ACTUALITATEGuvernul vrea să aloce 500 de milioane de euro pentru digitalizarea României....

Guvernul vrea să aloce 500 de milioane de euro pentru digitalizarea României. Un specialist IT susține că proiectul dă control absolut SRI la datele românilor

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României(ADR) au lansat pentru dezbatere publică  proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru sistemul de guvernanță al cloud-ului guvernamental, proiect care ar permite digitalizarea celor mai multe dintre serviciile publice.

Potrivit ADR, proiectul face parte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru care Uniunea Europeană va aloca 500 de milioane de euro.

Oficialii Guvernului susțin că acesta va veni în sprijinul tuturor  românilor și va fi o   modalitate unitară privind dezvoltarea sistemelor informatice la nivelul autorităților și instituțiilor publice.

Implementarea  „cloud-ului guvernamental” va însemna o bază de date prin care românii să aibă acces la anumite servicii publice, pentru evitarea birocrației. De asemenea, prin intermediul cloud-ului guvernamental se vor putea face plăți on-line, însemând impozite, taxe. Antreprenorii vor avea acces direct către platforma de achiziții publice SEAP, transmite ADR, prin intermediul unui comunicat.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Proiectul de digitalizare a României, aspru criticat de un specialist IT:  „Dă control absolut și discreționar către SRI și STS!”

Ordonanța de Urgență este în dezbatere publică, iar primele reacții ale specialiștilor IT nu au întârziat să apară.

Alexandru Lăpușan, vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS), a explicat pe intermediul Facebook de ce forma propusă de Guvern încalcă drepturile românilor, iar SRI și STS vor avea acces discreționar la datele tuturor românilor. Opinia lui a fost consemnată și de g4media.ro.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Lăpușan susține că niciuna dintre descrierile proiectului nu sunt viabile, iar autoritățile statului ar încălca confidențialitatea datelor.

„Acest proiect trebuie oprit cu orice preț, efectul ei va fi de blocare totală a digitalizarii în România.

Dă control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS. Stați liniștiți, o să ne păzească Sfântul GDPR de abuzurile lor.

Blochează orice utilizare de servicii de cloud public în toate instituțiile de stat.
Construiește un monopol în zona ADR: dacă o instituție de stat dorește să utilizeze un SaaS mic, genul celor de 50 EUR pe lună, doar dacă ADR deține o astfel de soluție va putea să o facă. Video conferințe, calendare, email, management de proiect – adio SaaS din cloudul public”, s-a exprimat vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software, Alexandru Lăpușan.
El consideră că proiectul nu trebuie să treacă în forma propusă de Guvern și sub nicio formă să nu fie „Ordonanță de Urgență”. Cu alte cuvinte, oficialii Guvernului ar trebui să cheme la dialog specialiștii IT.
Dezbaterea publică se încheie pe 26 martie ac, a transmis Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate