marți, iulie 16, 2024
ACTUALITATEGuvernul de peste Prut ignoră investitorii români, în ciuda faptului că Bucureștiul...

Guvernul de peste Prut ignoră investitorii români, în ciuda faptului că Bucureștiul este principalul partener comercial al Chișinăului. Președintele executiv al AIR: Nu ne putem explica decizia

Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova nu este parte a Moldova Business Week 2022, chiar dacă Bucureștiul este principalul partener comercial al Chișinăului, fapt ce l-a determinat pe Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, să-și exprime public surprinderea, informează Deschide.md.

Acesta susține că în cadrul unei întâlniri avute cu reprezentanții asociației, au discutat despre provocările cu care se confruntă investitorii români, dar și despre beneficiile pe care companiile românești le aduc pe piața forței de muncă din Republica Moldova.

„Am remarcat cu surprindere că Asociația Investitorilor din România în R. Moldova (AIR) nu este parte din Moldova Business Week 2022, eveniment de anvergură dedicat afacerilor, în condițiile în care investițiile directe ale celor 30 de membri AIR reprezintă peste 54% din investițiile străine directe din R. Moldova din ultimii 10 ani”, este mesajul pe care diplomatul român l-a publicat pe pagina sa de Facebook.

Potrivit ambasadorului, beneficiile aduse Republicii Moldova sunt numeroase. Companiile românești au creat peste 10 mii de locuri de muncă și au o cifră totală de afaceri de aproape un miliard de euro, iar capitalul social cumulat al celor trei bănci comerciale din România care sunt active în Republica Moldova, depășește 250 de milioane de euro.

Surprinderea a fost la fel de mare și pentru Președintele Executiv al Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova, Dan Nuțiu, care a declarat că: „Nu ne putem explica care este motivul absenței noastre la eveniment. Probabil, formatul actual a fost stabilit anterior schimbării conducerii Agenției de Investiții. Nici la ediția din anul trecut nu am fost invitați și probabil a fost păstrat același format. Probabil a fost o scăpare de-a lor în acest an și nu-mi pot explica motivul absenței. Este un mesaj care ne dă motive de îngrijorare, în contextul în care România este principalul partener economic al R. Moldova”.

România este principalul partener comercial la nivel mondial al Republicii Moldova, cu o pondere de 16,1% din volumul comerțului total în anul 2021, și este pe locul doi printre principalii investitori în economia republicii.

Tot acolo sunt înregistrate 1562 de întreprinderi cu capital românesc, ale căror investiții însumează circa șase miliarde de lei. Cifrele au fost prezentate la Forumul „Moldova – România: Capital Bridges”, organizat în această săptămână la București.

În ceea ce privește comerțul, majoritatea exporturilor moldovenești se duc în România (28,5% din total). Cifrele arată că exportul către România s-a majorat de 1,7 ori față de anul trecut, iar la rândul sau, Republica Moldova importă cele mai multe mărfuri din România (16,6% din totalul importurilor).

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. Poate nu degeaba o fi tot bătut Medvedev șaua cu pericolul apropierii Moldovei de România și consecințele nefaste iminente?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE