Îngenuncheatul în numele mișcării BLM a fost interzis la Jocurile Olimpice de la Londra, după ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a aprobat o recomandare a Comisiei Atleților, prin care se cerea interzicerea protestelor politice pe terenul de joc, scrie Sky Sports.
Un număr de 3.457 de atleți reprezântând 185 de țări și 41 de discipline sportive au răspuns unui sondaj cu privire la schimbarea regulii 50 a CIO, prin care se interzice „propaganda politică, religioasă sau rasială” în zona unde desfășoară competiții olimpice, majoritatea afirmând că protestele nu sunt potrivite.
Dintre cei care au răspuns, peste două treimi dintre sportivi s-au declarat împotriva schimbării regulii.
Președinte Comisiei Atleților, Kisty Coventry, a explicat: „O majoritate foarte clară a sportivilor a spus că nu este potrivit să-și demonstreze sau să-și exprime opiniile pe terenul de joc, la ceremoniile oficiale sau pe podium, și, prin urmare, recomandarea noastră este să păstrăm (acele locuri)libere de orice fel de proteste și demonstrații sau acte percepute ca atare”.
Coventry a declarat că recomandarea – pe care președintele CIO Thomas Bach a confirmat că a fost „aprobată în unanimitate” – va fi transmisă acum Comisiei de afaceri juridice a organismului olimpic pentru a lua în considerare gama de sancțiuni potențiale împotriva celor care nu respectă regula.
Coventry a adăugat: „Solicităm Comisiei pentru afaceri juridice să vină cu o gamă proporțională de sancțiuni diferite, astfel încât toată lumea să știe participarea la Jocuri ce poate și ce nu poate face.
„Depinde de (ei) să ofere Comisiei sportivilor îndrumări privind proporționalitatea.”
Un purtător de cuvânt al Asociației Olimpice Britanice a declarat: „Suntem recunoscători pentru consultarea largă și globală care a avut loc prin intermediul Comisiei sportivilor CIO și că sportivilor britanici li s-a oferit posibilitatea de a se angaja atât prin consultare, cât și prin sondajul CIO.
Înțelegem că sondajul a arătat un sprijin global copleșitor pentru menținerea regulii existente cu privire la protestele politice, oferind în același timp o claritate sporită pentru sportivi și promovând noi oportunități de exprimare în altă parte”.
Menționăm că în Statele Unite, dar și la alte competiții din Europa, s-a instaurat un obicei de a îngenunchea înainte de start, ca simbol al solidarității cu mișcarea BLM de peste Ocean.
BLM susține că ar exista un „rasism sistemic” din partea albilor, care ar urmări să oprime populația de culoare. Au existat și cazuri celebre de echipe care au refuzat să îngenuncheze: reprezentativele de rugby ale Irlandei și Țara Galilor, precum și naționala de fotbal a Poloniei.