sâmbătă, septembrie 23, 2023
ACTUALITATEInterdicția privind importurile de cereale din Ucraina expiră vineri, 15 septembrie. Polonia...

Interdicția privind importurile de cereale din Ucraina expiră vineri, 15 septembrie. Polonia NU va relua importurile. Ministrul Agriculturii spune că România așteaptă decizia CE. Bulgaria anunță că reia importurile

Măsura impusă de Comisia Europeană privind interzicerea importurilor de cereale din Ucraina expiră vineri, 15 septembrie 2023, până în acest moment nefiind clar ce vor face statele UE direct afectate de aceste importuri, printre care și România.

Aparent, cinci state membre, respectiv Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, au stabilit de comun acord să prelungească la nivel național interdicția privind importurile de cereale din Ucraina, indiferent de decizia CE.

Însă, doar Polonia și Ungaria sunt ferme în această poziție, în timp ce Bulgaria pare că s-a răzgândit, iar România evită un răspuns clar.

Joi, în cadrul unui briefing de presă la finalul ședinței de guvern, ministrul român al Agriculturii nu a oferit un răspuns clar pe tema importurilor, afirmând că își dorește prelungirea interdicției, dar că România așteaptă totuși decizia CE.

Iată declarația ministrului Agriculturii, Florin Barbu:

„Poziția mea a fost foarte clară, așa cum și comisarul european a felicitat România pentru că a semnat un acord cu cele cinci state care sunt afectate de războiul din Ucraina, pentru a prelungi interdicția de la 15 septembrie, sigur că în continuare îmi doresc acest lucru. Sunt sigur că vom lua cele mai bune măsuri, atât economice și financiare, cât și acte normative pentru a sprijini și proteja fermierii români. Sigur că îmi doresc prelungirea acestei interdicții”.

Întrebat fiind ce va face dacă poziția instituțiilor europene va fi una diferită, ministrul
Florin Barbu a răspuns: „Mai sunt două zile, haideți să așteptăm decizia.”

Mult mai categoric a fost premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, care a anunțat, marți, că Varșovia nu va ridica interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene vineri, așa cum era programat, deoarece ar fi afectați fermierii polonezi.

„Polonia nu va permite ca cerealele din Ucraina să ne inunde. Indiferent de decizia funcționarilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide granițele”, a transmis premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, citat de Agerpres.

În schimb, Bulgaria a decis joi, să nu prelungească interdicția de a importa cereale din Ucraina. O rezoluție adoptată de Parlamentul bulgar invocă „solidaritatea cu Ucraina” şi necesitatea de a „garanta securitatea alimentară la scară mondială”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

2 COMENTARII

  1. Romania va suge de la toti licuricii de-acum, si va executa. Romania e plina deja de mafia ucraineana, se vede cu ochiul liber dupa bolizii lor de pe litoral. Nu te mai poti opune.. nu mai avem cu cine. Mancam cereale infestate.. asta e

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate