sâmbătă, octombrie 12, 2024
OPINIIHypermarketul candidaților și toxiinfecția electorală

Hypermarketul candidaților și toxiinfecția electorală

Refuz să mai aleg între două rele. Votatul celui mai mic rău e o strategie inaugurată de păpușari în 2000, cu confruntarea prezidențială Vadim-Iliescu. Atunci am refuzat votul prima dată. De atunci românul votangiu s-a angrenat iremediabil în logica păguboasă a celui mai mic rău. Nimic nou, așa ne furăm căciula de câteva sute de ani.

La finele secolului al XVII-lea Imperiul habsburgic a eliminat Imperiul otoman din Transilvania și Banat. Cronicarul secui Mihail Cserei remarca atunci că „sărmana Transilvanie a schimbat jugul de lemn turcesc cu jugul de fier austriac”. O vreme, ardelenii au crezut că împărații de la Viena sunt salvarea lor. Doar că pe Habsburgi i-a durut în șpiț (sau spitz). Împăratul Iosif al II-lea a vizitat de câteva ori noile achiziții ardeleano-bănățene. A primit chiar jalbele supuşilor săi români, s-a minunat de latinitatea lor şi le-a promis mântuire. Aşa s-a născut „mitul bunului împărat”, adică răul cel mai mic, comparativ cu stăpânirea turcă. Urmarea se știe: austriecii au desfiinţat autonomiile istorice locale ale Transilvaniei, au înăsprit discriminarea şi au adus la disperare minorităţile, cel mai tare pe români. A urmat răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan.

Niciun om întreg la minte nu votează un rău pe care-l recunoaște, fie că e mic sau mare. Votul negativ arată neputință și resemnare. Este o atitudine disperată și cultivată intens în ultimele două decenii. În 2000 votul a fost între două creații ale nomenclaturiii comuniste, aparatchikul Iliescu și lingăul ceaușist Vadim Tudor. Azi avem de-a face cu mai multe creații ale băieților veseli și transpartinici din servicii, girați de afară.

Mă întreb de ce oamenii nu fac la alegeri ca în viață. Ai de ales între mai mulți parteneri de căsătorie, dar nu-ți place niciunul. Dacă ești întreg/întreagă la minte nu te căsătorești doar așa, ca să fii în rândul lumii.

Ți se oferă două joburi, nu-ți convine niciunul. Dacă ești întreg/întreagă la minte nu te angajezi, doar ca să muncești fără chef și cu rezultate proaste.
Ți se oferă două ciocolate frumos ambalate, una cu stafide vechi, alta cu arahide mucegăite. Le mănânci sau le returnezi la magazin? Da, votangiule român, le mănânci doar că să vomiți mai târziu… în loc să boicotezi magazinul sau producătorul.

De ce la alegeri nu faci ca la cumpărături?

Refuză votul, nu mai cumpăra marfa stricată din hipermarketul electoral!Știu placa: dacă nu votezi, o face altul și alege răul mai mare. Așa crezi tu!

Știu și placa aialaltă: ăștia se validează legal și cu 10% prezență la urne tot ajung primari, parlamentari sau președinte. Dar știi ceva? Doar au câștigat legal, nu sunt și aleși legitim. Nu sunt conformi cu aspirațiile tale, nu sunt acceptați de tine. Acceptarea puterii nou alese nu se bazează pe coerciția legii, ci pe liberul consimțământ al populației.

Dacă rudele te-au obligat să te căsătorești, nu ești obligat să-ți iubești partenerul, nici să-i faci cadouri de ziua lui sau de sărbători. N-are legitimitatea iubirii tale. Dar tu ești suficient de fraier ca să te duci la urne, adică să te pricopsești pentru 4-5 ani cu cineva pe care nu-l iubești.

Ales cu 10% voturi exprimate politicianul ăla nu este parlamentarul, primarul sau președintele tău. Asta ar fi o palmă dată de toți românii, unui întreg sistem politic; absenteismul masiv. Poate că pe politicieni îi doare-n cot, dar la un absenteism de 80-90% toată Europa se uită la noi.

Lipsa de legitimitate îți dă dreptul să contești puterea, aleasă cu 10% prezență, pe tot parcursul exercițiului ei. Pur și simplu nu lași puterea să te guverneze, ieși în stradă, îi boicotezi toate inițiativele, faci grevă fiscală – ăsta iar e un tip de protest care pare utopic.

Șicanezi puterea până schimbă ceva, vine cu oameni competenți și/sau noi, necorupți.
Sau îți place ciocolata expirată, măcar simți ceva dulce în gură chiar dacă faci toxiinfecție electorală?

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE