sâmbătă, septembrie 23, 2023
ACTUALITATEGuvernul și Comisia Europeană, criticate DUR pe agenția de presă a statului...

Guvernul și Comisia Europeană, criticate DUR pe agenția de presă a statului român | Va fi o iarnă cumplită dacă Guvernul nu ia măsuri: prețuri uriașe, oameni în frig, fabrici închise. La Comisia Europeană e haos

Președintele Consiliui de Administrație de la ALRO Slatina, Marian Năstase, a făcut niște afirmații extrem de dure față de situația din țară, criticând dur Guvernul Ciucă și Comisia Europeană.

Evenimentul este cu atât mai remarcabil cu cât afirmațiile sunt găzduite de Agerpres, agenția de presă a statului român, aflată chiar în subordinea Guvernului.

În interviu, Marian Năstase afirmă că situația se va înrăutăți dramatic în viitorul apropiat: facturile vor exploda, fabricile se vor închide, iar oamenii vor rămâne în beznă și în frig.

El a mai zis că schema de compensare a facturilor este de fapt „o fraudă a banului public de dimensiuni colosale”, pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori.

„De exemplu, această compensare a facturilor populaţiei n-a fost o măsură foarte inspirată. În primul rând, şi asta noi am semnalat, industria a semnalat, şi nu numai industria, au fost mai multe voci care au spus: aveţi grijă când faceţi o asemenea structură de compensare, că nu va duce la calmarea preţurilor. În sensul că, atâta vreme cât furnizorii de energie ştiu că vor primi banii de la stat, reprezentând diferenţa dintre preţul compensat şi preţul la care ei achiziţionează, n-au niciun interes să achiziţioneze mai ieftin. Dimpotrivă.

Strângem de la cei mulţi şi săraci şi băgăm în buzunarele câtorva puţini şi bogaţi. Cam acesta este conceptul.

Este o fraudare a banului public de dimensiuni colosale, iar bugetul României nu este fără sfârşit”,a spus Marian Năstase.

Șeful ALRO a criticat și liberalizarea pieței de energie.

„Era o obligaţie europeană, dar a fost făcută fără pregătire, fără niciun fel de Dumnezeu, în sensul că nu s-a pregătit populaţia, nu s-au făcut informări, deci a fost făcută fără cap şi fără coadă şi asta a amplificat, ca să zic aşa, această criză energetică.

Fundamental, s-a ignorat partea industrială. Astăzi suntem în situaţia în care industria este sub o tensiune enormă din punctul de vedere al costurilor energetice, suntem puşi în situaţia să punem oamenii în şomaj tehnic sau chiar să-i concediem. Şi suntem în situaţia în care ce le spunem spunem noi oamenilor noştri, care sunt colegii noştri şi angajaţii noştri: “Vă punem în şomaj tehnic, e posibil să fiţi concediaţi, să rămâneţi fără loc de muncă, dar staţi liniştiţi, că acasă factura e compensată”?. Şi acest discurs nu prea are sens, pentru că degeaba e compensată factura, dacă la final persoana respectivă nu are surse de venit”, a spus Năstase.

Liderul de la ALRO a criticat și planurile Comisiei Europene de accelerare a trecerii la economia „verde”, în contextul crizei.

„În prima jumătate a anului, Comisia Europeană a zis aşa: “Avem o problemă cu gazele, avem o problemă cu preţurile energiei. Păi ce putem noi să facem? Trebuie să accelerăm tranziţia către economia verde”. La şcoala de şoferi am învăţat aşa: când vizibilitatea e redusă, încetineşti până la limita evitării oricărui pericol. Deci noi acum n-avem nicio vizibilitate, volatilitatea e maximă şi ne-am decis să accelerăm.

După aceea, mai pe la jumătatea anului, am simţit aşa o oarecare curbare a intenţiilor, adică din ce în ce mai multe voci la nivel european au început să spună, unii mai în şoaptă, alţii mai tăios: nu e bine să accelerăm cât n-avem vizibilitate. Hai să încercăm noi să dăm drumul înapoi la cărbune, măcar temporar, hai să vedem cum facem cu măsurile astea de de sustenabilitate şi de combatere a schimbărilor climatice, că s-ar putea, dacă le tot accelerăm şi le împingem înainte, s-ar putea să avem o iarnă în care să stăm în frig şi în întuneric”, a mai explicat Năstase.

El s-a întrebat dacă în 2025-2026 vor mai exista consumatori pentru „capacitățile făcute pe energie”.

„Nu există nicio gândire, nu atacă problema crizei. Şi o să avem în 2025-2026 foarte multe capacităţi făcute pe energie, zeci de mii de GW de-a lungul şi de-a latul Europei, dar o să mai avem consumatori? Nu o să mai reziste industriile până atunci şi atunci o să vedem o colapsare a preţului energiei, că n-ai cui să o vinzi. Şi atunci ajungem în situaţia din 2008, când toată problema se transferă la bănci. O parte din aceste capacităţi vor fi făcute cu proiecte bancare, respectivele capacităţi nu vor putea să-şi ramburseze banii la bancă şi vor transfera problema băncilor şi bineînţeles că: hai să salvăm băncile, să salvăm şi investiţiile verzi, că “too big to fail”. Şi începem să băgăm nişte lozinci din astea propagandistice ca să ne justificăm iarăşi risipa de bani”, a mai adăugat Năstase.

Omul a lăudat Polonia și Spania, pentru măsurile luate în criză, în timp ce despre Comisia Europeană a zis că este „haos”.

„Acum, Comisia Europeană a dat un toolbox, pe care l-a revizuit în mai. Haideţi să vă explic cum e cu toolboxul. Adică o reducere de TVA de la 19% la 5%, înseamnă 14%, n-are cum să compenseze o creştere cu 2.000% sau cu 1.500% pe piaţa produselor energetice. Mai mult decât atât, are de-a dreptul efecte negative, pentru că scade încasările la bugetul de stat şi bulversează structurile de comerţ. Vă daţi seama, trebuie reschimbate softurile de emitere a facturilor, care înseamnă nişte costuri suplimentare pentru care tot consumatorul plăteşte.

Deci, de-aia vă spun că e haos, e haos şi la Comisia Europeană, e haos şi la noi. În schimb, sunt state care au fost mai decisive în deciziile pe care le-au luat. Şi se vede în preţul energiei. Spania, unul din exemple, Polonia şi cel mai probabil o să apară şi alte state care vor lua măsuri decisive, adică să repornească toate capacităţile de energie pe care le au, unde au resurse energetice. Polonia a pornit cărbunele, nici nu-l oprise”, a mai zis Năstase.

Va urma o iarnă cum n-am mai văzut, a spus Marian Năstase.

„Dacă nu se iau măsuri acum, o să vedem nişte preţuri imposibil de suportat, o să vedem nişte facturi imposibil de plătit, o să vedem un buget de stat gol puşcă, fără niciun fel de resurse şi o să vedem un cost al creditelor la care se împrumută statul din ce în ce mai mare.

La nivel european se vorbeşte de închideri de capacităţi pentru economia de energie, dar în România deja s-a întâmplat asta. Am închis noi, a închis Azomureş, deci ne încadrăm în cei 15% cu care trebuie să reducem consumul, lucru pe care l-a spus şi ministrul Popescu (ministrul Energiei, Virgil Popescu n.r).

Dar faptul că Azomureş a închis are repercusiuni în agricultură, în preţul îngrăşămintelor, avem şi secetă, deci avem tot ce ne trebuie ca să avem o iarnă cumplită. Dacă va fi şi iarnă geroasă, e clară treaba”, a transmis el.

Marian Năstase a îndemnat Guvernul să ia măsuri rapid, astfel încât să evite dezastrul.

„Trebuie luate măsuri acum, în septembrie, până intrăm în iarnă. Trebuie să luăm măsuri radicale, decisive, în aşa fel încât să avem să avem o industrie care să rămână cât de cât în picioare. Şi nu mă refer numai la marii consumatori şi la industria de energie, ci la toţi.

Toată industria trebuie cumva sprijinită, inclusiv cei mai mici, pentru că şi noi avem furnizori. Avem, la nivelul asociaţiei, mii de furnizori locali în ţară, de la bocanci şi salopete până la tot soiul de piese de schimb, furnizori care foarte mulţi sunt IMM-uri. Alegi să sprijini IMM-urile, dar să nu mă sprijini pe mine? Păi eu dacă dispar ca şi client al lui, el rămâne fără obiectul muncii. Degeaba i-am dat banii IMM-ului, dacă îi condamn la pieire clienţii, n-are logică.

Sperăm ca aceste decizii să fie luate cât mai repede, să nu trecem la faza următoare de haos. Eu sunt convins că se poate face. Cred că pur şi simplu toţi factorii de decizie trebuie să se unească în jurul unei asemenea strategii, altfel o să avem o iarnă grea, foarte grea şi din care toată lumea va ieşi foarte rău. Da, şi e păcat. E păcat că noi avem posibilitatea asta, alte ţări n-au, dar noi avem posibilitatea asta. Nu este o opţiune să ne întoarcem la lumânare şi la frig, să mai punem o haină groasă pe noi”, a concluzionat Năstase.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

7 COMENTARII

  1. Când a zis nea Posty că politica mută banii de la săraci la bogați, citându-l pe Snowden și din observații proprii și personale a spus-o.Nu numai iarna va fi grea, ci și ce va urma! Pentru că va urma foamea, boala și războiul.Am spus acum aproape zece ani că prin 2050 Europa va fi un tărâm tribalizat, cu orașe pustii și oameni cu kalașnicoave .străbătând stepa și munții.Medicina se duce dreaqu, industria scârțâie, comerțul e de ani buni pe minus, imigrația se coagulează în societăți separate, protipendada visează iahturi și insule pustii, mijlocul face provizii, sărrăcimea se uita prin fundul sticlei de băutura sau se coagulează în juful tomberoanelor.Peste tot, politicul vorbește tare și prost, litanii în limba de lemn povești cu zâne trans la și monștrii de carbon.Bătrâni urâți și răi, activiști avizi de putere acum cincizeci de ani, lovesc societatea care i-a exclus pentru incompetență, bucurându-se în ura lor pentru fiecare copil ucis, vărsându-și ura prin universități.ASTAe politica.TOT CE ÎNCEPE BINE, ÎN POLITICĂ, SE TERMINĂ PROST, IAR CE ÎNCEPE PROST SE TERMINĂ DEZASTRUOS. QED.Numai Dumnezeu ne mai poate ajuta,dacă ne-am întoarce fața de la televizor la El.Dar n-o vom face, cu speranța tâmpă că vom lipsi de la plată.

  2. „Trebuie luate măsuri acum, în septembrie, până intrăm în iarnă. Trebuie să luăm măsuri radicale, decisive, în aşa fel încât să avem să avem o industrie care să rămână cât de cât în picioare. Şi nu mă refer numai la marii consumatori şi la industria de energie, ci la toţi. Exclus,nu isi pot permite sa “strice”afacerile derbedeilor din energie,doar de acolo isi iau si
    ei partea,vedeti cazul mintia,azi s-a inchis de miine am importat 1000MW

    • Ar fi cazul sa dam jos in forta guvernul ca in Sri Lanka sau ca in Ecuador. Fara sa bagam frica in oricare guvernant exista nu o sa fim respectati ca cetateni!

      • Acolo vom ajunge M-M. Nmai că, atunci când s-or urni oamenii pe foame, s-ar putea să fie cam târzior, și la câți mokangii și oligofreni de fițe are țara, mă tem să nu pățim ca-n ’89 . În plus, ăștia ne-au tras țara de sub picioare și ne-au cam vândut de multișor. Și pe bani puțini, pe care i-au dosit prin peșterile elvețiene,cipriote și niscai puțuri din Dubai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate