luni, martie 27, 2023
ACTUALITATEGuvernul Ciucă va promova un proiect de lege care va recunoaște dreptul...

Guvernul Ciucă va promova un proiect de lege care va recunoaște dreptul de ședere/rezidență al cuplurilor LGBT căsătorite, dacă unul dintre parteneri este cetățean al UE

Guvernul condus de Nicolae Ciucă (foto alături de Patriarhul Daniel) ar urma să conceapă și promoveze un proiect de lege prin care statul român va recunoaște dreptul de reședință/ședere al cuplurilor LGBT, „căsătorite” în alte state, dacă unul dintre parteneri este cetățean al UE, informează Profit.ro.

Prin această măsură, Guvernul încearcă să pună în acord legislația cu decizia Curții de Justiție a UE, care a decis, în cauza C-673/16, că țările europene nu pot împiedica șederea cuplurilor de același sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetățean UE, fiind obligate să recunoască relațiile de familie dintre persoanele respective. CCR solicitase instanței europene să clarifice dacă termenul “soț” poate fi interpretat și ca “membru al familiei” chiar dacă este vorba de o persoană de același sex căsătorită, într-un stat membru, cu un cetățean român sau al Uniunii Europene.

Cazul respectiv este cel al doi activiști LGBT, unul român și unul american, care au solicitat statului român să le recunoască „mariajul” oficiat la Bruxelles. Autoritățile române au refuzat să îi acorde americanului drept de ședere în România, pe motiv că țara noastră nu-l recunoaște de „soț” al unui cetățean al UE, pentru că românii consideră căsătoria doar uniunea dintre un bărbat și o femeie.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cei doi au introdus în aceste condiții o acțiune în fața instanțelor române pentru a contesta decizia autorităților române. Ulterior, ei au deschis proces împotriva României și la CEDO.

În data de 18 iulie 2018, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că articolul 277, alineatele (2) și (4), din Codul Civil este constituțional doar în măsura în care autoritățile naționale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara țării strict în scopul liberei circulații a cetățenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de același sex pentru stabilirea reședinței cetățenilor europeni și a membrilor familiei lor, în ciuda interdicției generale impuse în același timp privind recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în afara țării.

Proiectul va fi trimis în Parlament.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

3 COMENTARII

  1. guvernul ciuca doar pune legislatia in acord cu dorinta populatiei manifestata la referendumul antifamilie, iar aluzia la complicitatea patriarhului Daniel este neavenita.
    Fiecare va lupta pe cont propriu, educandu-si copiii acasa despre ce e bine si ce e rau. Actiuni organizate nu se mai pot face, a trecut vremea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate