joi, mai 23, 2024
OPINIIÎnregistratorul, o bâtă în slujba Puterii

Înregistratorul, o bâtă în slujba Puterii

Vuiește internetul: s-a descoperit sau mai bine zis, s-a subliniat care este răul care sugrumă România. Este vorba despre Biserica Ortodoxă Română sau mai bine zis, „clanul marelui Alb”.

În ultima săptămână, publicația „Înregistratorul(Recorder)” a dat publicității două materiale, pompos numite „investigații”.

În prima dintre ele, cutremurătoare de-a dreptul, aflăm că Biserica Ortodoxă a folosit exact aceleași pârghii pe care le folosesc, legal și multinaționalele – adică lobby-ul pentru a realiza un obiectiv. Am mai aflat că BOR a folosit materiale scumpe, rare și nu tablă de la Dedeman, pentru construcția Catedralei Naționale. Evident, nicio ilegalitate, nicio acuzație concretă. Numai insinuări și aluzii.

În a doua „mare” investigație, „Înregistratorul” a aflat că există „o rețea secretă în care oameni de afaceri, politicieni și prelați de la vârful Bisericii lucrează mână în mână într-o megaafacere: construcția și reabilitarea de biserici din bani publici”.

Din nou. Nicio ilegalitate. Nimic. Doar aluzii. Doar insinuări.

De fapt, ambele articole – ca de altfel toate despre BOR – sunt teziste. Ele încearcă să demonstreze, prin tot felul de tehnici, că această Biserică este o probleme pentru societate.  Să luăm exemplele de față: „Catedrala prăduirii neamului” și „Clanul marelui alb”.

La ce vă gândiți când auziți „prăduire” sau „clan”? La mafie, lumea interlopă, hoție. Au demonstrat articolele astea, măcar în parte, că BOR ar „prădui” poporul român? Nici vorbă. Au demonstrat articolele astea că „marele alb” conduce o rețea care, după nume, aduce cu „clanul sportivilor” sau „clanul cordunenilor”? Nici vorbă.

Și toate astea apar la țanc: fix când presiunea asupra politicului este foarte mare.

Este o tehnică pe care am remarcat-o încă din 2011: când apar presiuni asupra regimului, apare imediat o „investigație” sau o „dezvăluire” despre Biserică. De ce BOR? Pentru că este un subiect emoțional, care ne privește pe toți. Mai mult sau mai puțin, toți avem legături cu Biserica, așa că, instinctiv, dăm buzna să citim/vedem. În 10 ani, tiparul s-a menținut fără greșeală. Acum, tensiunile sociale dau în clocot și li se servește oamenilor încă o porție din „vinovatul de serviciu”: adică BOR. Nu e greu să vedem că această putere este/a fost susținută din toate puterile de către Înregistrator. Dacă erau alte grupări la putere, să vezi atunci investigații: neconstituționalitate, dictatură, câte și mai câte auzeam despre respectivii. Dar așa, publicului țintă i se servește ce vrea să audă: „nu sunteți voi de vină, ci ăștia”! Popii, medievalii, retrograzii, anti-vacciniștii, dacopații, naționaliștii, etc: „Clanul marelui alb”. Astfel de articole nu au rolul de a rezolva o problemă – pentru că nu indică nicio ilegalitate concretă – ci de a crea o perdea de fum și zgomot, care să distragă atenția.

Să punem altfel problema: suntem în plin „dezastru sanitar”. O zice chiar „înregistratorul”. În plin „dezastru sanitar”, cât credeți că alocă ei acestei probleme? Fix 16 minute. În schimb, „problemei BOR” (nu-i așa că asta a fost ultima problemă la care v-ați gândit în ultimii doi ani?) i se alocă două investigații: peste 8 (opt) luni de documentare, aproape o oră de film și câteva mii de semne.

De fapt, de la începutul anului, găsim trei articole amărâte și un film de 11 minute despre „dezastrul sanitar” pe Înregistrator. 

Indiferent că sunteți sau nu credincioși, vă întreb: după această desfășurare de forțe, care vi se pare prioritatea Înregistratorului?  BOR sau „dezastrul sanitar”?  Problema să fie că BOR nu cade, nu se prăbușește, așa cum o face, precum un castel de nisip, structura statală construită de „oamenii noi” ? Mai mult ca sigur.

În ultimii 10-15 ani, statul român a oferit ajutoare de stat – deci din banii noștri – în valoare de sute de milioane de euro. Majoritatea beneficiarilor au fost firme străine, corporații puternice. A investigat vreodată cineva cum au fost folosiți acești bani? A înregistrat „Înregistratorul” pe cineva, sub acoperire, pe acest subiect? Neah. Păi cum, când tocmai acești beneficiari finanțează prin publicitate „Înregistratorul” (foto mai jos)? (În doar doi ani, Vodafone a primit de la statul român ajutoare de peste 20 de milioane de euro. Link și Link ). Logica e simplă: compania primește bani de la putere, compania bagă bani în trompeta care menține puterea. Și apoi se reia circuitul.

O scurtă comparație, pe cifre: Înregistratorul acuză că statul a dat 1,3 miliarde lei, în 13 ani, pentru biserici. Da?

Autostrada Bechtel (foto mare) – deci doar un singur obiectiv – a fost o țeapă de 1,4 miliarde de euro. Dacă pentru banii dați bisericii avem zeci de articole și de investigații, să vedem ce rezultă la o căutare după „Bechtel” pe siteul făcut „onest, cu pasiune și pus în serviciul public”:


Problema țării este alta. Radu Mihaiu, primar sector 2 (USRPLUS): „Nu voi mai plăti niciun ban către parohii”. QED.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

12 COMENTARII

 1. Aveam o parere mai buna despre R3Media, deja mi-am schimbat părerea când se baga sub preș gunoaiele.
  Dacă ar face si banii lor poate ca n-au nevoie de licitații, cu toate că e dubios sa ii dau la favorizati doar ca eu am o funcție.
  Dar daca sunt banii publici, cred ca cel mai bun trebuie să câștige, nu nepotismu sau ala cu “cascaval”.
  De-ai merge tu la biserica de azi inainte si tot nu ma ajungi. Numai ca sustin oamenii simpli si onești, nu aia de cerșesc sa isi umple buzunarele.
  Cred odată cu reportajul, oamenii din stat sa mai schimbe regulile, si sa fie valabil si pentru biserica sa justifice banii, ca asa mincinos cu e preotul Aurel, asa sunt si multi alți inclusiv cei care îi iau partea.
  N-am stat sa caut decât un minut si uite 5000lei pentru înmormântare.
  https://www.cotidianul.ro/video-scandal-cu-popa-la-inmormantare-nu-incep-slujba/
  Restul….nu rezolv nimic cu replici, fiți onești si oamenii vor domni. Fiti……si oamenii vor suferi.

 2. Nu-mi sta in caracter sa dezvolt definiția, cred ca in mare,si cu un vocabular simplu oamenii ajung să înțeleagă. Ca sa iti dau si un răspuns, licitatie de construcție trebuie să fie publice nu in ziarul de nu am auzit niciodată, si replica parintelui “e garantie mai tare ca la Strasbourg “. E pe nedrept si constructorul si biserica care da la cineva cu pret mult mai umflat. E o injosire ca preotul sa vina la constructor ca sa primească ceva.
  Ceea ce ma deranjează nu ca se renovează biserici, ci ca pe langa asta,fura nu statul, si pe noi care suntem statul, firme care se inbuibeaza din banii noștri cu preturi record.
  E ca un paradox ca 1.8 miliarde de oameni sufar de cel putin supraponderalitate si 800 milioane sufar de foame in toata lumea, asta pentru că, niște burti, se gândesc doar la ei, niște țărani trebuie să se împrumute sa isi duca sufletul drag la groapă.
  Aparandu-i pe cei ce mint si fura nu facem decât să îi încurajăm, ciudat cum părintele nu stie ca minciună il duce in iad, la sfarsit minte toti cu fata senină, păcat ca oamenii nu se responsabilizeaza si nu recunosc.

  • Deci nu aveți niciun răspuns concret. Am notat. Bun. O entitate privată nu trebuie să facă nicio licitație. Zero. Orice entitate bisericească, fie că e patriarhia sau parohia din colț este o entitate privată. Nu este obligată să facă nicio licitație. Deci „trebuie să fie publice”, pică din start.

   În ceea ce privește „ziarul de care nu am auzit niciodată”, vorbim de ziarul cu cei mai mulți abonați din România. Dar să zicem că nu-i așa: cate anunturi despre licitatii ai citit pe Digi24? Sau pe Kanal D? Sau pe protv? Iti spun eu, ZERO. Deci, din nou, unde e ilegalitatea, furtul? Nicăieri.

   „E pe nedrept si constructorul si biserica care da la cineva cu pret mult mai umflat. E o injosire ca preotul sa vina la constructor ca sa primească ceva”, vezi ca tocmai au dat publicitatii, firmele constructoare sumele. Nu e nimic umflat, în afară de articolul din recorder, care încearcă să facă din țânțar armăsar.

   „, niște țărani trebuie să se împrumute sa isi duca sufletul drag la groapă” – unde s astea? N-am auzit de așa ceva. Și cel mai mult costă, azi, firmele de pompe funebre, nu preotul. Pe ce lume trăiești, mă nene? Lasă clișeele astea obosite, care merg doar la oamenii care n-au călcat prin vreo biserică.

   Cei care mint in cazul asta sunt aia de la Recorder, care creeaza un subiect unde nu există. Asta da, trebuie descurajat.

 3. Toti de aici va luati de recorder, ce nu e adevarat? ca a ziso preotul? Si restul care au vrut bani. Asta e problema romanului, daca ii zice cineva ca a greșit, nu recunoaște, arată cu degetul ca altii fura mai mulți. Nu o sa isi revina niciodată populația României pentru ca noi ii aparam pe hoți, în loc să zicem că e rau, sărim ca gardienii lor na ca nu au furat mult. Important e sa stam drepti si corecți indiferent de cine greșește, sa criticăm, si sa ajutam ca fiecare instituție sa fie transparenta nu cu ascunzisuri si hotii.

  • Buna ziua. Definitia furtului, din dex: Infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil din posesiunea sau deținerea unei persoane, fără consimțământul acesteia; hoție, furătură. Pe baza acestei definitii, va rog sa-mi spuneti, din Reportaj cine ce si-a insusit pe nedrept, din posesiunea cui?

   Multumesc.

 4. mama ăstora de la recorder i-a avortat în timp ce se afla în mișcare? d-aia nu le iese micilor tembeli nimic. au căzut de sus

 5. Biserica lui Hristos nici portile iadului nu o vor putea birui. Deci nici Inregistratorul, Adevarul, Libertatea, Digi24, ProTV, ctpei, caramitrii, bulai si alte triste entitati.

 6. Sa nu ne mintim – ‘majoritatea’ oamenilor despre care spuneti ca sunt de acord cu catedrala sunt o majoritate pasiva (daca ea chiar ar exista, lucru de care ma indoiesc profund) – genul de oameni care nu se regasesc in valorile (acolo unde exista, nu peste tot e cazul) transmise de crestinism si prin persoana Bisericii ortodoxe – mergeti pe strada si intrebati daca au habar de aceste lucruri si veti gasi indiferenta in cel mai (ne)fericit caz. Romanii nu au o cunoastere a credintei, nu traiesc credinta – asa cum le sunt indiferente si multe alte lucruri care ni se intampla. Traim din pacate in continuare sub imperiul versului ‘capul plecat sabia nu-l taie’ – lucru speculat atat de politicieni, cat si de Biserica ortodoxa.

  Materialul Recorder nu contesta, ba chiar releva abilitatile manageriale ale Patriarhului si celor apropiati lui – ganditi-va cat bine se putea face cu acei bani – cati oameni saraci ajutati in ultimii ani, Biserica putea construi un spital – ar fi (re)castigat respectul multora. Materialele Recorder doar dezvaluie ceea ce multi banuiam – ce pacat – s-ar fi putut vorbi despre alte adevarate opere de binefacere infaptuite de Biserica.. foarte, foarte trist.

  • Menirea Bisericii e alta, nu sa construiasca spitale. Un procent important din salariul fiecarui roman merge la Sanatate. Se puteau construi zeci de spitale in toti anii acestia. Daca nu se facea Catedrala banii erau oricum capusati, se duceau unde s au dus toti banii imprumutati. Banii nu merg la saraci, merg prin tot felul de pensii speciale si smenuri. Majoritatea dintre crestini merg aproape saptamanal la biserica, la spital doar o data la cativa ani.

 7. se agită pe 100 de milioane dati pentru Catedrală in 15 ani deși ai o majoritate ortodoxă care e de acord cu Catedrala.

  dar nu se agită pe 2 MILIARDE DE EURO aruncați pe vaccinuri pe suprastoc, luate fără dezbatere, fără calcul, fără rost. au luat 120 de milioane dar au folosit maxim 12 milioane. Restul le aruncă.

  Deci pierdere netă din pix 1,5 miliarde de euro, adică 10 Catedrale !!! Asta nu cere anchetă? Nuuuu, hippsterii incurajează risipa banului și șpăgile pe 2 miliarde că e pentru cauză bună. Biserica deși o vezi acolo făcută, reală și durabilă, aia ne roade.

  Timpul va răzbuna pe Patriarhul care nu atacă, nu se apără ci iși face munca lui de a da românilor o Catedrală pe care milioane de turiști o vor elogia (și vor aduce bani la buget pentru secole de aici incolo)…

  lichelele de la Recorder sunt mercenari, ei nu vor mai exista cand Catedrala va străluci și va fi admirată.

 8. Presa cu mentalitate de tip musca.

  Intr-o mare de binefaceri si suport inestimabil pentru societate oferit de Biserica, prapaditii astia cauta rahatul in lanul cu flori. Asa face musca, in comparatie cu albina (care ar gasi si o singura floare intr-un camp plin de rahat).

  Doar asta ii preocupa…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE