România va ajunge în „scenariul apocaliptic” în care va trebui să stingem lumina, dacă nu construim urgent noi centrale de producere a electricităţii din surse nepoluante, a afirmat, joi, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.
„Targetul (de reducere a emisiilor pe care şi l-a asumat România – n. r.) este, din păcate, unul extrem, extrem de urgent. Suntem în ceasul al treisprezecelea, nici măcar nu mai suntem în ceasul al doisprezecelea în ceea ce priveşte tranziţia spre un sector energetic mai verde. Vedem că avem deficit de capacităţi de energie de ani de zile, ceea ce în România nu s-a mai întâmplat, preţul carbonului este la un nivel fără precedent, ceea ce va genera premisele închiderii accelerate a centralelor pe bază de combustibili fosili şi trebuie să punem ceva în loc foarte repede, altfel vom ajunge, sigur, în acel scenariu apocaliptic în care va trebui să stingem lumina. Aceasta este realitatea”, a subliniat şeful Hidroelectrica, în cadrul unei audieri la comisia parlamentară de anchetă privind cauzele preţurilor mari la energie.
Bogdan Badea a spus că multe dintre investiţiile în hidrocentrale ale companiei sunt blocate şi întârziate de autorităţile de mediu, pe motiv că ar distruge habitatele naturale. Badea a arătat că există situaţii în care Hidroelectrica vrea să schimbe echipamente vechi cu unele noi şi i se cer, de către autorităţile de mediu, studii de impact asupra mediului care durează ani de zile.
El a arătat că amenajările hidroenergetice nu distrug, ci creează habitate, iar zonele unde au fost construite hidrocentrale au fost ulterior desemnate situri Natura 2000.
„Este profund anormal. Este un exemplu de legislaţie care trebuie modificată. Nu cred că încălcăm vreo directivă europeană, nici legislaţia naţională. Nu există un impact suplimentar, sunt lucrări de mentenanţă normale”, a precizat şeful Hidroelectrica.
În acest timp, două organizații de mediu, Bankwatch România și Agent Green, au cerut parlamentarilor români să nu schimbe legislația astfel încât să fie finalizate lucrările la Hidrocentralele de pe Jiu.
„Ideea cu mutarea limitelor ariilor protejate sau desființarea lor completă a venit în timpul dezbaterii parlamentare tocmai de la președintele Agenției Naționale pentru Arii Protejate. Această soluție a fost imediat salutată de parlamentarul Zamfir (Daniel Zamfir, senator PSD – n.r.) și impresia lăsată a fost că așa se va și întâmpla. Așa ceva nu poate fi legal, așa că am sesizat deja Comisia Europeană pentru a opri acest populism poltic ilegal care atenează la tezaurul natural al țării”, a avertizat Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Aceasta, în condițiile în care România a cheltuit deja 175 de milioane de euro pentru realizarea lor și sunt gata în proporție de 90%.
Motivul pentru care se opun ecologiștii, formal, este că ar putea fi afectate habitatele peștilor, reptilelor și vidrelor.
Bankwatch este o structură finanțată, indirect, de Ministerul Ecologiei din Germania.
VOI CEI CU HIDROCENTRALELE AȚI FOST CUIUL LUI PEPELE ÎNCEPÂND CU ANUL 1990.vĂ MAI AMINTIȚI CÂND AȚI CERUȚ SĂ VĂ RUPEȚI DE SEN ( SISTEMUL ENERGETIC NAȚIONAL ) PENTRU CĂ VOI FACEȚI CEL MAI ECONOMIC MEGAWAT (DE PARCĂ ADUCEAȚI APA DE ACASĂ) ȘI CĂ VREȚI SĂ FACEȚI STȚIUNI DE ODIHNĂ ȘI TURISM ÎN ZONA HIDROCENTRALELOR ?? NU AȚI FĂCUT ALTCEVA DECÂT SĂ INTRODUCEȚI DEZBINAREA ÎN ACEST SISTEM CARE A FOST BINE GÂNDIT ȘI BINE CROIT ! CÂT LA SUTĂ DIN ENERGIA PRODUSÂ LA ORA ACTUALĂ O LIVRAȚI ?? MULȚUMIM LUI DUMNEZEU CĂ MAI SUNT ȘI ALTE SURSE DE PRODUCEREA ENERGIEI ELECTRICE ÎN ACEASTĂ ȚARĂ !!