sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEÎncearcă să ne bage în război? Ucraina susține că drone rusești au...

Încearcă să ne bage în război? Ucraina susține că drone rusești au căzut pe teritoriul României. MAPN dezminte categoric

Reprezentantul Ministerului de Externe al Ucrainei susține că dronele rusești au căzut și explodat pe teritoriul României, în timpul atacului de-azi noapte asupra infrastructurii portuare de la Izmail, scrie Reuters.

Ministerul Apărării Naționale (MAPN) a dezmințit categoric.

„Ministerul Apărării Naționale infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României. Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României”, se arată într-un comunicat de presă al MApN.

„Potrivit serviciului de frontieră de stat al Ucrainei, aseară, în timpul unui atac masiv rusesc în apropierea portului Izmail, drone ruși au căzut și au explodat pe teritoriul României”, a scris oficialul ucrainean, Oleg Nikolenko, pe Facebook.

„Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea Rusiei reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO”, a spus el.

Nikolenko a publicat o fotografie (foto) care arată flăcările unei explozii de pe malul opus al Dunării. O sursă din industria ucraineană a declarat pentru Reuters că două drone rusești au căzut pe malul românesc al Dunării, dar oficialii români nu au confirmat.

Ministerul Apărării din România transmite că „a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.”

„Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, se mai arată în comunicatul MApN.

Al doilea atac consecutiv la Dunăre

Un nou atac cu drone s-a produs luni dimineață deasupra portului Izmail, din Basarabia istorică (regiunea Odesa din Ucraina).

Aproximativ 17 drone au fost doborâte, însă unele şi-au atins ţintele, a susținut guvernatorul pe aplicaţia Telegram.

Conform rapoartelor preliminare, nu există morţi sau răniţi, a adăugat el.

În câteva aşezări din zona extinsă a portului Ismail au fost avariate depozite şi clădiri de producţie, precum şi maşini şi echipamente agricole, a mai afirmat guvernatorul regiunii.

Pe internet au apărut deja imagini cu exploziile puternice. Imaginile sunt disponibile pe canalul de WhatsApp al R3media.

A fost al doilea atac consecutiv din zonă, după cel de duminică dimineața, de la Reni.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. rusii nu sunt prosti sa atace direct o tara nato, ei maxim pot provoca ‘accidente’ pe teritoriul Romaniei.. Daca e un atac direct, ala e facut de cei care au interes sa ne bage in razboi cu rusii.

  2. rușii dau lovituri foarte precise fix pe instalațiile portuare și de stocare resurse, arme si combustibil. Nu sunt nici ei proști să iși facă inamici inutili când sunt deja ocupați cu Ucraina. Pare mai degrabă o incercare de PR a Ucrainei să caștige furia noastră și să ne implice și mai mult. Trebuie atenție maximă, eu nu am chef de război cu Rusia, nu am chef să moară tinerii noștri pentru un război despre care nu știm in fond mare lucru.

    Desigur, avem moraliști precum Cacahagi sau Caconschi care lăudau pe vremuri „sufletul rus”. Dar ei pot și azi să meargă pe front să ne dovedească ce mult iubesc Ucraina și valorile europene. nu să facă propagandă de război ca să meargă tineri de 18 și 20 de ani să lupte pentru civilizație. Eu nu cred că Rusia vrea să ne atace, nu au motive. Așa că mi se pare neconstituțională propaganda de război care pune in pericol viețile a sute de mii de tineri – nu mai zic că Rusia, cu 100 de rachete ne poate impinge cu 2 decenii in urmă la infrastructură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE