Cu ocazia Zilei Limbilor Europene Clasice de pe 16 noiembrie anul acesta, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat un plan european pentru promovarea predării limbilor latină și greacă veche în școli, transmite LeFigaro, citat de EduPedu.
Prin acest plan, își propune să introducă de anul viitor ore de limbă latină și greacă la liceele tehnologice, iar, la clasa a V-a, opționale de limbă și civilizație clasică. Limbă și civilizație clasică. Decizia, care urmează să se pună în aplicare din septembrie 2022, are legătură cu readucerea aproape a elevilor de „valorile comune europene” și cu respingerea ideologiei „woke”, considerată periculoasă pentru noile generații.
„Ceea ce unește mai întâi de toate țările europene sunt limbile Antichității. Și, desigur, cu acest fond lingvistic comun există și valori comune europene. Printre acestea, umanismul, cultul adevărului și al frumosului, exigența din punct de vedere lexical, care se dovedesc atât de necesare în vremurile noastre când iraționalul arde și tot arde…
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Cultura noastră: ce a mai rămas din ea, de Theodore Dalrymple vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Elevii care aleg această cale vor putea astfel să-și dezvolte și cultura. Prin descoperirea limbilor străvechi, pot să își însușească mai bine vocabularul tehnic, în sănătate, în inginerie. Este în mare parte de origine antică. Moștenirea [culturală] greco-latină este mai utilă acum ca niciodată.
Sunt convins că trebuie atât să facilităm învățarea limbilor antice unui număr mai mare de elevi, cât și să consolidăm legăturile dintre această predare și alte discipline pentru a le arăta bogăția și contribuțiile”, a precizat ministrul.
Mișcarea „woke” este bazată pe o ideologie progresistă care promovează ideea conform căreia cei albi ar trebui să-și ceară iertare pentru „anii în care au existat sclavi negri”. Mișcarea spune că își propune să „trezească” populația împotriva rasismului. Această mișcare stă la baza „culturii anulării” (sau „anulării culturii”) și contribuie la instaurarea corectitudinii politice.
De pildă, cunoscuta Universitate Princeton din Statele Unite a anunțat recent că nu va mai fi obligatoriu pentru studenții de la litere de la departamentele de limbi și literaturi clasice, să studieze latină și greacă, pentru că societatea greco-romană e considerată „un complice, sub diferite forme, la excludere, inclusiv sclavia, segregarea, supremația albă și genocidul cultural”.