. Noi folosim cel mai mult Propolis mielat, nu doar în recomandările pentru consumatori, ci și pentru noi zilnic la micul dejun. Sau tinctura de propolis, adăugînd puțină miere, spre a-i spori activitatea, a o grăbi și a înmuia senzația de tărie la contactul cu gura și gâtul.

Pentru imunitate, cine are nevoie de mai mult sprijin, poate adăuga și Echinacea mielat, adică tinctura de Echinacea cu miere.

 1. Va începe în curând sezonul polenurilor purtate de vânt, care deranjează pe mulți prin alergiile declanșate. Pentru acestea utilizăm Etaminys, care scade manifestările alergice și dezensibilizează la polenuri. Are avantajul că poate fi luat și profilactic, înainte de începerea sezonului, caz în care manifestările vor fi din start mai ușoare.

R3media: Pe lângă micile problem de sezon, avem o boală(C-19) care ne afectează tot timpul anului: ce ne puteți spune despre acest subiect? Ce ne recomandați?

Dr. Cristina Aoșan: Da, ne-a afectat cam tare și pe multe planuri, de doi ani încoace. Fiind vorba despre o viroză, de la început am tratat-o cum făceam de zeci de ani, folosind propolisul, care este cunoscut și dovedit prin numeroase studii pe mapamomd, drept excelent antiviral, inclusiv pentru coronavirusuri, anti-bacterian, anti-inflamator, imuno-modulator. În plus, acționează ca reglator al hemostazei, în cazul de față ca antitrombotic.

Așa gândind lucrurile, l-am utilizat și recomandat atât profilactic cât și curativ, cu rezultate foarte bune. Luat preventiv, foarte puțini s-au pozitivat ori au făcut forme ușoare. Luat curativ de către cei îmbolnăviți deja, evoluția a fost spre vindecare mult mai rapidă decât înainte de a lua propolis sau decât s-a observat la cei tratați strict alopat. Și fără sechele, cu cât au început administrarea mai repede după debut.

La cei care ni s-au adresat după ieșirea din boală și instalarea unor sechele, ele au dispărut progresiv, luînd consecvent propolis. Iar aici am ađăugat după caz, lăptișor de matcă și/sau Apilarmel, polen, uneori zeolit pentru evacuarea de toxine.

R3media:  Și acum să trecem la subiectul, poate cel mai arzător: ce ne puteți recomanda de la „Melidava” pentru refacerea post Covid?

Cele ce tocmai am menționat mai sus. Dacă ne gândim la un adult cu greutate normală și o stare generală mediu afectată, aș spune:

 • Propolis mielat 2 x 3 ml/zi, dimineața si seara, de preferință pe stomacul gol
 • Polen crud congelat 3 lingurițe/zi, dizolvat în apă cu suc de lămâie sau orice suc fresh, luat dimineața la micul dejun. Celor care acum încep sa ia polen, le recomand administrarea după micul dejun, până stomacul se acomodează cu el, ca produs nou. Ulterior pot lua și pe stomacul gol, dacă doresc.
 • Lăptișor de matcă 3 ml/zi, amestecat cu polenul pus la dizolvat, sau Apilarmel 2-3 lingurițe, de regulă pe stomacul gol

Cât timp ? În funcție de gradul de afectare post-îmbolnăvire, minim o lună, maximum până la recuperare completă plus 2-4 săptămâni ulterior, pentru consolidarea efectelor și reconstituirea rezervelor vitale.

În prima lună trebuie luate zilnic, apoi, cât mai este nevoie, în general e suficient să se ia cinci-șase zile pe saptămână.

Când vorbim despre sechele pulmonare, trebuie insistat cu propolisul mai multe luni, pentru recuperarea completă. Iar spre a grăbi curățarea fibrozei pulmonare, de regulă recomandăm să se alăture următoarele:

 • Zeolit în administrare internă, întrucât contribuie la eliminarea fibrozei
 • Inhalație zilnică de aerosoli de Mușețel și propolis. Pentru cine face inhalația clasică, să prepare 1,5 litru de ceai din Mușețel vrac (nu ceai din pliculețe, nici instant) la care să adauge imediat înaintea începerii inhalării 1 mililitru de Propolis mielat sau tinctură de propolis de calitate. Anterior inhalației cu circa 15 minute, să facă un masaj cu Apireven pe întreg toracele, adică piept și spate.
 • În alimentație, pot susține cu lapte de capră crud până la 1 litru pe zi. Iar adulții care nu au probleme cu tensiunea arterială, pot adăuga 1-2 căni de zeamă de varză, adusă la temperatura camerei.

R3media: Cum se raportează și cum s-au raportat de-a lungul timpului, autoritățile române, în speță, Ministerul Sănătății, la cercetările pe care le-ați întreprins și la domeniul dvs de activitate?

Dr. Cristina Aoșan: În Ministerul Sănătății a existat mai demult o Comisie de Medicină Alternativă, care la un moment dat s-a desființat și a rămas absentă niște ani. S-a reînființat în 2018, de când am onoarea să fac parte din ea. Dar până nu demult, n-a fost nici măcar listată pe site-ul MS între comisiile de specialitate. Cam atât despre atenția MS față de terapiile alternative.

Norocul nostru este că avem niște oameni inimoși și dedicați, medici puternic implicați în zona naturistă, datorită cărora domeniul este activ oficial. Adică inițiativa nu aparține autoritățile de stat, ci oamenilor care au reușit să se organizeze încât să poată manifesta aceste variante eficiente și naturale de terapii.

