joi, februarie 29, 2024
ACTUALITATEGuvernul Ciucă cheltuie peste 1,3 milioane de euro ca să restaureze un...

Guvernul Ciucă cheltuie peste 1,3 milioane de euro ca să restaureze un punct de demarcație pusă de Austro-Ungaria între români

Guvernul României va cheltui, prin Compania Națională de Investiții, peste 6,7 milioane de lei pentru obiectivul de investiții „Reconstrucția fostului punct vamal „Cetatea Rakoczi”, sat Ghimeș, comuna Ghimeș-Făget, județul Bacău”. În plină criză pandemică, economică și energetică, prioritatea guvernării PNL-USR-UDMR, mai nou PSD-PNL-UDMR, în județul Bacău este reconstrucția unui fost punct vamal de la granița cu Imperiul Austro-Ungar, scrie jurnalistul și deputatul Dan Tanasă pe blogul său.

În mod nesurprinzător, inițiativa i-a aparținut unui etnic maghiar, respectiv primarul comunei Ghimeș-Făget, Peter Oltean, de la UDMR. La doar patru luni de la preluarea mandatului, Consiliul Local Ghimeș-Făget a adoptat Hotărârea nr. 11/28.01.2021 privind aprobarea devizului general actualizat la obiectivul ”Reconstruirea fostului punct vamal cetatea Rakoczi, comuna Ghimeș-Făget, Județul Bacău”-faza DALI. Hotărârea a fost adoptată cu votul a 12 din cei 13 consilieri locali, inclusiv cei al PNL, USR, PSD și ALDE.

Ulterior, în luna iunie, Consiliul Local Ghimeș-Făget a adoptat Hotărâre nr. 85/24.06.2021 privind predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrarilor Publice și Administraţiei prin Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” S.A., a amplasamentului şi asigurarea condiţiilor în vederea executării obiectivului de investiții “Reconstrucția fostului punct vamal ”Cetatea Rakoczi”, sat Ghimeș, comuna Ghimeș-Făget, județul Bacău” (detalii aici).

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Din această a doua hotărâre de consiliu local aflăm faptul că valoarea totală a investiției este de 5.681.745,99 lei fără TVA, respectiv 6.754.747,09 lei cu TVA din care doar 884.860,73 lei cu TVA se alocă de la bugetul local, restul de la Compania Națională de Investiții (CNI).

În satul Ghimeș, comuna Ghimeş-Făget, pe partea dreaptă a pasului Ghimeș, se văd ruinele cetăţii Rakoczy, care a fost ridicată de principele Gabor Bethlen. Timp de câteva secole, până în 1918, a fost punct vamal la granița Moldovei cu Imperiul Austro-Ungar.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis(alergie la praf, polen,venin)  și vei contribui la susținerea siteului R3media.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE