Un bărbat amendat pentru că nu purta mască într-un spațiu public a obținut în justiție anularea amenzii pe motiv că aplicarea acesteia s-a bazat doar pe o fotografie publicată pe internet.
Bărbatul a mers, alături de câțiva prieteni, la terasa unui local din Lugoj, pe 25 iulie, de unde a postat pe facebook o fotografie. După câteva zile, el a primi acasă un proces verbal de sancționare cu amendă în cuantum de 500 de lei pentru că nu a purtat mască.
Omul a contestat amenda în instanță, precizând că terasa în cauză a respectat toate normele de protecție impuse de pandemia de coronavirus, distanța dintre mese fiind de doi metri, respectându-se și distanțarea dintre persoanele aflate la aceeași masă.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
„Reprezentanții Poliției au precizat că petentului i-a fost aplicată sancțiunea contravențională în cuantum de 500 lei pentru că nu a respectat măsurile individuale de protecție pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor de către virusul SARS-Cov2, prin aceea că s-a așezat împreună cu alte șapte persoane la o masă, în terasa unui local (aspect fotografiat și postat pe rețelele de socializare)”, scrie Ziare.com.
Sub aspectul legalității procesului-verbal de constatare a contravenției, instanța constată că sunt îndeplinite condițiile de validitate prevăzute de OG nr.2/2001 sub sancțiunea nulității absolute. Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal de contravenție, instanța apreciază că nu se impune angajarea răspunderii contravenționale a petentului pentru următoarele motive. Potrivit art. 1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, constituie contravenție fapta săvârșită cu vinovăție, stabilită și sancționată prin lege, ordonanță, prin hotărâre a Guvernului sau, după caz, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București, a consiliului județean ori a Consiliului General al Municipiului București.
(…) Din cuprinsul actului constatator rezultă că agentul constatator nu a constatat fapta cu propriile simțuri fapt ce se desprinde și din cuprinsul raportului agentului constatator astfel încât, acestea nu pot fi reținute atâta timp cât nu sunt susținute de nici un fel de probe iar dubiul care se creează într-o asemenea situație trebuie să profite petentului având în vedere faptul că art. 6 din CEDO cu toate garanțiile pe care le oferă, inclusiv prezumția de nevinovăție, este aplicabil în această speță, prin prisma cauzei Anghel contra României”, a precizat Judecătoria Lugoj în motivarea hotărârii privind anularea procesului verbal de contravenție.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Magistratul mai susține că procesul verbal de contravenție nu trebuie să încalce prezumția de nevinovăție a contravenientului și nu scutește agentul constatator de obligația să de a susține cu dovezi temeinicia procesului verbal de contravenție atunci când acesta este contestat.
“Pentru aceste considerente plângerea urmează a fi admisă, această soluție fiind în acord cu practică Curții Europene a Drepturilor Omului dezvoltată în baza art.6 din Convenție și reflectată în cauza Anghel c. României din 4 octombrie 2007 care presupune accesul liber la o instanță independentă, imparțială cu respectarea prezumției de nevinovăție, prezumție ce include și aplicarea principiului << in dubio pro reo >> în favoarea petentului. Pe cale de consecință, instanța, în baza art. 34 din OG nr.2/2001, va admite plângerea contravențională formulată și va dispune anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, exonerând petentul de plata amenzii în cuantum de 500 lei, aplicate prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”, se mai precizează în hotărârea judecătorească din 16 noiembrie 2020. Hotărârea nu a fost contestată de IPJ Timiș.