Altminteri, personal vorbesc de ani de zile în conferințe internaționale și naționale despre rezultatele obținute în tratarea unor afecțiuni severe, dintre care pe unele medicina convențională le consideră incurabile. Urechi sînt peste tot, după cum știm. Dar nu s-a manifestat defel vreo atenție oficială constructivă.

Invers da. Când în 2020, în condițiile în care MS nu oferea o soluție terapeutică, iar oamenii căutau înfricoșați permanent de mass-media cum să se salveze de amenințarea cu moartea, noi am îndrăznit să informăm despre efectele constatate practic ale propolisului în tratarea noului virus. Dar am fost certați rău și amenințați de ANPC. A trebuit să muncim imens, spre a alcătui un mega-dosar justificativ, cu fundamentare științifică, biochimică, prezentarea unor studii științifice atât mai vechi cât și recente, inclusiv după 2019 pe efectele propolisului în Covid, declarații ale celor ce au folosit propolisul. Așa am scăpat ca prin urechile acului, dar tot ne-au obligat să scoatem de pe site articolul vinovat

R3media:  În final, vă rugăm să ne recomandați o „schiță” de consum de produse sau alimente care ne-ar ajuta să ducem o viață mai sănătoasă. Evident, în mare, pentru persoanele care nu au afecțiuni care necesită un anumit regim alimentar și de viață.

Dr. Cristina Aoșan: Viața modernă a ajuns multiplu denaturată, ca alimentație, stil de viață, poluare a aerului, apei, poluare electromagnetică extremă și în creștere. Aici menționez ca de curând s-a adoptat în Parlament Legea 532/2021, care prevede introducerea tehnologiei 5G în România, iar condițiile de implementare vor fi drastice. Vă informez că albinele încep să moară în preajma unei antene 5G, din a doua zi după activarea ei. La oamenii expuși vor muri în fiecare câteva celule, câțiva neuroni, leucocite sau altele, unele celule vor fi denaturate, până când nu în mult timp vor apărea boli variate.

În asemenea condiții, plus noile virusuri în circulație, devine imperios necesar pentru oameni să reînvețe cum să trăiască și cum să se alimenteze încât să-și păstreze sănătatea, cât și să ceară de la guvernanți respectarea prioritară a drepturilor umane naturale.

Pentru cei ce nu au probleme de sănătate care necesită un regim individualizat de viață si alimentație, adică doar în scop de întreținere, iată câteva recomandări minimale:

Suplimente alimentare pentru sănătate, vigoare, tinerețe

 • Polen crud congelat poliflor: 3 lingurițe/zi, ca doză minimă de întreținere. Cei cu activitate mai intensă fizic sau intelectual, pot crește după nevoie, până la 10 lingurițe/zi. Aceasta este doza pe care soțul meu și cu mine o luăm de peste 11 ani. Administrarea se face cum am explicat puțin mai sus.
 • Lăptișor de matcă crud: 2 ml/zi ca doză minima de intreținere. Cei cu activitate mai intensă fizic sau intelectual, pot crește la 3-4 ml/zi, sau chiar mai mult dacă efortul este foarte mare. Ca administrare, se amestecă cu polenul.
 • Apilarmel sau alt produs bun cu apilarnil conținut în proporție corespunzătoare, se poate alterna cu lăptișorul. 2-3 lingurite/zi de Apilarmel asigură o bună întreținere.

Câteva principii pentru o alimentație sănătoasă

 • Mesele să fie 2 – 3 /zi, adică în primul rând prânz și cină. În zona noastră geografică, regimul termic din sezonul cald ne permite să luăm un mic dejun frugal ori să-l sărim, dacă ne-am odihnit corect noaptea.
 • Între mese nu consumați deloc alimente, ci doar beți lichide.
 • Cina să înceapă la maxim orele 18:30-19:00.
 • Alimentele cele mai grele să fie consumate la prânz, când capacitatea digestivă e cea mai puternică. Iar seara, alimente ușor de digerat, căci capacitatea digestivă scade, si urmează somnul, când scade și mai mult.
 • Suplimentele menționate mai sus se iau dimineața, pentru cel mai intens efect.
 • Apa e necesară în cantitate de 1,5-2 litri pe zi, socotind aici apa ca atare, supă/ciorbă, fructe, ceai, adică tot ce conține majoritar apă.

Somnul dintre orele 22:00 – 02:00 este cel mai benefic pentru refacerea corpului. În acest interval se secretă majoritatea cantității zilnice de melatonină, doar dacă omul doarme și dacă o face în liniște și întuneric. În caz contrar, rămâne în mare deficit de melatonină. Iar aceasta are roluri esențiale, în principal pentru regenerarea corpului și pentru curățarea lui de reziduuri oxidante acumulate în activitatea de peste zi.

Și esențial este să trăim în armonie cu tot ce ne înconjoară. Să revenim la starea noastră originară, de a trăi în iubire, bucurie, pace interioară, respirîndu-le pentru noi și radiindu-le pentru toți cei din jur.

R3media: Vă mulțumim mult pentru timpul acordat și sfaturile oferite!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

1 COMENTARIU

 1. Am citit pînă la „Ayurveda”…. viașa-i prea scurtă să-mi bat joc de ea. Da, produsele apicole sunt deosebite, dar „aiurealăvede”….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...