OPINIIInformația la care nu trebuie să mai închizi ochii, dacă trăiești în...

Informația la care nu trebuie să mai închizi ochii, dacă trăiești în România

Pe lângă problemele de care ne lovim zilnic, legate de sistemul de sănătate, educație, infrastructură, justiție, sport, pensii și așa mai departe, cunoaștem deja că țara noastră are probleme severe din punct de vedere economic, care nu oferă perspective pozitive pe termen scurt, mediu și lung. Din acest motiv, trebuie să știi care este datoria externă a României.

Cum a ajuns România rușinea Europei

În 1989, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, România a ajuns să achite integral datoria externă. Eforturile au fost uriașe din partea marii majorități a populației, care timp de ani de zile, după 1980, a cunoscut cel mai bine neajunsurile, interdicțiile comuniste. A fost o „generație de sacrificiu” precedată apoi de alte „generații de sacrificiu”, până astăzi.

Istoricii și analiștii politici de după Revoluție sunt de părere că după achitarea datoriei externe, România se putea numi țară suverană, în adevăratul sens al cuvântului, adică fără obligații față de alte state, așa cum are în ziua de azi, împovărată de datorii și de directive din vest, pe care le acceptă fără niciun fel de negociere.

Victoria lui Ceaușescu a fost, de fapt, o „Victorie a la Pirus”. Achitarea datoriei externe s-a făcut în niște condiții mult prea stricte și acest succes nu l-a mai ajutat în niciun fel de dictator, care în decembrie 1989 anunța cu disperare de la balconul PCR că va oferi compensații consistente pentru popor, dacă protestatarii vor înceta tensiunile și lucrurile se vor reașeza la normal.

Mulți istorici, sociologi, economiști, politologi și cetățeni de rând sunt și astăzi de părere că după achitarea datoriei externe, România ar fi putut deveni o forță economică a Europei. Se vorbește și în ziua de azi despre planul lui Ceaușescu de a înființa o Bancă Mondială, intenție care nu a fost primită cu zâmbetul pe buze de cele mai importante forțe de pe planetă. Pe acest fond, în mentalul colectiv, Revoluția a fost, totodată, și o lovitură de stat din partea comuniștilor din eșalonul secund, cu sprijinul serviciilor secrete interne, respectiv ale celor din străinătate, moment speculat în baza unei nemulțumiri populare, concretizate în niște revolte.

Lăcomia, incompetența și dezinteresul, „rețeta perfectă”

La 32 de ani de la Revoluție, putem spune că lăcomia, incompetența, dezinteresul și lipsa spiritului patriotic ale celor care au condus țara și-au pus puternic amprenta asupra României, țară fruntașă de cele mai multe ori sau pe podium la nivel european, în topurile negative ce privesc domenii cruciale precum sănătate, infrastructură, educație și mediu. Sportul și agricultura, s-au dus de asemenea, la vale, iar perspectivele nu sunt deloc bune. Managementul guvernamental este la pământ, iar țara pare a fi îndatorată pe vecie către Banca Mondială.

Față de restul statelor europene, puterea de cumpărare a românilor este extrem de slabă. Din acest motiv și din cele enumerate mai sus, din ce în ce mai mulți români nu se mai regăsesc în țara de origine și părăsesc definitv România. Astfel, dacă trendul se va menține, populația țării va ajunge la aproximativ 12 milioane de locuitori în anul 2050.

În 1990, populația României era de 23 de milioane, în 2000 a ajuns la 22,5 milioane, în 2010 la 20, 2 milioane, iar în prezent, este estimată la aproximativ 19 milioane, adică la nivelul celei din 1967.

Care este datoria externă a României în anul 2021

Dacă în anul 1990, noii guvernanți nu aveau de plătit datorii în numele poporului, în prezent, România este îndatorată cu 126,97 de miliarde de euro. Datoria a crescut cu un miliard, față de anul trecut, a raportat BNR pe data de 14 iunie 2021. 

Pentru a face o comparație, suma pe care România o va primi pentru investițiile masive anunțate de guvernanți, prin controversatul PNRR, este de 30 de miliarde de euro, dintre care 15 miliarde cu împrumut.

De asemenea, este cunoscut faptul că România importă masiv și exportă foarte puțin, deși are toate resursele necesare pentru a înclina balanța în celălalt sens. În acest an, deficitul de cont curent arată și mai rău. Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 4,710 miliarde de euro, în primele patru luni din 2021, în creştere cu 107,12% comparativ cu cel din perioada similară din 2020, de 2,274 miliarde euro.

Sunt de vină doar acești politicieni, care vor rămâne în paginile negre ale istoriei? Până la urmă, aceștia sunt tot români în acte, „extrași” din popor. O vorbă spune că „fiecare popor are liderii pe care îi merită”. Între timp, 28 din primele 30 de video-uri de pe Youtube, din trending, sunt manele, iar un număr consistent al concetățenilor se gândește cum să ajungă la putere pentru a proceda precum cei pe care-i critică, pentru a agonisi avere.

„Am stat 13 ani în temniță pentru un popor de idioți.” – Petre Țutea.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

  1. Sinteză istorică bună, observații prezente elocvente, concluzii… nu tocmai reușite. Nu diferă cu mult de cele forțat-pesimiste cu care au avut grijă ‘telectualii dilematici să ne hrănească regulat ultimii 30 de ani. Ne-am și obișnuit să ne tot turnăm cenușă-n cap singuri, chiar parcă mai cu foc când aveau ocazia și străini să ne audă. Poate dacă râdem noi suficient de noi înșine, nu o mai fac alții. Nu pare relevant inițial, dar afli lucruri interesante dacă vorbești sincer puțin și cu cei din Vest. Cu cei cu valori similare, adică, știu că-i tare la modă acum să colecționezi cunoștințe de tăt felu’, cât mai variate și diverse, ca să pari tolerant, deschis la minte, fara preconcepții, etc.
    Își deplângea un portughez țara, halul în care au ajuns, încet dar sigur, după ce au ajuns socialiștii la putere (prin vot). Imigrație, furt, crime, șomaj, cu rezerva de aur ajunsă la o treime, exporturi masive rapide și apoi necesitatea de importuri pe măsură. Cu alte cuvinte, zicea, tot ce clădise Antonio de Oliveira Salazar, toată prosperitatea nemaîntâlnită până atunci, dusă pe apa Sâmbetei. Intră în vorbă și un spaniol și povestește identic de declinul de după Franco, în democratoliberalizare. La ei ce-o fi? Un popor care s-a prostit așa brusc? (Nouă măcar ne-au epurat elitele bolșevicii, practic au făcut selecție inversă.) Sau de fapt așa erau dintotdeauna? Dar înainte de ce nu se vedea? Sau poate are de-a face cu vechea-nouă astă modă cu Liberté, Egalité, Beyonce?

    Sună oribil, dar… Poate că de fapt nu suntem toți egali? Mai ales nu ca vot. Poate că din moment ce nu avem responsabilități egale, nu putem avea nici drepturi egale? Poate că-i mai bun un lider puternic decât amăgirea că tot alegem noi cu mâna noastră răul mai mic din ce ni se pune pe masă? Poate că un șef bun te face mult mai util decât te-ai face tu singur? Poate că și libertatea fără stăpân ajunge să fie prost înțeleasă? Poate că n-ar trebui să-i lasăm pe alții să facă toate scârboșeniile pentru că și noi avem voie să fim normali? Poate că masele sunt prea ușor coruptibile ca să fie de încredere? Poate că nu-i civilizat să te lași călcat în picioare? Poate că-i totuși înțelept să descurajezi manelele, jocurile de noroc, băutură, drogurile, chit că „libertate de expresie”, „dreptul individual”, „piață liberă”, etc? Poate nu autoritatea în sine e problema, ci ce urmărește, că una e să te oblige să ai grijă de tine, alta e să facă din tine cobai?
    Poate… Dar acum cine să mai renunțe de bună voie la asta, când măcar așa fiecare are impresia că e cineva fiindcă are un cuvânt de spus în mersul cetății?

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...