Social-democrații aflați la guvernare în Suedia vor decide duminică dacă susțin o candidatură istorică a țării lor la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care să o apere de Rusia, au anunțat ei luni, informează AFP, citată de Agerpres.
„Partidul își va anunța poziția pe 15 mai”, a declarat Julia Grabe, purtătoarea de cuvânt a social-democraților suedezi. O susținere a unei posibile aderări, care ar constitui o schimbare majoră a liniei de până acum a partidului premierului Magdalena Andersson, ar deschide calea spre o candidatură a Suediei la NATO, potrivit analiștilor.
Cu sprijinul deputaților social-democrați, o largă majoritate ar fi asigurată în Parlamentul suedez în favoarea înaintării unei candidaturi, cu atât mai mult în cazul oficializării candidaturii Finlandei vecine, așteptată în următoarele zile.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Suedia și Finlanda s-au menținut în afara alianțelor militare timp de decenii, iar social-democrații au fost, după crearea NATO în 1949, principala forță politică de opoziție față de o aderare, o linie reafirmată chiar în timpul celui mai recent congres al lor, în noiembrie. Însă opinia publică și numeroși responsabili politici se pronunță acum în favoarea unei aderări la NATO, pe fondul îngrijorării provocate de atacul rus împotriva Ucrainei.
Guvernul și partidele reprezentate în Parlament urmează să prezinte vineri o nouă strategie menită să clarifice alegerea asupra NATO. Președintele finlandez Sauli Niinisto urmează, la rândul său, să-și facă publică joi poziția personală asupra candidaturii Finlandei, în timp ce o luare de poziție a social-democraților finlandezi, și ei la putere, este așteptată sâmbătă.
Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.
Oficial neutre în timpul Războiului Rece, Suedia și Finlanda au rămas în afara NATO după destrămarea Uniunii Sovietice, însă s-au apropiat de alianța condusă de SUA după anii 1990. Cele două țări sunt membre ale „Parteneriatului pentru pace” al NATO și participă regulat la exerciții comune.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că cele două țări sunt două națiuni non-membre cele mai apropiate de alianță și că, în cazul în care își vor înainta candidatura, ele ar fi primite „cu brațele deschise”.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul O istorie a lumii pentru copii de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.