vineri, iulie 19, 2024
OPINIIÎnalt Prea Răzvrătitul Teodosie

Înalt Prea Răzvrătitul Teodosie

Mai problematic decât acel document patriarhal în care ÎPS Teodosie este criticat pentru „duh de indisciplină și de răzvrătire” și „atitudine provocatoare” pentru declarațiile și inițiativele din perioada de pandemie este faptul că e a fost „scurs” în presă.

Scurgerea arată un act deliberat, intenționat, cu atât mai mult cu cât chestiunile fuseseră discutate în Sinodul din februarie, iar documentul însuși fusese redactat acum o lună. Au așteptat să treacă sărbătorile de Paști, să nu pară că au șoriciul așa de gros. Prin acest act, Patriarhia face jocul securistico-mediatic de a-l arunca la lei pe Înaltul Teodosie, pus simbolic la stâlpul infamiei. Un joc mutual avantajos: pe de o parte, sistemul de propagandă demonstrează captivilor săi că e în continuare pe modul de combat față de Biserică; pe de altă parte, Patriarhia este re-legitimată ca „partener” credibil al statului, susținătoare a campaniei de vaccinare, acomodantă față de cerințele noului regim biosecuritar cât timp poate să țină bisericile deschise, într-o formă sau alta.

Totuși, faptul că Patriarhia semnalează că se află în conflict cu unul dintre arhiepiscopii Sinodului nu e prea grozav pentru imaginea ei. Patriarhia nu ar trebui să se afle în conflict cu niciunul dintre ierarhi, ci să medieze, să atenueze, să asigure acea conducere „primus inter pares” care-i este specifică. Eventualele conflicte se discută și se rezolvă în interiorul Sinodului. Cu atât mai mult, dacă IPS Teodosie nu a dus conflictul în spațiul public, dacă nu a insistat în „dreptatea” lui, atunci nu era cazul să se procedeze, pe ascuns, la astfel de metode de „disciplinare”. Prin asemenea acte Patriarhia își diminuează statutul printr-un rechizitoriu care arată că se transformă într-un fel de anexă a aparatului securitar.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Biserica nu este unitate militară, indiferent de cât de infiltrată a fost și este. Reclamarea unui „păcat” al răzvrătirii și al „indisciplinei” față de restricțiile care au lovit miezul vieții Bisericești va rămâne ca o pată pe obrazul Patriarhiei, o formulare polițienească antologic de ineptă. Oare fidelitatea și disciplina față de regulile arbitrare și schimbătoare ale restricțiilor contează pentru Patriarhie, sau fidelitatea și ascultarea față de misiunea stabilită prin predanie și canoane a Bisericii?

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

15 COMENTARII

 1. VREDNIC ESTE! AXIOS! UN ASTFEL DE PATRIARH AR TREBUI SĂ AVEM, CA ÎPS TEODOSIE! DUMNEZEU SĂ-L OCROTEASCĂ ȘI SĂ-I DEA PUTERE ÎN LUPTA LUI CU TOATE INSTRUMENTELE SATANEI!

 2. Am citit mai multe fragmente din scrisoarea oficiala de la Patriarhie, si imi dau seama ca de fapt, lucrurile nu sunt asa grave in scrisoarea insasi (scrisoarea pare a fi scrisa in scop de “realiniere la valorile comune” sa zicem), adica scrisoarea in sine nu pare sa fie scrisa cu intentia de a denigra un ierarh, cu atat mai mult public.
  Problema e ca aceasta scrisoare a ajuns in spatiul public, aici e marea problema si pacatul celor care au dus la aceasta scurgere de informatii.

  Totusi, cred ca Biserica Ortodoxa Romana ar face un lucru nemaipomenit de bun si ar intoarce balanta imediat in favoarea ei, daca ar da un comunicat in care ar spune ceva in genul: “Noi nu dam raspuns solicitarilor ierarhilor nostrii cu duh de scindare si pedeapsa, noi ne corectam in interiorul Bisericii, unii pe altii, ca intr-o adevarata familie, precum ne-a poruncit Hristos, Mantuitorul. IPS Teodosie este fratele nostru, si intregul Sinod Ortodox Roman il apreciaza pe dumnealui si activitatea pastorala a sa pentru multele calitati (si insira lucrurile pe care le apreciem cu totii), asa va ramane (fratele nostru) si poporul trebuie sa inteleaga ce spunem iar ci ce asculta opinia publica sa ramana lamuriti cu adevarat despre ce inseamna Biserica-Familia Sfintilor lui Dumnezeu !”

  Din orice rau poti iesi cu ceva foarte bun, numai sa te detasezi putin de ceea ce consideri problema de fond, si sa gandesti totul cu alta simtire, mai curata, mai aproape de cele in care crezi cu adevarat !

 3. Da, pacat, IPS Teodosie trebuia considerat un inalt model al intregii Biserici, noi, fiii Bisericii, cred ca simtim la unison ca atitudinea dumnealui a fost cea care cu adevarat ne-a reprezentat.
  Si nu cred ca este un alt motiv pentru care nesabuitii de la conducere au lasat-o mai moale cu Biserica si chiar se chinuie s-o convinga pt aport in campanie vaccinare decat pentru atitudinea crestineasca sublima de anul trecut a IPS Teodosie. Cred ca precedentul pe care l-a creat dumnealui a avut rasunet si a fost o flacara de inspiratie si in alte tari ortodoxe, precum Grecia.

  E foarte mare pacat ca Biserica sa nu priceapa ca acum, mai puternic ca niciodata trebuie sa stea unita, si sa-si recunoasca modelele cand le gaseste. Pentru ca altfel, e o mare scarba pentru noi credinciosii, sa vedem (nu de putine ori, ca nu e singurul caz, mai e nefericitul caz al Pr. Decan Vasile Raduca, de care tare rau mi-a parut ca saracul nu a zis nimic rau si altele probabil) aceasta scindare, in care Biserica isi scrifica pastori ai ei ca sa-i fie ei bine pe parte, atentie, politica.
  Imi pare rau ca ierarhii nostrii sunt atat de atasati de gandirea politica incat nu mai pot deosebi modele adevarat evanghelice de acestea. Imi pare rau ca dumnealor par sa aiba instinctul partidelor politice, care scapa din vreme de cei ce nu gandesc la fel. Biserica nu e partid politic, pur si simplu e cu totul altceva, numai asta nu.
  Mantuitorul Hristos sa-i lumineze pe toti conducatorii Bisericii Ortodoxe Romane, si sa tina Sfanta Sa Biserica Unita in jurul adevaratelor modele evanghelice.

  Nu comentam mai mult, ca nici nu se cade, si apoi, fiindca orice comentariu al nostru impotriva oranduirii Bisericii strica o pace si asa usor plapanda, si se face un temei pentru o scindare clar nedorita nici de noi, nici de Dumnezeu.

  Bunul Dumnezeu sa intareasca poporul binecredincios roman si sa-i imblanzeasca pe dusmanii stiuti sau nestiuti ai sai !

  Hristos a inviat !
  Ganduri luminoase !

 4. Bravo,Somanescule.Cenzura e arma celor care nu stiu sa piarda lupta ideilor.Am priceput,esti omul opozitiei de catifea,frate cu Ciolacu ,Ion Aurel Pop si toti baietii cuminti .Bravo!

  • Dumneavoastra (@anonim) aveti probleme, si sunteti intr-un grup si intr-o redactie media digitala care are pur si simplu alt sistem de valori (sper!).
   Linistiti-va dumneavoastra, ca nici nu aveti dreptate si nici nu face cinste persoanei dumneavoastra (ca numelui nu pot spune ca nu l-ati dat) asemenea comentarii care exprima numai nemultumire generala de propria persoana pana la urma (daca stati sa analizati sincer).

   Ganduri bune, Hristos a inviat !

 5. Vezi ca te cearta dl Somanescu.Dai in fabrici si uzine?Ne vedem la Cotidianul sa continuam lupta cu anticristii.

   • Naravul din fire n-are lecuire.Se vede treaba ca dupa 30 de ani de “democratie” reflexele trecutului sunt cat se poate de vii.Stati linistit nu voi mai comenta la ziarul dvs despre care am crezut ca este de partea celor care doresc o tara libera .Cat priveste comparatia intre Ciolacu si dl Ioan Aurel Pop printre multe deosebiri exista si o asemanare.Amandoi .si multi altii care se dau de partea poporului roman, isi aleg cu grija discursul sa nu supere undeva.Cu asemenea opinii si idei de baieti cuminti ma tem ca Romania va avea un viitor trist.Asta e problema.Va salut

 6. au tabarat securistii masoni peste IPS Teodosie. securicii disperati ai bor vor sa-i stinga vocea. cu cat mai aproape de Tara si de romani cu atat mai periculos pentru “sistem”. BOR ar trebui reformata din temelii iar reprezentantul BOR ar trebui sa fie IPS Teodosie, nu securiciul daniel si latraii din jurul lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE