OPINIIHai la vot. Nu la boicot

Hai la vot. Nu la boicot

Vreau să încep prin a cere scuze tuturor prietenilor și cunoștințelor pe care o să-i supăr cu acest articol. Nu asta a fost intenția mea, dar după ce am stat și am chibzuit destul de mult, cred că am și eu dreptul la o opinie.

Eu mă voi duce să votez pe 6 decembrie. Iată de ce. În primul rând, situația este în felul următor: indiferent de procentele de alegeri, Guvernul va fi alcătuit dintr-o coaliție formată din PNL și USR/PLUS. În funcție de procente, la nevoie, e posibil să fie cooptate și PMP – dacă va trece pragul electoral, plus UDMR. Oricum, grosul va fi format din PNL și USR/PLUS.

În aceste condiții, un boicot al meu nu va face decât să mărească procentele USR/PLUS. De ce spun doar USR/PLUS și nu și PNL? Pentru că printre votanții PNL sunt și oameni mai în vârstă, care nu vor veni la urne de teama virusului. Votanții USR, în schimb, vor veni în masă la vot, pentru că așa cum știm din istorie, bolșevicii sunt puțini dar fanatici.

Deci, chiar dacă tu nu te duci, ei se vor duce.  Gândul că USR PLUS va conduce România, iar eu stau acasă, crezând că-i voi încurca în vreun fel, prin asta, este hilar și sinucigaș în același timp.

Apoi, ceva îmi spune că și cei care nu se vor duce la urne se vor plânge după alegeri, „de clasa politică”. Păi de ce te plângi dacă nu ai făcut absolut nimic ca să o schimbi?  În 2020, chiar avem de unde alege. E adevărat, nu toate partidele au șanse să ajungă în Parlament, dar ce ne-a împiedicat să ne implicăm într-unul din acestea pentru a le ajuta? Ce ne-a împiedicat să ne facem noi propriul partid dacă nu ne place niciunul?

Fiecare să răspundă după propria conștiință.  Dar dacă n-ai făcut nimic în sensul ăsta, de ce te plângi acum sau mâine pe această temă?

O altă discuție sună așa: aș merge la vot, dar nu am cu cine vota. X e bun, dar nu știu ce-a făcut acum 15 ani. Partidul Y îmi place, dar îl are ca membru pe cutărescu și atunci totul este compromis.

Această mentalitate este total greșită, pentru că niciodată nu vom găsi un partid format din oameni care să gândească în proporție de 100% la fel ca noi. Niciodată. Uitați-vă în SUA: credeți că cei 74 de milioane de americani care l-au votat pe Trump gândesc exact ca el? Nici gând! Unii da, alții nu, dar l-au votat cu toții pentru că e mai bine să te conducă unul care gândește parțial ca tine, decât unul care este cu totul împotriva ta. Adică mai bine cu Trump-ul imperfect, decât cu Biden-ul dușman. Ce se întâmplă la noi? La noi sunt oameni care gândesc fix la fel, au același discurs, dar se despart și își pun bețe-n roate pentru că unul a făcut nu-știu-ce acum 111 ani sau pentru că au păreri diferite pe un subiect. Noi preferăm să ne predăm dușmanului,  să ne lăsăm umiliți de acesta, decât să fim aliați cu alții ca noi.

Vă rog să mă iertați, dar această mentalitate de a căuta pete și a le vedea numai pe acelea este doar o modalitate de a auto-îndreptăți singur: „nu mai e nimeni ca mine! Nimeni nu mă merită”.  Întreb: vom ajunge undeva cu mentalitatea asta? Da, la groapa de gunoi a istoriei, pe buza căreia suntem și a cărei duhoare o simțim din ce în ce mai mult.

Cu cine să votați pe 6 decembrie? Votați cu partidul care vă apără valorile sau măcar promite că le va apăra. Dacă  nu pe toate, măcar pe cele mai importante. Dacă nu găsești niciun partid, măcar votează ca un om care îți împărtășește valorile.

Eu nu visez la polonii, după alegeri. Dar îmi doresc să nu existe vaccinare obligatorie, căsătorii și adopții homosexuale și educație sexuală în școli. Măcar atât. Există oameni care au luptat și luptă pentru asta? Există!

Dacă ești la Neamț și ești conservator creștin, cum să nu-l votezi pe Sorin Lavric (AUR)?  Dacă ești la Sălaj, cum să nu-l votezi pe Cristian Lungu (PMP), care a dus o luptă fantastică în Parlament pentru libertățile noastre în ultimii patru ani? Sunt sigur că Claudiu Târziu (AUR) nu ar vota niciodată împotriva familiei. Există în fiecare județ oameni vrednici care pot fi votați.

Chiar și în PNL. Aici trebuie să fac o precizare: în PNL există o grupare conservatoare, care încă mai are influență în partid. Aici i-aș numi pe Matei Dobrovie, Daniel Gheroghe, Robert Sighiartău, dar mai sunt și alții. Având în vedere că următoarea guvernare va fi PNL-USR, nu ne putem permite ca PNL-ul să devină 100% progresist. Ar fi un dezastru, iar următorii patru ani s-ar transforma într-un coșmar de proporții. Deci, punctual, ar putea fi votat chiar și PNL-ul, care ni se va părea Eminescu pe lângă ce ne pregătește USR/PLUS.

De altfel, singurii care nu trebuie votați cu orice preț sunt USR PLUS și lista PSD de la București, care-i conține pe totalitarii Rafila și Cercel.

Știu, la fiecare dintre aceste nume vor apărea discuții. Dar nimeni nu e perfect. Nici eu nu sunt, nici dvs cei care citiți. Dacă îi luăm la bani mărunți, nici Brătianu, nici Goga, nici Țuțea, nici Mihai Viteazul nu au fost perfecți, dar preferăm să le vedem calitățile, nu defectele. De ce nu facem asta și azi, cu cei de lângă noi? Parlanentarii nu ne vor mântui sufletele, dar pot să ne facă viața mai puțin infernală.

Suntem în situația în care am fost și la alegerile prezidențiale din 2019: atunci spuneam că voi vota cu doamna Dăncilă, nu pentru că o considerăm demnă de a fi președinte, ci pentru că aveam nevoie să existe opoziție la un regim Iohannis și asta se putea realiza doar printr-un scor strâns atunci. Lumea n-a înțeles, nu s-a dus s-o voteze pe „proasta” aia și vedem rezultatele: PSD a fost curățat de gruparea cu idei năstrușnice și Iohannis face ce vrea cu noi de-atunci. Așa și acum: trebuie să-i votăm pe cei care îi vor încurca pe USR/PLUS și care ne împărtășesc, măcar parțial, valorile.

Unii îl așteaptă pe Mântuitorul Hristos să vină să candideze, dar mă tem că și atunci i-ar spune Acestuia: Iartă-mă Doamne, dar biserica nu face politică!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...