duminică, februarie 25, 2024
ACTUALITATEGuvernul a aprobat construirea în centrul Chișinăului a unui monument dedicat Reginei...

Guvernul a aprobat construirea în centrul Chișinăului a unui monument dedicat Reginei Maria a României

Guvernul Republicii Moldova a aprobat construirea în centrul Chişinăului a unui monument dedicat Reginei Maria a României. Scopul proiectului este de a perpetua memoria Reginei Maria, personalitate de excepție a istoriei naționale, informează TVR Moldova.

Inițiatorul proiectului este inimosul patriot român din Basarabia, avocatul Iulian Rusanovschi. Edificiul ar urma să fie ridicat în curtea liceului „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

„Vom avea un postament de doi metri de piatră de Cosăuţi, acest lucru s-a stabilit deja şi vom avea o statuie de patru metri din bronz. Acestea vor fi materialele utilizate, însă forma, felul în care va fi prezentată Regina Maria, vor fi discutate în mod suplimentar”, a spus Rusanovschi, citat de TVR Moldova.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Liceul Gheorghe Asachi a fost cunoscut ca Liceul numărul 1 de Fete, al Zemstvei, iar locul unde va fi amplasat monumentul Reginei Maria este încărcat de istorie. Despre zidirea unui monument în centrul istoric al orașului se discuta demult.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar  Zeontal, pulbere dentara, cu continut de 100% pulbere de zeolit natural și vei contribui la susținerea siteului R3media

„Iniţiativa a apărut pentru prima dată în 1939. Atunci primăria a adoptat o decizie de instalarea a statuii, însă războiul le-a curmat această idee inițiatorilor. Şi iată noi revenim la ea după 80 de ani şi vrem să readucem personalitatea Reginei Maria în Chişinău. Oraş care a fost atât de mult iubit de Regina Maria”, a mai zis Rusanovschi.

Autorul monumentului urmează să fie selectat prin concurs, iar deocamdată nu se cunoaşte valoarea investiţiei. Asociaţia Obştească Monumentul urmează să iniţieze o campanie de strângere de fonduri pentru realizarea proiectului. Reprezentanţii asociaţiei îşi mai propun ca la vară, atunci când vom marca 100 de ani la încoronarea regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, să fie pusă, cel puțin, piatra de temelie.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE