ACTUALITATEÎn pas cu timpurile. Cel mai cunoscut roman polițist își schimbă numele....

În pas cu timpurile. Cel mai cunoscut roman polițist își schimbă numele. „Zece negri mititei” de Agatha Christie nu se va mai numi așa

Celebrul roman polițist „Zece negri mititei”, scris în 1938 de Agatha Christie, va apărea într-o versiune revizuită în Franța, din care va fi eliminat cuvântul “negru”, considerat ca având conotații rasiste, a anunțat la postul de televiziune RTL strănepotul autoarei, James Prichard, informează Digi24.

Potrivit sursei citate, romanul se va numi „Erau zece”.  Strănepotul Agathei Christie, James Prichard, cel care are drepturile patrimoniale pentru lucrările scriitoarei, a explicat că a luat decizia de a redenumi cartea pentru a fi “în pas un timpurile”, dată fiind și polemica pe care a stârnit-o “Pe aripile vântului”, filmul care, odată cu protestele antirasiste „Black Lives Matter” din Statele Unite, a fost retras de pe platforma HBO Max, pentru a fi „contextualizat”.

Romanul scris în 1938 de Agatha Christie se numea în original „10 Little Niggers” și a devenit un best-seller mondial, generații întregi de cititori savurând povestea machiavelică despre capcanele mortale puse celor zece personaje convocate pe o insulă misterioasă.

În roman, cuvântul „negru”, desemnând o persoană de culoare, este folosit de 74 de ori. Cartea a avut un mare succes și s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare. A inspirat apoi zeci de adaptări cinematografice și de televiziune.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...