vineri, mai 24, 2024
ACTUALITATEINS: În 2022, aproape 30% dintre angajații români lucrau în multinaționale controlate...

INS: În 2022, aproape 30% dintre angajații români lucrau în multinaționale controlate din străinătate

Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, arată datele Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

“În România, în anul 2022, un procent de 29,2% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea în întreprinderi ce fac parte din grupuri multinaţionale controlate din străinătate. În anul 2022, un procent de 21,7% din numărul total de salariaţi activau în grupurile de întreprinderi multinaţionale controlate din primele 10 ţări”, se precizează într-un comunicat al INS, conform Agerpres.

Sursă foto:insse.ro

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (18,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franţa (11,2%) iar pe locul trei sunt cele controlate din Statele Unite ale Americii (9,3%).

În funcţie de ponderea numărului de salariaţi în total grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secţiunile Industria prelucrătoare (9,3%), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor (3,3%) şi Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (2,9%).

În privinţa subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franţa, 4,5% din salariaţi se regăsesc în secţiunea Industria prelucrătoare, 2,3% se regăsesc în secţiunea Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 1,4% se regăsesc în secţiunea Informaţii şi comunicaţii.

Subgrupurile de întreprinderi controlate din Statele Unite ale Americii au cei mai mulţi salariaţi în secţiunea Industria prelucrătoare (3,8%) şi secţiunea Informaţii şi comunicaţii (2,8%).

Sursă foto: insse.ro

În România, în anul 2022, au fost identificate 96.705 grupuri de întreprinderi, dintre care 6.036 de grupuri de întreprinderi rezidente şi 90.669 de grupuri de întreprinderi multinaţionale (606 controlate din interior, respectiv 90.063 controlate din străinătate).

Din totalul grupurilor de întreprinderi identificate pe plan naţional peste 6% erau rezidente (6.036 grupuri).

Din totalul grupurilor de întreprinderi multinaţionale controlate din străinătate identificate în România, 14.553 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 75.510 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine.

În anul 2022, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activităţi economice, la nivelul secţiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora îşi desfăşoară activitatea în: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 32% din totalul grupurilor de întreprinderi; Construcţii – 12% din totalul grupurilor de întreprinderi; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Industria prelucrătoare – 10% din totalul grupurilor de întreprinderi; Tranzacţii imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; Repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 18%; Construcţii – 11%; Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice – 11%; Industria prelucrătoare – 10%; Alte activităţi de servicii – 8%.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Dragă doamnă Ema C.,

    Ne spui și cui folosesc și la ce acele procentaje ? Să detectăm, cumulativ, încotro merge fenomenu’ ? Să le introducem, deci în memorie ? Ori începeți să publicați și graficele evoluției în timp ?

    Toți pe care i-am citit referindu-se la slujba proprie la „multinaționale” emanau o mândrie intensă – deci e de bine.

    Cât mai este până ne înrolăm toți într-una (ori mai multe, că azi e moda cu multe „slujbe”!) ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE