Guvernul Ciolacu a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea și dotarea unui stadion în România, în Slatina, județul Olt, scrie Profit.ro.
Denumit pompos „complex sportiv”, în realitate este un stadion de fotbal, cu o capacitate totală de de 10.670 de locuri, o suprafață construită de 23.040 mp și o suprafață desfășurată de 40.449 mp.
Complexul va beneficia și de camere pentru cazarea sportivilor cantonați, o sală de conferințe, o zonă pentru fitness, SPA, centru de recuperare, cabinete medicale, parcări și o zonă pentru activități culturale în aer liber. Valoarea totală estimată a investiției este de 397.138.000 lei, din care 387.493.000 lei sunt asigurați de MDLPA, prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de Compania Națională de Investiții, iar 9.645.000 lei reprezintă fonduri puse la dispoziție de autoritățile locale din municipiul Slatina.
Această investiție a statului, de 80 de milioane de euro, are loc la Slatina, oraș care nu are decât o echipă de fotbal în Liga a II-a a fotbalului românesc. De altfel, Slatina nu are niciun fel de tradiție fotbalistică și niciun fel de performanță sportivă.
În schimb, Slatina este capitala județului Olt, controlat de baronul PSD Paul Stănescu.
Stadioane noi – găuri negre la buget
Banii investiți în noul stadion de la Slatina au toate șansele să fie aruncați pe apa sâmbetei. O investigație din 2023 arăta că toate stadioanele construite de stat în ultimii 20 de ani reprezintă găuri negre din punct de vedere financiare.
Fie că vorbim de stadioanele construite la Cluj, București, Târgu Jiu, Craiova, Arad sau Ploiești, absolut toate funcționează generând pierderi uriașe autorităților care-l au în administrare.
Un caz absolut șocant este cel al stadionului „Steaua” din București. Inaugurat în 2021, stadionul „Steaua” este al doilea ca mărime din România, după Arena Națională, cu o capacitate de 31.000 de locuri.
Deși a costat 95 de milioane de euro, stadionul „Steaua” este o necunoscută completă. Ministerul Apărării Naționale (MAPN) este singurul proprietar de stadion din România care a refuzat să pună la dispoziție jurnaliștilor cifrele cheltuielilor realizate cu această arenă.
Având în vedere că stadioane pe care evoluează echipe de Liga 1 și unde au loc festivaluri muzicale importante sunt pe pierdere, precum cel de la Craiova, ne putem imagina la ce nivel se ridică paguba în cazul arenei din bulevardul Ghencea. Acolo, evoluează doar echipa de fotbal a Armatei, CSA Steaua, în liga a doua, având o medie de…1.502 spectatori pe meci.
Pe aceeași arenă mai evoluează și echipa de rugby a Armatei, într-un anonimat cvasi-complet, după relatează presa . Numai întreținerea gazonului de pe stadionul Steaua costă statul român 30.000 de euro/lună, după cum anunța Ministerul Sportului.
Bomboana de pe colivă este reprezentată de faptul că, în ciuda acestor pierderi, MAPN refuză să închirieze stadionul Steaua privaților pentru evenimente.