joi, iunie 13, 2024
ȘTIRIGuvernul Ciolacu a împrumutat o sumă uriașă de bani din străinătate, inclusiv...

Guvernul Ciolacu a împrumutat o sumă uriașă de bani din străinătate, inclusiv de la austrieci. Datoria țării, care și-așa depășea 50% din PIB, va fi plătită de copiii noștri

Guvernul României a împrumutat, luni, suma de trei miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni pe cinci și pe zece ani, notează Bloomberg, sporind și-așa uriașa datorie externă a țării.

Finanțatorii Guvernului României sunt mai multe grupuri financiare, care au proprietari interesanți: este vorba despre Citi (SUA), Erste (Austria), HSBC (Marea Britanie), JPM (B&D – SUA), SocGen (Franța).

Este remarcabil faptul că România se împrumută de la o bancă austriacă, în condițiile în care Austria se opune intrării țării noastre în spațiul Schengen.

În aceste condiții, este inimaginabil cum România ar putea reacționa, în vreun fel, la comportamentul Austriei.

Pe piața internă, totalul împrumuturilor contractate a fost de circa 71,1 miliarde echivalent lei, prin:

– licitații de titluri de stat (certificate de trezorerie și emisiuni de obligațiuni de tip benchmark) pe piața interbancară, în valoare de 63,8 miliarde de lei;
– titluri de stat pentru populație prin programele Tezaur și Fidelis, în valoare totală de 7,3 miliarde de lei.

Pe piața externă, împrumuturile contractate au fost în sumă de circa 6,3 miliarde echivalent euro, prin:

– emisiuni de euro obligațiuni și plasamente private, în valoare de 6,2 miliarde echivalent euro;
– trageri în cadrul împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale (Banca Europeană de Investiții, Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare etc.), în valoare de circa 153,5 milioane de euro.

Anul acesta, România s-a împrumutat în acest an și la costuri de aproape 9%, față de anii trecuți când am avut costuri de 5,3% în 2022, 2,6% în 2021, 4,1% în 2020, 4,8% în 2019, 4,3% în 2018 etc. O altă îngrijorare e că lună de lună datoria guvernamentală e în creștere, depășind pentru prima oară pragul psihologic de 50% din PIB.

Consultând execuția bugetară la 6 luni, observăm că cheltuielile cu dobânzile au fost de 14,8 miliarde de lei în acest an, față de 12,5 miliarde de lei la jumătatea lui 2022, ceea ce înseamnă o creștere în termeni nominali cu 18,4%. Însă, atât în 2023, cât și în 2022, Cheltuielile cu dobânzile s-au situat la nivelul de 1% din PIB.

Actualii guvernanți fac datoria, urmașii noștri o vor plăti

Actualul împrumut nu face decât să îngroașe actuala datorie externă, care în iunie 2023 se cifra la suma de 159,233 miliarde de euro, potrivit datelor BNR, adică peste 50% din PIB.

În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 112,591 miliarde euro la 30 iunie 2023, ceea ce înseamnă 70,7% din totalul datoriei externe. Aceasta reprezintă o creștere cu 15,2% față de 31 decembrie 2022.

În ceea ce privește datoria externă pe termen scurt, aceasta a ajuns la 30 iunie 2023 la 46,642 miliarde euro (29,3%), în scădere cu 0,4% față de 31 decembrie 2022.

O analiză a Gândul arăta că dacă în 1995, datoria externă era de 6,6% din PIB, aceasta a explodat în timpul guvernelor considerate „de dreapta” și „pro-occidentale”: în 2000 a ajuns la 22,5%, iar în 2010 pe vremea Guvernului Boc a ajuns la aproape 30%.

Guvernul Ponta a dus și el, datoria, către 38% din PIB, pentru ca apoi să scadă până la 35% ( Guvernul Dăncilă).

A venit Guvernul Orban și datoria a crescut direct la 46% din PIB, crescând gradual până la actualul nivel.

Urmașii lor primesc bani de la stat

În acest context merită precizat că nepotul premierului Ciolacu solicită 110 milioane lei din PNRR pentru fotovoltaice.

Ambele firme, pentru care cere bani de la buget, sunt recent înființate și raportează venituri minuscule, de 10-13 lei, dar își propun să deruleze proiecte de sute de milioane de lei, după cum relata Economedia.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

 1. problrma e ca banii se imprumuta si se fura, daca s-ar face ceva util cu ei nu ar fi asa problema. Catzu si Orban au imprumutat miliarde ca sa cumpere izolete, masti si vaccinuri, adica banii s-au furat, caci acestea nu numai ca nu aduc beneficii dar ne si omoara, iar urmasii nostri (ucrainieni, nepalezi, pakistanezi) vor plati datoria.

 2. „Guvernul Ciolacu a împrumutat o sumă uriașă de bani din străinătate, inclusiv de la austrieci. Datoria țării, care și-așa depășea 50% din PIB, va fi plătită de copiii noștri”

  Stânga americană susține că veți plăti cu drepturi și proprietăți (cedate).

  Vreți să spuneți că doar „Guvernul Ciolacu” face asta ? (Trec peste faptul că nu păreți interesat dacă România mai are economie!) Vreți să spuneți că doar în România se împrumută „Guvernul” ?

 3. Dreapta face proiecte si atrage fonduri iar PSD arunca banii inspre votanti. Toate curvele lor lucreaza in primarii si alte institutii.

 4. daca faceti mai multi copii….unde-s 2 puterea de plata creste!

  (mai e partea cu “antamarea fara drept a imprumutului”
  da’ trebuie sa te duci peste creditori cu bomba nucleara…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE