vineri, aprilie 19, 2024
ACTUALITATEGuvernul a aprobat lista bolilor pentru care este obligatorie izolarea la domiciliu...

Guvernul a aprobat lista bolilor pentru care este obligatorie izolarea la domiciliu sau internarea în spital. În ce cazuri se intituie „măsuri imediate pentru limitărea extinderii bolii”

Nu doar coronavirusul te trimite în izolare, ci încă alte 23 de boli, inclusiv gripa sezonieră, potrivit unei Hotărâri pe care Guvernul a aprobat-o, la solicitarea Ministerului Sănătății, și în care sunt menționate, fără a fi detaliate, „măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, precum și a Listei unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

„Lista aprobată cuprinde 24 boli infectocontagioase și a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poate determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și insituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală”, se precizează în comunicat.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Evul întunecat, noua moralitate de Joseph Sobran și vei contribui la susținerea siteului R3Media

Lista cu cele 24 de boli este următoarea:

1.Poliomielita

  1. Difteria
  2. Rujeola
  3. Pertussis
  4. Febra tifoidă
  5. Febra paratifoida
  6. Boala meningococică (MCSE)
  7. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
  8. Antrax pulmonar
  9. Rabia umana
  10. Holera
  11. Pesta
  12. Variola / varioloidul
  13. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
  14. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
  15. Febra hemoragica Lassa
  16. Ebola
  17. Febra hemoragica Marburg
  18. Febra hemoragica Crimeea Congo
  19. Febra galbena
  20. Nipah 22. SARS
  21. MersCov
  22. SarsCov2
  23. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut /emergent

Unitățile sanitare de bază sunt reprezentate de unități spitalicești ce au capacitatea tehnică, logistică și dispun de resursa umană calificată spre a putea trata bolile infectocontagioase ce impun izolarea persoanelor pentru tratament de specialitate și pentru prevenirea contagiunii. În funcție de capabilitățile acestor unități spitalicești, de fazele evolutive și de extinderea unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I și de Faza II.

Unitățile sanitare de bază vor interna pacienţii suspecți sau confirmați pentru una din afecțiunile prevăzute în anexa 1 şi vor asigura tratamentul formelor de boală medii, severe şi critice. Spitalele de faza I sunt reprezentate de spitalele clinice de boli infecţioase.

În situația în care spitalele clinice de boli infecţioase de Faza I sunt depăşite din punctul de vedere al numărului de pacienţi internaţi, precum și în funcție de specificul afecțiunii, pacienţi cu forme uşoare, medii, severe şi critice se vor trata în unități sanitare care deţin compartiment/secţie ATI, cu capacitate de ventilaţie mecanica și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor/sectiilor judetene de boli infecţioase sau spitalelor/sectiilor judetene de pneumoftiziologie, care reprezintă Spitalele de Faza II.

Reţeaua de spitale şi unităţi sanitare ce asigura suportul pentru spitalele de Faza I şi Faza II, numite și spitale suport, precum și nominalizarea acestora, se stabileste la nivel local, printr-un protocol de colaborare sub coordonarea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, si cuprinde următoarele tipuri de unități sanitare:

  1. a) spitalele judetene sau municipale de urgenţă, care pot asigura asistenţa medicală pentru celelalte urgenţe medico-chirurgicale.
  2. b) spitalele municipale sau orăşeneşti, preponderent cele cu secţii de boli infecţioase sau pneumologie, precum şi spitalele din alte reţele decât ale Ministerului Sănătăţii (Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Ministerul Apărării Naţionale, unităţi sanitare private).

În funcţie de evoluţia numărului de cazuri, în categoria spitalelor de Faza I, Faza II sau suport, pot fi incluse şi alte spitale, prin hotărâre de guvern.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE