luni, decembrie 30, 2024
ACTUALITATEÎn România, Petre Roman l-a numit „morman de fiare vechi”, dar tractorul...

În România, Petre Roman l-a numit „morman de fiare vechi”, dar tractorul românesc „Universal” este produs cu succes în altă țară: se vând minim 10.000 de bucăți/an

La începutul anilor 90, primul premier post-Ceaușescu, Petre Roman, a intrat în istorie caracterizând industria românească drept „un morman de fiare vechi”.

De-a lungul vremii, această caracterizare a ajuns justificarea pentru lichidarea tuturor activelor construite înainte de 1989, indiferent de costul de oportunitate al acestei decizii.

Ulterior, „mintea cea de pe urmă a românului” a realizat că unele dintre aceste active ar fi fost utile și necesare inclusiv în zilele noastre, când suntem nevoiți să importăm scump ceea ce odată produceam ieftin.

Dacă unul dintre aceste active, „Dacia”, a fost salvat, același lucru se putea întâmpla și cu uzina de tractoare Brașov (UTB).

Unul dintre modelele uzinei, închisă în 2007, se produce și astăzi, în zeci de mii de unități. Dar în Pakistan.

Citește și Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: V-au spus că fabricile lui Ceaușescu erau energofage, poluante, neperformante, prost administrate? Mormane de fier vechi? Ei bine, v-au MINȚIT

Este vorba despre modelul „Universal”, produs la Brașov. În 1996, o firmă din Pakistan a cumpărat licența pentru acest model și îl produce și comercializează cu succes și-n zilele noastre.

Acum, pakistanezii de la Universal Tractors Pakistan, produc modelele de 55 și 65 CP. „Inițial, când am lansat tractoarele noastre în Pakistan, a fost un tractor de 55 CP, modelul U530, care este un model standard românesc, dar cu timpul l-am modificat și l-am îmbunătățit în funcție de condițiile pieței”, explică Zain, potrivit căruia peste 90 la sută din piese sunt produse în Pakistan, puține componente fiind importate din China sau Turcia”, a explicat unul dintre patroni, Zain Wahab, pentru Libertatea.

Pakistanezii ne vând tractorul chiar nouă

Licența pentru tractoare a costat 1,2 milioane de dolari. „Am încheiat un acord cu compania UTB România prin care le vom plăti o sumă de 1,2 milioane de dolari în rate eșalonate pe 10 ani, după care licența de fabricare a tractoarelor Universal va fi transferată automat către societatea noastră. În prezent, avem o licență prin care putem fabrica și oferi franciza tractoarelor oricui din lume.

În al doilea rând, avem licența de a exporta tractoare. Putem exporta tractoare în orice parte a lumii. Am obținut transferul de tehnologie și, în prezent, suntem proprietarii acestui factor tehnologic românesc. Deci, în prezent, dacă cineva dorește să lucreze cu noi, să fie partener cu noi, putem lucra cu el”, susține managerul Universal Tractors Pakistan.

 

Pakistanezii 6.000 și 10.000 de tractoare anual: „Prețul de vânzare este de aproximativ 7.500 de dolari americani pentru un modelul de 55 CP și 8.500 de dolari pentru cel de 65 CP. Pentru a câștiga mai multă cotă de piață oferim în prezent aceste tractoare cu o reducere. Pe cel care costă 8.500 de dolari îl oferim la un preț redus de 7.300 de dolari, iar pe cel de 7.500 de dolari îl oferim la un preț redus de 6.800 de dolari”. Producătorul de tractoare susține că marca Universal a devenit foarte populară în Pakistan, iar modelul este exportat în mai multe țări din Asia și Africa. Mai rău, acest tractor este vândut și-n…România.

„Exportăm deja tractoarele noastre în Orientul Mijlociu, în Afganistan, pe piața africană. Datorită calității ridicate, prețului scăzut și serviciilor post-vânzare bune, am reușit să obținem această cotă de piață. Toată lumea știe despre brandul Universal în Pakistan și este foarte popular în Europa, în special în România sau Grecia și unele părți din Orientul Mijlociu, cum ar fi Siria, Egipt, Liban”, a mai declarat Zain Wahab pentru Libertatea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

9 COMENTARII

  1. Khazarul ala foloseste prin viclesug un nume de roman asa cum fac multi alti khazari ca sa induca lumea in eroare. A fost artizanul distrugerii economiei romanesti. Ar trebui sa atarne in streang, dar nu are gat de care sa i-l prinda.

  2. Dacă retehnologizam profund Tractorul, cu costurile aferente, și, mai ales, dacă creșteam ff mult calitatea produsului (finit + piesele si subansamblele) si cresteam si responsabilitatea celor care il fabricau, uzina ar fi putut supraviețui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE