ACTUALITATEÎn umbra lui Mihai Viteazul. Catedrala Ortodoxă din Oradea a fost sfințită,...

În umbra lui Mihai Viteazul. Catedrala Ortodoxă din Oradea a fost sfințită, duminică, în prezența a mii de oameni veniți din întreaga țară.

Mii de oameni au participat, duminică, la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Oradea, eveniment ce a coincis cu aniversarea a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680.

Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii Catedrale Episcopale, alături de alți 20 de ierarhi. Patriarhul a dat detalii despre elemente mai puțin știute ale lăcașulului, spunând că într-o parte a construcției s-a pus marmură din Grecia, iar clopotele, cinci la număr, au fost realizate la comandă la Innsbruck, în Austria.

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a evocat două mari personalități istorice care au împlinit visul de unitate al românilor: Mihai Viteazul și Ferdinand Întregitorul. Părintele Sofronie a amintit legăturile Voievodului Mihai Viteazul, primul unificator al românilor, cu Oradea, scrie Basilica.

„Considerăm că nu este întâmplător faptul că așa a rânduit pronia lui Dumnezeu, ca exact pe locul unde a fost tabăra marelui nostru voievod să se ridice noua catedrală episcopală”, a subliniat părintele Sofronie.

Mihai Viteazul a trimis în 1598 ostași în apărarea Cetății Oradiei, asediată de turci, iar în 1600, cu exact 420 de ani în urmă, a trecut prin Oradea în drum spre Viena.

Deoarece Catedrala Episcopală din Oradea a fost sfințită la aniversarea unui secol de la reactivarea ei după Marea Unire, ierarhul l-a evocat și pe Regele Ferdinand Întregitorul, care în 1919 i-a făgăduit viitorului Episcop Roman Ciorogariu: „Visul vostru se va împlini mai curând decât așteptați”.

Potrivit sursei citate, printre participanții la eveniment s-a aflat și fostul fotbalist Mihai Neșu, un adevărat mărturisitor creștin.

Construcţia Catedralei „Învierea Domnului” din Oradea a început în anul 1995, după ce Preafericitul Teoctist, patriarhul de atunci al BOR, a săvârşit Sfânta Liturghie pe locul zidirii, punând totodată piatra de temelie.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT