duminică, februarie 5, 2023
ACTUALITATEGuvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru stabilirea mecanismelor de achiziție a...

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru stabilirea mecanismelor de achiziție a energiei. Virgil Popescu explică cum va funcționa noul mecanism de plafonare pentru facturile la energie

După adoptarea ordonanţei de urgență pentru stabilirea mecanismelor de achiziție a energiei în şedinţa de Guvern, Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat vineri că „acest sistem va permite o stabilitate a preţurilor pe toată perioada de aplicare a acestui mecanism”, informează Stiripesurse.ro.

„Sistemul este un sistem ingenios, trebuie să recunoaştem, este aplicat în Franţa un asemenea sistem, numai că acolo vorbim doar de energia nucleară care intră în această platformă aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie. Preţul de achiziţie al acestei energii este preţul de referinţă din ordonanţa 119, acel 450 de lei preţ la care statul nu percepe absolut nicio contribuţie la fondul de tranziţie energetică, un preţ care asigură dezvoltarea în continuare a companiilor, de noi capacităţi de producţie a energiei electrice”, a declarat ministrul.

Sursă citată menționează că, potrivit ministrului, vor participa în acest sistem doar capacităţile puse în funcţiune înainte de adoptarea OUG 27.

„Deci dăm un semnal clar în piaţă pentru investiţii noi (..) Pentru anul 2023, estimăm o cantitate, cam o treime din piaţa de energie se va regăsi în acest sistem”, a mai spus el. „Practic eu cred că în momentul de faţă putem vorbi de o achiziţie şi un preţ al energiei electrice achiziţionat de furnizor care va permite menţinerea acestor plaje, aşa cum l-aţi auzit şi pe prim-ministru, de 0,68 de bani pentru persoanele fizice până în 100 de kw, 0,80 de lei până în 255 de kw şi 1,3 lei prin modificarea ordonanţei 119 în Parlament pentru restul consumatorilor şi 1 lei pentru IMM-uri, instituţii publice, ceea ce lipseşte acum în Ordonanţa 119”, a arătat Popescu. „De fiecare dată am lucrat împreună şi am pus un sistem în practică iar ulterior, în cadrul Consiliului pe Energie, discuţiile cu ceilalţi colegi miniştri, la Comisia Europeană s-au luat şi aceste măsuri, inclusiv măsura impozitării captării veniturilor producătorilor a fost luată prin Regulament, la nivelul Comisiei Europene, de către toate statele membre” a mai afirmat el.

PARTENERI

WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

  • Sub bocancul lui BocanceaSub bocancul lui Bocancea
    De cateva zile la Iasi avem ocazia sa vedem Razboiul din Ucraina. Nu este vorba de mascarada ruso-americana din Ucraina, ci de o alta mascarada care se vrea a fi… Read more »
WordPress RSS Feed Retriever by Theme Mason

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

34,500FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate