În ultima vreme, foarte multă lume, de la jurnaliști din presă occidentală până la jucători din circuitul profesionist, l-a pus la zid pe Novak Djokovici pentru declarațiile, deciziile, acțiunile și chiar convingerile sale, cu toate că multe dintre aceste acuzații au fost nefondate sau au avut la baza doar răutăți gratuite. Fără a fi un fan declarat al sârbului, preferințele mele în materie de tenis tinzând mai degrabă spre Roger Federer, consider că Nole nu merită un asemenea tratament, iar campaniile duse împotriva lui sunt rodul unor intenții meschine.
Mai întâi, în luna aprilie, Tumaini Carayol, un ziarist de culoare și cu un nume de musulman de la cotidianul britanic The Guardian (nu că ar fi ceva în neregulă dacă ești negru sau musulman cât timp nu desconsideri convingerile religioase diferite ale altor persoane), îl ironiza pe Djokovici pentru declarațiile sale dintr-o discuție video pe Zoom cu Andy Murray. Într-un articol cu titlul No-vaxx Djokovic: de ce viziunea lui spirituală poate avea o latura periculoasă, respectivul jurnalist încearcă încă de la început să îl pună într-o lumina nefavorabilă pe Nole în urmă schimbului de replici cu tenismanul scoțian.
Astfel, la întrebarea: care sunt primele trei lucruri pe care le faci după ce te trezești, sârbul a răspuns: „recunoștință și rugăciune, câteva respirații lungi și adânci, îmi îmbrățisez soția și alerg după copii”. Iar Carayol a interpretat reacția lui Murray în felul următor: „a dat ușor din cap, a reușit să-și păstreze chipul neschimbat și, la un moment dat, a rostit ușor penibil: Drăguț. Apoi, a oferit propriul răspuns: Pentru mine, este prea multă informație, așa că mă duc să fac pipi!”
Dar aceasta a fost doar încălzirea pentru adevărată problemă a respectivului jurnalist, deranjat de comentariile lui Novak Djokovic în discuțiile publice avute cu alți sportivi sârbi în privința soartei disciplinelor pe care le practică. „Personal, mă opun vaccinării și nu aș vrea să fiu forțat de cineva să mă vaccinez doar pentru a putea călători. Dar dacă va deveni obligatoriu, ce se va întâmpla? Va trebui să iau o decizie”, este ceea ce a declarat Nole. În schimb, Tumaini Carayol consideră că această ilustrează „cât de subțire este linia între a găsi consolare în spiritualitate și a proiecta povești posibil periculoase”! Că și cum omul nu mai are voie să spună ceea ce gândește și crede! Pentru că, mai continuă același ziarist, Novak este unul dintre cei mai faimoși oameni din Serbia și faptul că se opune vaccinării înseamnă un pericol și mai mare.
Carayol, însă, nu scrie nicăieri că Djokovici ia deschis o cantină la Belgrad, unde oferă gratuit mâncare oamenilor nevoiași și fără adăpost, sau că a fost decorat cu Ordinul Sfântul Sava, cea mai înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Sârbe, pentru că a contribuit din plin la lucrările de renovare a numeroaselor lăcășuri de cult din țara să. „Este cel mai important titlu din viața mea pentru că, înainte de a fi sportiv, sunt un creștin ortodox”, a spus atunci Nole, motiv pentru care a devenit o țintă pentru toți cei ce nu îi împărtășesc convingerile religioase. Inclusiv alți jucători de tenis!
Primul exemplu este cel al jucatoarei americane Danielle Collins, care l-a criticat pe Djokovici la începutul verii, după ce acesta a declarat că nu este de acord cu modul de organizare al US Open și că ia în calcul boicotarea turneului, lucru pe care tocmai l-a făcut și Rafael Nadal. „Este ușor când cineva care a câștigat 150 de milioane de dolari în carieră să spună lumii ce să facă cu banii și să refuze să joace la US Open”, a fost reacția lui Collins, care a omis un lucru foarte important. Toate aceste milioane Nole le-a obținut prin talentul și munca lui, după ce în copilărie se ascundea prin subsoluri pentru a se feri de bombardamentele americanilor. Iar dacă a ajuns la un asemenea nivel este doar datorită geniului și a valorii sale, fără a avea în spate un întreg sistem care să promoveze și să aducă în față și jucători sub-mediocri precum Danielle Collins, care, dacă s-ar fi născut în Serbia, nu ar fi avut nicio șansă să ajungă la cele 2,5 milioane de dolari realizate din tenis! Și acestea dintr-un singur turneu WTA câștigat, de 125 de mii de dolari, și o semifinală la Australian Open, în toate celelalte prezente în turneele de Grand Slam nereușind calificări dincolo de turul al treilea.
A venit, apoi, nebunia din circuitul Adria Tour, organizat chiar de Nole, când câțiva jucători care au participat la turneele demonstrative din Serbia și Croația, inclusiv Djokovici, au fost depistați pozitiv cu coronavirus. Imediat, Novak a fost pus la zid pentru felul în care au fost organizate acele evenimente, unde au participat câteva mii de spectatori, cu toate că au fost respectate toate măsurile impuse de autorități în țările respective. Mulți au uitat cum chiar în aceeași perioada, derby-ul Belgradului, Steaua Roșie – Partizan, s-a jucat cu peste 20 de mii de fani în tribune. Unii tenismani chiar i-au cerut demisia lui Nole din funcția de președinte al consiliului jucătorilor, printre cei mai vehemenți fiind Noah Rubin și Bruno Soares, brazilianul catalogând toată afacerea din fosta Iugoslavie drept un „Freak Show”.
Dar cel care a sărit, în mod neașteptat, în apărarea sarbului a fost tocmai francezul Gilles Simon, care a explicat detaliat într-un interviu acordat cotidianului L’Equipe, în luna iulie, că „atunci când vine vorba de Djokovic, se pune accent doar pe defecte, în timp ce în cazul lui Federer, se vorbește doar despre calități. Jocul mediatic dorește asta.” Tot Simon i-a dat peste nas lui Noah Rubin, căruia i-a transmis un mesaj direct că nu sunt prea mulți jucători care să se fi bătut mai mult pentru el și pentru câștigurile lui din challenger-uri și calificări așa cum a făcut-o Novak! „Când îi cere demisia lui Djokovic, el nu face decât să își bată singur cuie în talpa”, a mai declarat francezul despre jucătorul care a adunat 750 de mii de dolari din tenis fără a trece mai departe de turul al doilea în șase participări la turneele de Grand Slam.
Dar cel mai bine a răspuns tuturor acuzațiilor chiar Novak, care l-a parafrazat pe Patriarhul Pavel din Serbia: „Navele nu se scufundă din cauza apei din jurul lor, ci din cauza apei care intră. Nu le permiteți să intre în voi și să vă tragă spre fund.”
Articol apărut inițial aici și preluat cu acordul autorului.