sâmbătă, iulie 13, 2024
ACTUALITATEGuvernul Ciolacu a pus în transparență publică proiectul prin care se anulează,...

Guvernul Ciolacu a pus în transparență publică proiectul prin care se anulează, parțial, restricțiile plafoanele privind utilizarea plăţilor cash

Guvernul Marcel Ciolacu a pus miercuri în transparenţă publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor cash, informează News.ro.

În expunerea de motive se precizează că societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului. De asemenea, se menționează că peste 90% dintre antreprenori se declară împotriva deciziei.

Practic, ordonanța din dezbatere publică anulează prevederile ordonanței date acum puțin peste două săptămâni, cu două excepții: plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

„Măsura de diminuare a plafoanelor până la care numerarul poate fi utilizat a fost adoptată în contextul necesităţii de combatere a fenomenului, tot mai acut, de evaziune fiscală, ţinând seama, inclusiv, de faptul că în ultimul proces de evaluare MONEYVAL a fost evidenţiat faptul cã economia României este bazatã pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de aproximativ 30% din PIB, utilizarea numerarului fiind principala metodã de spãlare a banilor, la nivel naţional. Cu toate acestea, atât reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului. Astfel, percepţiile societăţii au fost diverse, de la teama, eronată, de eliminare a numerarului, la îngrijorarea cu privire la îngreunarea activităţii zilnice, mai ales în cazul micilor afaceri, respectiv îngreunarea relaţiei cu furnizorii/clienţii, precum şi cu privire la costurile suplimentare generate de comisioanele şi taxele pentru procesarea plăţilor electronice”, precizează Executivul.

În expunere se mai arată că şi din sondajul efectuat de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România privind reducerea plafoanelor pentru plăţile cash, în perioada 03- 06.11.2023, respondenţii au fost în defavoarea măsurilor de reducere a plafoanelor de încasări şi plăţi în numerar.

”Astfel, din cei peste 2.500 de antreprenori, la întrebarea dacă consideră oportună reducerea pragului pentru plăţile cash introduse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, 94,1% au răspuns ”NU”, arată Guvernul.

„Având în vedere situaţia de fapt, potrivit căreia societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului, prin prezentul proiect de act normativ se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023”, anunţă Guvernul.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

3 COMENTARII

  1. Acum au dat focul la “mic mic”. Vor mai aștepta un timp și vor încerca din nou. Depinde doar de noi! Unii sunt pentru eliminarea banilor cash de tot menționând că nu au “nimic de ascuns”. Nici eu nu am nimic de ascuns dar asta nu înseamnă că vreau ca cineva să aibă posibilitatea să-mi urmărească toate achizițiile, toate locurile de unde am cumpărat, volumul de bani cheltuiți pe zi. Această pierdere a intimității poate duce la stabilirea unui profil de consumator și nu numai . Ce mănânci/cât mănânci, ce bei/cât bei, tabieturi, credințe, interese, mobilitate. Pe baza acestor date ți se pot “personaliza” inclusiv servicii publicitare. Te vor cunoaște mai bine decât de cunoști tu pe tine însuți și vor trage concluzii despre tine pe care nici măcar tu nu le-ai gândit . Cine vrea libertate va folosi cât mai mult bani cash. Dispariția banilor cash duce la înrobire, vulnerabilitate, robie.

  2. si-au dat prostii seama ca tot ei sunt afectati, omul de rand oricum nu ajunge la plafoanele alea zilnice nici intr-o luna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE