marți, martie 5, 2024
ACTUALITATEInteligența artificială în școli. Ministerul Educației introduce o nouă materie pentru elevi:...

Inteligența artificială în școli. Ministerul Educației introduce o nouă materie pentru elevi: „Introducere în Învățare Automată – Machine Learning”

Programa pentru noua disciplină, numită „Introducere în Învățare Automată (Machine Learning)”, a fost aprobată pe 14 iunie de către Ministerul Educației, se arată într-un comunicat trimis de președintele Uniunii Profesorilor de Informatică (UPIR), conform EduPedu.

Această materie va putea fi studiată de elevii de clasa a XI-a și a XII-a, fiind introdusă în curriculumul la decizia școlii (CDȘ). „Va pune bazele unei materii noi care va genera preocupări noi, meserii noi”, sunt de părere profesorii responsabili de la asociațiile de resort. Proiectul are la bază limbajul de programare Python 3, iar suportul de învățare și experimente se pot accesa pe site-ul pyml.ro.

Inițiatorii acestui proiect consideră că disciplina aceasta nouă este de viitor și că va avea succes. Elevii vor învăța despre inteligența artificială (AI). „Inteligența Artificială este un domeniu larg de cercetare aflat la intersecția mai multor discipline, printre care: informatică, statistică, neuroștiințe, matematică, științele educației, inginerie și altele.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Obiectivul principal al Inteligenței artificiale este proiectarea unor sisteme de calculatoare inteligente. Popularitatea Inteligenței Artificiale se datorează în principal, dezvoltării tehnicilor de Învățarea Automată (Machine Learning), care au devenit accesibile odată cu dezvoltarea algoritmilor avansați, a disponibilității datelor și a resurselor hardware”, explică profesorul Emil Onea, implicat în proiect

„Programa școlară «Introducere în învățarea automată (machine learning)» reprezintă o ofertă curriculară de tip opțional ca disciplina nouă, în oferta națională pentru învățământul liceal, proiectată pentru un buget de timp de 1 oră/săptămână, pe durata unui an școlar.

Disciplina se poate studia în clasa a XI-a sau în clasa a XII-a și necesită competențe minime de programare. Prin urmare, această disciplină opțională se adresează elevilor de la filiera teoretică, profil real. Studiul disciplinei «Introducere în învățarea automată (machine learning)” se va desfășura cu întreg colectivul de elevi și necesită acces la dispozitive de calcul.

Învățarea automată (machine learning) este, în prezent, principala abordare care are ca scop construirea de sisteme inteligente, adică sisteme ce pot rezolva sarcini complexe cum ar fi recunoașterea unei persoane într-o imagine, traducerea unui text dintr-o limba străină sau abilitatea de a juca șah la nivel profesionist și exemplele pot continua.

Crearea de astfel de sisteme inteligente reprezintă obiectul de studiu al inteligenței artificiale, domeniu larg de cercetare aflat la intersecția dintre: informatică, matematică, inginerie, statistică, neuroștiințe, științele educației etc.”, se arată în nota de prezentare din programa de disciplină.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE