ACTUALITATEÎn umbra lui Mihai Viteazul. Catedrala Ortodoxă din Oradea a fost sfințită,...

În umbra lui Mihai Viteazul. Catedrala Ortodoxă din Oradea a fost sfințită, duminică, în prezența a mii de oameni veniți din întreaga țară.

Mii de oameni au participat, duminică, la sfințirea Catedralei Ortodoxe din Oradea, eveniment ce a coincis cu aniversarea a 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680.

Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfințire a noii Catedrale Episcopale, alături de alți 20 de ierarhi. Patriarhul a dat detalii despre elemente mai puțin știute ale lăcașulului, spunând că într-o parte a construcției s-a pus marmură din Grecia, iar clopotele, cinci la număr, au fost realizate la comandă la Innsbruck, în Austria.

PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a evocat două mari personalități istorice care au împlinit visul de unitate al românilor: Mihai Viteazul și Ferdinand Întregitorul. Părintele Sofronie a amintit legăturile Voievodului Mihai Viteazul, primul unificator al românilor, cu Oradea, scrie Basilica.

„Considerăm că nu este întâmplător faptul că așa a rânduit pronia lui Dumnezeu, ca exact pe locul unde a fost tabăra marelui nostru voievod să se ridice noua catedrală episcopală”, a subliniat părintele Sofronie.

Mihai Viteazul a trimis în 1598 ostași în apărarea Cetății Oradiei, asediată de turci, iar în 1600, cu exact 420 de ani în urmă, a trecut prin Oradea în drum spre Viena.

Deoarece Catedrala Episcopală din Oradea a fost sfințită la aniversarea unui secol de la reactivarea ei după Marea Unire, ierarhul l-a evocat și pe Regele Ferdinand Întregitorul, care în 1919 i-a făgăduit viitorului Episcop Roman Ciorogariu: „Visul vostru se va împlini mai curând decât așteptați”.

Potrivit sursei citate, printre participanții la eveniment s-a aflat și fostul fotbalist Mihai Neșu, un adevărat mărturisitor creștin.

Construcţia Catedralei „Învierea Domnului” din Oradea a început în anul 1995, după ce Preafericitul Teoctist, patriarhul de atunci al BOR, a săvârşit Sfânta Liturghie pe locul zidirii, punând totodată piatra de temelie.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate