ACTUALITATEÎn sprijinul Poloniei: Asociația Pro Vita București, scrisoare deschisă de susținere pentru...

În sprijinul Poloniei: Asociația Pro Vita București, scrisoare deschisă de susținere pentru decizia Tribunalului Constituțional de la Varșovia privind avortul eugenic

Asociația Pro Vita București și-a exprimat, prin intermediul unei scrisori deschise trimise Excelenței Sale, Maciej Lang, Ambasador al Poloniei în România, sprijinul și susținerea pentru implementarea deciziei Tribunalului Constituțional din această țară, care recent a scos în afara legii avortul eugenic.

În textul trimis reprezentanților Poloniei la București, Asociația Pro Vita a subliniat importanța deciziei Tribunalului Constituțional, pentru că restaurează egalitatea între ființele umane cu sau fără dizabilități.

Asociația Pro Vita speră ca și Guvernul României va implementa o astfel de legislație, care să redea sensul autentic al Drepturilor Universale ale Omului, se arată în scrisoare.

Reamintim că decizia Tribunalului Constituțional a fost criticată de către mass-media de stânga, existând proteste violente ale activiștilor politici din acest spectru politic, inclusiv prin atacarea bisericilor.

Textul integral al Scrisorii Deschise:

Excelența voastră,

Am dori să ne exprimăm gratitudinea pentru faptul că țara dumneavoastră, Polonia, apără dreptul fiecărui cetățean și deci ale cetățenilor Uniunii Europene, de a se bucura de garanțiile legale ale protecției dreptului la viață, sub legea poloneză, de la concepție la moarte.

Salutăm recenta decizie a Tribunalului Constituțional al Poloniei, prin care face avortul eugenic contrar Constituției și astfel stabilind egalitate reală în fața legii între oamenii cu sau fără dizabilități sau boli.

Un stat s-ar contrazice pe sine, dacă, pe de-o parte – afirmă că persoanele cu dizabilități au aceleași drepturi ca și ceilalți, iar pe de altă parte permite eliminarea lor sistematică înainte de naștere pe baza stării lor de sănătate.

Posibilitatea terminării unui prunc nenăscut – până la nașterea sa – pe baza bolioi sau dizabilității este violare serioasă a drepturilor omului. Într-adevăr, așa cum a reamintit Comitetul ONU pentru Drepturile persoanelor cu dizabilități pe 6 octombrie 2017, „Legile care permit, în mod explicit, avortul pe bază de dizabilități violează Convenția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (Art.4,5,8). Chiar dacă afecțiunea este considerată fatală, rămâne o decizie luată pe baza dizabilităților. De multe ori, nu se poate spune că o deficiență este fatală. Experiența arată că evaluările asupra condițiilor deficiențelor sunt de multe ori false. Chiar dacă nu ar fi false, evaluările perpetuează noțiunile care asimilează dizabilitățile ca fiind incompatibile cu o viață bună”.

Restaurând egalitate între persoanele cu dizabilități și cele fără dizabilități, Tribunalul Constituțional aduce legea internă în conformitate nu doar cu Constituția, dar și cu legislația internațională.

Republica Poloneză devine, în acest domeniu, un model de urmat pentru țările din toată lumea. Într-adevăr, facem un apel către Guvernul României să pună în aplicare legi eficiente care să protejeze copiii nenăscuți care au dizabilități.

Am dori, de asemenea, să ne exprimăm susținerea pentru Polonia și cetățenii săi care apără instituțiile și locurile de închiare împotriva vandalismului și violenței puse în scenă de către extrema-stângă ca reacție adversă împotriva deciziilor Tribunalului. În acest sens, cerem respectuos Guvernului Poloniei să pună în aplicare decizia Tribunalului Constituțional, care va salva nenumărate vieți și va contribui, sperăm, la realizarea unei societăți europene mai primitoare față de oamenii cu dizabilități, astfel promovând drepturile omulului în interpretarea lor autentică.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...