Efectul Gloria, fenomen foarte rar, ce este cunoscut și cu numele de „spectru montan” a fost surprins de către Valentin Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi, a anunțat, pe Facebook, Romsilva.
„Numele de Gloria se referă la haloul de sfânt, aura ce se observă în jurul umbrei proiectată de razele soarelui pe un fundal de nori sau ceață, în anumite condiții specifice și rare(în cazul acesta ceață).
De altfel denumirea de spectru vine de la proiectarea umbrei pe acel fundal. Spectrul Brocken pentru că în apropierea vârfului Brocken din munții Harz, Germania, a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton și vei contribui la susținerea siteului R3Media.
Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, se menționează în postarea Romsilva- Administrația Parcului Național Bucegi.