joi, februarie 22, 2024
ACTUALITATEÎn timp ce în România nu există vreo asumare pentru cele 120...

În timp ce în România nu există vreo asumare pentru cele 120 de milioane de doze comandate, Polonia refuză să primească și să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID-19: Suntem foarte decepționați de atitudinea Comisiei Europene și a producătorilor

Polonia refuză să primească și să plătească noi livrări de vaccinuri anti-COVID-19, a declarat marți ministrul Sănătății, precizând că țara sa dispune de 25 de milioane de doze neutilizate, relatează AFP.

„La sfârșitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forță majoră și am informat atât Comisia Europeană, cât și principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer – n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri și că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plățile”, a declarat ministrul Adam Niedzielski la televiziunea de știri TVN24.

„Această situație va antrena un conflict juridic. În fapt, el există deja”, a adăugat el, precizând că contractul referitor la vaccinuri a fost semnat „între Comisie și producători” și că țara sa nu este direct parte în acest contract.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Opțiunea Benedict, de Rod Dreher și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Potrivit ministrului sănătății, Polonia, țară de 38 de milioane de locuitori, dispune încă de 25 de milioane de doze de vaccin, în timp ce alte 67 până la 70 de milioane au fost comandate.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

În prezent, circa 51% dintre polonezi au fost vaccinați cu schema completă, 59% au primit o singură doză, iar rata de vaccinare a scăzut puternic, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

„Suntem foarte decepționați de atitudinea Comisiei (Europene) și a producătorilor”, a mai spus Niedzielski, adăugând că țara sa a încercat în zadar să repartizeze livrările pe mai mulți ani și subliniind costurile ridicate ale vaccinurilor.

„Contractul pe care l-am încheiat cu o singură societate se ridică la 6 miliarde de zloți (1,3 miliarde de euro) până la sfârșitul lui 2023, și, în acest an, este de peste 2 miliarde”, a declarat el, adăugând că Polonia se află în prezent sub presiune financiară din cauza afluxului de refugiați ucraineni.

„Estimăm deci, de asemenea, că, la scara UE, suntem în drept să așteptăm ca instrumente speciale, care să ne asigure cel puțin mai multă flexibilitate în aceste contracte, să fie concepute pentru noi”, a declarat el.

La Bruxelles, Comisia Europeană a anunțat că a fost informată despre decizia Varșoviei.

„Statele membre sunt legate de obligațiile lor contractuale, dar Comisia înțelege bine poziția dificilă în care se află Polonia și va continua să faciliteze discuțiile între guvernul polonez și fabricant pentru a găsi o soluție pragmatică la această situație specifică cu care se confruntă țara”, a declarat marți Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Economica.net.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE