sâmbătă, iunie 21, 2025
ACTUALITATEGuvernul pregătește creșterea vârstei de pensionare. Efectele grave: de la munca până...

Guvernul pregătește creșterea vârstei de pensionare. Efectele grave: de la munca până la epuizare, la încurajarea părăsirii țării de către tineri

Premierul Florin Cîțu a declarat joi că în acest moment, nu se discută nici despre creșterea vârstei de pensionare, nici despre corelarea vârstei de pensionare cu creșterea speranței de viață.

„În acest moment, există în coaliție un grup de lucru care se ocupă de reforma pensiilor şi la Ministerul Muncii. Vom avea o reformă a sistemului de pensii care are un obiectiv foarte clar, nu doar de a recalcula pensiile în România, obiectivul este de a reașeza sistemul de pensii să fie sustenabil şi peste 10, şi peste 15 ani. Așa cum este astăzi, dacă nu facem nimic, în 15 ani colapsează”, a susţinut prim-ministrul.

El nu a negat faptul că s-ar putea corela creșterea speranței de viață cu vârsta de pensionare.

„Asta vom vedea atunci când vom face legea pensiilor. Nu discută nimeni de aşa ceva acum”.

„Nu a fost luată nicio decizie. Sunt discuții. Rolul acestor grupuri de lucru este exact acela de a avea discuții. Sunt foarte multe discuții într-un grup de lucru”, a adăugat premierul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Prim-ministrul a fost contrazis, parțial, de către Ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a declarat la Digi24 că este vorba de a fi oferită „opțiunea” de a rămâne în câmpul muncii.

„Suntem obligați să facem reformă, dar reforma nu se face cu japca. Reforma se face venind un plus de contributivitate, să aducem mai mulți factori care să reprezinte contributivitatea, să crească mai mult pensiile mici și să încurajăm opțional menținerea în viața profesională. În fiecare secundă am spus un lucru, vorbim despre opțiuni. Și opțiunile sunt generate de cifre. Avem 125.000 de persoane peste 65 de ani care după ieșirea la pensie aleg să se reangajeze”, a menționat ea.

Și vicepremierul Dan Barna a declarat la Digi24 că România are nevoie urgentă de o nouă lege a pensiilor pentru că sistemul actual nu va mai vi sustenabil în 7-8 ani, în condițiile în care generația celor numiți „decreței” se îndreaptă spre vârsta de pensionare. Totodată, Barna a subliniat că vârsta de pensionare trebuie calibrată cu speranța de viață.

Fost europarlamentar, profesorul Mircea Coșea spune însă că Guvernul și-a asumat deja măsura creșterii vârstei de pensionare, în cadrul negocierilor privind Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). El a spus că Ministrul Cristian Ghinea a anunțat la Bruxelles această măsură în numele Guvernului României.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Apilarmel și vei contribui la susținerea siteului R3media

„În documentele Uniunii Europene, care acum sunt publice, apare foarte clar că propunerea Guvernului, făcută prin ministrul Ghinea, a fost de mărire a duratei de lucru, deci extinderea anilor de pensionare. Asta e clar. Doamna Turcan, cu o anumită eleganță și folosind o licență poetică, a îndulcit această hotărâre și a spus că este opțional”, a declarat el la B1TV.

Mircea Coșea explică de ce corelarea speranței de viață cu vârsa pensionării este greșită.

„Motivarea extinderii acestei vârste prin durata mai lungă de viață a populații în România nu e corectă, că această durată mi lungă de viață nu e, din punct de vedere al capacității de muncă, egală în toate țările: un român la 70 de ani e mai puțin apt de muncă decât un german la 70 de ani pentru că nu beneficiază de asistența pe care statul german i-o dă. Deci uzura unui român la 70 de ani e mai mare decât a unui german la 70 de ani”, a spus Coșea, pentru B1 TV.

Tot economistul a arătat un alt efect secundar grav al acestei măsuri: tinerii nu vor găsi locuri de muncă și vor fi nevoiți să plece din țară.

„Tineretul e restricționat în ocuparea unor locuri, fapt ce va duce la creșterea migrației. Tinerii vor pleca din țară și vor căuta în altă parte locuri, că în România nu vor putea să intre pe posturi ocupate de oameni mai în vârstă care, Doamne ferește, nu trebui condamnați”, a continuat profesorul Coșea.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Mircea Coșea a explicat și situația deosebit de dificilă în care se găsesc pensionarii români, într-o perioadă în care decidenții politici cred că vârstnicii sunt apți de muncă.

„Suntem într-o situație foarte critică și mă mir că noi discutăm lucrurile astea cu un calm extraordinar. Tot ne învârtim în jurul cozii cum să găsim banii opțional. Problema e că pensionarul azi, în România, a devenit cea mai importantă categorie defavorizată, care va intra din toamnă într-o categorie de defavorizare energetică, o pauperizare energetică, pentru că nu va mai putea plăti o parte importantă din accesul la energie, fie ea gaz sau electricitate, iar spre iarnă va intra într-o altă perioadă de pauperizare medicală.

E și un element de inflație care nu se calculează cum trebuie și anume prețul medicamentelor. Ele au devenit un bun de consum în această pandemie, iar prețul lor a ajuns la o asemenea inflație, alta decât cea oficială, încât pensionarii sunt absolut în incapacitate de a se îngriji și noi vorbim azi că un om la 70 de ani poate să mai continue activitatea, când el merge din spital în spital”, a mai atras atenția profesorul Mircea Coșea.

Aceste situații vin suprapuse peste o criză demografică gravă, pe care România o traversează de ani de zile. În loc să ia măsuri să combată această criză, Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR face exact opusul printr-un OUG recent adoptat.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Aline,draga ,Dumnezeu nu bate cu parul.Acum 40 de ani toata Romania plangea,via Europa Libera,ca bietele romance dornice de dragoste trupeasca nu sunt lasate de regimul Ceausescu sa arunce copiii nenascuti la canal,2-3 pe an daca se putea.Romanii ,odata neam de plugari si artisti populari au uitat in vremurile astea un principiu elementar.Daca nu semeni nu ai de unde culege.Cat priveste grija alogenilor ,cocotati la putere tot de niste romani fara creier ,cu privire la soarta sistemului de pensii peste 15 ani le raspund eu fara sa isi mai oboseasca putinii neuroni:va exista decat pentru securime si amploaiatii dicaturii neoglobaliste.

  2. problemă complicată

    uite aici se văd efectele avorturilor de 3 decenii care au dus la scăderea populației și răsturnarea piramidei demografice cu mulți in vârstă și prea puțini tineri

    aici se vede sabotarea familiei și a natalității prin sexualizarea minorilor, ideologia de gen.

    și se vede și clica aparatului de stat pe care pnl usr n-o atinge și in schimb alege calea cea ușoară de a pune povara statului pe generația din campul muncii prelungindu-i varsta activă.

    nu se termină aici ! sabotarea poporului și a natalității va fi urmată de șantajul cu migrația!

    vreți pensii? păi trebuie să aducem pakistanezi să muncească pentru că nu sunt destui români.

    iată cum avortul a dus la implozie demografică, ce a dus la creșterea varstei de pensionare și apoi la migrație, să inlocuim românii avortați cu pakistanezi, cu toate costurile sociale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE