ACTUALITATEGuvernul Cîțu plafonează salariile bugetarilor și crește salariul minim cu 3,1 %....

Guvernul Cîțu plafonează salariile bugetarilor și crește salariul minim cu 3,1 %. Sindicate: O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști. Marți încep protestele

Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, o serie de măsuri pentru anul 2021, printre care plafonarea salariilor bugetarilor și creșterea salariului minim cu 3,1%, procent ce a nemulțumit sindicatele, care au anunțat că vor protesta începând de marți.

Premierul Florin Cîţu a declarat, luni, că salariul minim va creşte anul viitor puţin peste rata inflaţiei, cu 3,1%, comparativ cu procentul solicitat de sindicate, respective 7%, a anunțat Agerpres.

„Eu spun că am găsit o formulă de compromis pentru toată lumea. Salariul minim, din punctul nostru de vedere, va creşte puţin peste rata inflaţiei.

Rata inflaţiei este estimată sub 2%, de 1,8%, salariul minim creşte cu 3,1% pentru anul viitor, asta arată că susţinem creşterea veniturilor mici ale românilor, în acelaşi timp înţelegem costurile pentru antreprenori şi spunem noi că este formula care să susţină dinamica economiei în 2021 şi în viitor”, a menționat premierul Cîțu, potrivit sursei citate.

Acest anunț a nemulțumit sindicatele care au anunțat deja proteste pentru zilele următoare.

„Astăzi, în cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social guvernul a anunțat creșterea salariului minim cu 41 lei net. Suntem dezamăgiți de această decizie și considerăm că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate care aruncă din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor și a celor săraci.

Știm că este criză și multe companii se află în dificultate. Pe de altă parte, ne amintim și faptul că în timp de creștere economică accelerată, aceleași voci care acum se opun creșterii salariului minim, anunțau și atunci apocalipsa șomajului și falimentele în lanț.

Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, și nici acum nu se justifică o creștere atât de mica a salariului minim, care nu ia în seamă nici creșterea productivității din formula stabilită de guvern anul trecut «în mod obiectiv». Formulele de sunt «obiective» doar atunci când convin unei anumite puteri?”, a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă Confederația Națională Sindicală „Cartel Alfa”, informează Digi24.

Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut s-a bazat pe o creștere estimată de 3,9%. O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală, se precizează în comunicat.

„Confederația Națională Sindicală «Cartel ALFA» nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor și decide declanșarea unei serii de acțiuni de protest, având ca scop creșterea veniturilor lucrătorilor. Acțiunile de protest debutează marți, 29 decembrie 2020 ora 10,00. printr-o acțiune de pichetare a Ministerului Muncii și Justiției Sociale”, se precizează în arată comunicatul de presă.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu a anunțat, luni, că salariile angajaților din sectorul public vor fi menținute la nivelul din decembrie 2020 până va fi definitivată o analiză asupra legii salarizării.

„Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatul şi, până atunci, veniturile angajaţilor din sectorul public, atât local, cât şi central, se menţin la nivelul veniturilor din decembrie 2020, până la momentul în care vom avea o analiză asupra aspectelor şi implicaţiilor legii salarizării, a acelor excepţii care au apărut”, a precizat premierul Cîţu, după şedinţa de Guvern de luni, potrivit Agerpres.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate