Luni, Guvernul Nicolae Ciucă a anunțat renunțarea la proiectul ce prevede introducerea taxei de solidaritate, de 1%, pentru companiile multinaționale, care au o cifră e afaceri de peste 100 de milioane de euro anual, proiect inițiat de PSD, informează România TV.
În opinia economistului Ilie Serbănescu, inițiativa nu avea cum să fie implementată, din moment ce decizia nu aparține executivului de la Palatul Victoria, ci de multinaționale, care nu ar accepta niciodată o asemenea lege.
„Nu se poate stabili o taxă de solidaritate atât timp cât nu tu [Guvernul României] decizi, ci companiile multinaționale decid. Evident, ele nu vor fi de acord vreodată. Nu trebuie să fi cine știe ce somitate ca să constați acest lucru.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Guvernanții [din România] au comanda asta de la stăpânii lor, simplu. Ei sunt interesați ca să transmită o astfel de comandă. Nu există o speranță în cazul României, pentru că deja s-au depășit pragurile.
În Ungaria, sistemul bancar este peste 50% maghiar. În România, 87% străin. Cu cât contribuie băncile la finanțarea economiei? 8%! Asta îi permite lui Mugur Isărescu să nu urmărească creditul. În România, creditul bancar nu are vreo importanță. Și cu, și fără 8%, nu are vreo importanță.
Banca Națională are obligația să țină [în frâu] inflația. BNR ține doar cursul. Pentru un sigur motiv, câștigurile multinaționalelor în România, în lei, să nu valoreze mai puțin de un euro.
Nu e absurd, cu inflație de 14%, cursul să rămână stabil? Ținând cursul așa, în ciuda economiei, Isărescu este etern [în funcție, la BNR]. Banca Națională a României nu are vreo legătură cu prețurile cu care ar trebui să aibă, așa cum arată documentele Băncii Naționale: ținerea în frâu a inflației. Ea nu face acest lucru. Ea ține în frâu doar cursul. Sunt consecințe ale statutului economiei României, de colonie”, a spus economistul.
Totodată, acesta critică și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spunând că e dedicat exclusiv multinaționalelor.
„PNRR-ul este un program finanțat pentru multinaționale. Nu are legătură cu trebuințele României, are legătură cu ceea ce multinaționalele au nevoie în România. Din moment ce PNRR-ul nu prevede un sfanț pentru irigații, care este prima în necesitatea României. E greșit să spui că s-a negociat prost PNRR-ul. Nu s-a negociat deloc”, conchide domnul Ilie Șerban.
sa spunem altfel:
-taxa de solidaritate exista
dar e fix 0,0%……..
Nu vreau ca supraimpozitarea sa fie transferata catre mine doar ca sa plateasca Ciuca pensionarii speciali