joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATEÎn ultimul ceas, Guvernul lansează un proiect de OUG pentru stimularea întemierii...

În ultimul ceas, Guvernul lansează un proiect de OUG pentru stimularea întemierii de familii. Ce conține proiectul

Guvernul Nicolae Ciucă lansează în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) cu privire la programul „Family Start”. (proiectul poate fi citit aici)

Programul are ca obiect stimularea întemeierii familiilor și oferă o serie de facilități tinerilor cu vârste între 18 și 45 de ani care doresc să se așeze la casa lor, scrie Luba.ro.

Aplicanții trebuie să aibă un venit de până la maximum 7.500 de lei net per familie, luându-se în calcul veniturile ambilor soți sau parteneri de viață.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit proiectului, facilitarea accesului la finanțare consta in garantarea unui credit in valoare de maximum 75.000 lei, in proporție de 80%, de catre stat, prin Fondul Roman de Contragarantare, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare, precum si in suportarea comisionului de analiza si de gestiune adiacente creditului/garantiei. Dobanda aferenta programului este IRCC trimestrial, plus o marja de 5.5%, comisionul de analiza al bancii este de 0.2% la acordare, iar comisionul de gestiune a garantiei este de 0.4% anual. Plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 milioane lei.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Cheltuielile privind comisioanele de analiza si de gestiune a garantiilor vor fi suportate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse.
In cazul in care beneficiarul creditului nu plateste la scadenta ratele de capital aferente creditului, sumele platite de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, reprezentand comisioanele de analiza, se recupereaza de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala in baza titlului executoriu emis de catre aceasta.

Destinatia banilor

Creditul se acorda pentru o perioada de maximum 10 ani, inclusiv perioada de gratie. Beneficiarul stabileste de comun acord cu finantatorul o perioada de gratie, nu mai mare de 5 ani, incepand de la data acordarii creditului. Destinatia creditului este de a acoperi nevoile tinerilor privind obtinerea statutului de familie, habitatul, sanatatea, educatia si cultura. Se considera cheltuieli eligibile ale beneficiarului urmatoarele:
a) costurile ce decurg din evenimente care conduc la obtinerea statutului de familie, precum cununia religioasa, cununia civila sau ceremonia cu prilejul casatoriei, dar nu mai mult de 20.000; solicitarea decontarii se face in termen de maximum 90 de zile de la data la care a avut loc evenimentul;
b) decontarea cheltuielilor cu spitalizarea in cazul nasterilor;
c) plata, pentru tinerii parinti casatoriti a cheltuielilor cu cresa, gradinita, scoala, programele after school, precum si a taxelor pentru cursuri extrascolare: cursuri de limbi straine, cursuri sportive, robotica si programare, pictura;
d) achizitia de catre tinerii casatoriti a echipamentelor necesare in procesul de tranzitie digitala: laptopuri, calculatoare, tablete;
e) avansul pentru achizitia de catre tinerii casatoriti a unor autoturisme familiale noi, numai pentru cele de 7 persoane/locuri;
f) plata pentru tinerii casatoriti a cheltuielilor aferente taxelor de studii, inclusiv licenta, master, doctorat, precum si a celor aferente cartilor de specialitate si rechizitelor;
g) plata pentru tinerii casatoriti a cheltuielilor aferente publicarii cartilor sau a studiilor de specialitate;
h) plata taxelor de participare la manifestari stiintifice si concursuri, precum si a cheltuielilor de transport pentru deplasari;
i) achizitionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate;
j) plata chirie,i maximum 300 euro/luna (la cursul BNR din ziua platii);
k) parte/avans din achizitia unei locuinte;
l) costul serviciilor dentare si al interventiilor chirurgicale.

Proiectul este lansat în condițiile în care, de ani de zile, specialiștii atrag atenția asupra faptului că România se găsește într-o criză demografică profundă. Prof. Vasile Ghețău, președintele Centrului pentru Cercetări Demografice al Academiei Române estimează că România va ajunge, în lipsa unor măsuri urgente, la o populație de 15-16 milioane de locuitori până în 2050.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

4 COMENTARII

  1. Desigur că este doar pentru cupluri care au un venit de până în 7500 lei, că nu au fost ajutați destul în ultimii 33 de ani 🙄, de ce nu oferă la pachet și o pungă de orez sau un pui congelat ?

  2. auzi ajutor, a vorbit guvernul cu niste camatari sa le dea bani la tineri… 15 mii de euro CREDIT, cu dobanzi la rupere, pai creditul e ajutor, panaramelor? Creditul e ROBIE ! Si ce faci cu banii astia, nici macar 5mp dintr-un apartament nu-ti iei. Pai asa facea Ceausescu? Asa sa va ajute si voua Dumnezeu, cum ajutati voi tinerele familii ! Amin

  3. Ce aiureală mai e și asta? Locuințe pe teren de la stat cu credit fără dobândă, cu rate indexate la inflație și procente din datorie scăzute /copil, mai înțeleg, dar mizeria asta cu bani cu ghiotura pe chiolhane și subvenții prin facultăți și ramburs la chirii fictive, asta e batjocură, așa cum e “rabla” și alte vănturături de ban public luat împrumut. Ce garanție am că rămân în țară sau căsătoriți odată mântuiți banii? Ce faci cu cei care nu vor copii? Merge și la “nonbinari”? Se dau la poligami?O lege de manglă cu o minciună groasă-n frunte, ca de fiecare dată.

  4. Cind e vorba de “ajutor, facilități, subvenții, program” și alele asemănătioare este, de fapt, împotriva noastră a tuturor. Daca vom ajunge vreodată să ne luăm soarta în mâini toate aceste “bunevoințe” trebuie desființate de îndată. Sînt, printre altele, un alt fel de dezbinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate